Andra raka för Hannes?

av Classe Uddgren -

Ifjol vann Umeås Hannes Nilsson Rotax Junior och i år ser det ut som om han kommer att göra om bravaden. Redan vid lördagens inledande tidskörning lade Hannes sig först med tiden 54,319 sekunder. I hans släptåg kom Gabriel Nord med 54,396, Lucas Stenberg med 54,525, Benjamin Robertson med 54,527, Theo Wernersson med 54,644 och Wilgot Edqvist med 54,751. Bara 19 förare deltog.

Rotax Junior

Hannes fortsatte med att ligga i täten under första heatet, där Benji kämpade sig upp från fjärde till andra plats, medan Lucas behöll sin tredje position. Vad som händeär inte känt, men Gabriel försvann efter bara två varv. Wilgot snuvade Theo på fjärdeplatsen. Den sistnämnde hade sällskap över mållinjen av Rasmus Jansson.

I det andra heatet gick det bättre för Gabriel, som jagade Hannes ända in på mållinjen. Endast 0,419 sekunder skilde kartarna åt. Däremot tog det "ett halvtljusår" innan de övriga anförda av Lucas kom i mål. Han hade precis som iförsta åket Wilgot och Theo i hälarna. Rasmus kom än en gång in som sexa. Den här gången var det Benjis tur att ha oflyt. Han fick nämligen parkera efter precis halva loppet, d v s fem varv.

Till den första finalen fick Hannes och Lucas trängas i första led med Wilgot och Theo i andra. Rasmus var ju kvalfemma, så han stod i tredje led tillsammans med Simon Sjögren.

Hela tiden vardet någon av toppåkarna som föll bort och nu var (o)turen kommen till Wilgot.Han kom visserligen i mål med karten intakt men tyvärr på näst sista plats. Alla 19 tog sig denna gång i mål. 

Hannes var nu ännu mer överlägsen och vann med hela 4,823 sekunder till Theo. Sedan kom Benji, som gjorde ett kanonåk. Efter sig hade han då Lucas, Rasmus och Simon.Gabriel gjorde också en stormande uppkörning och var faktiskt tätt efter Theo imål, men han fick tre sekunders tillägg för en påkörning och då rasade han nertill nionde plats just bakom Oscar.

Gabriel kom igen starkt i den sista finalen, där han jagade upp från nionde till andra plats,2,2 sekunder bakom dagens oslagbare Hannes Morin. Theo höll stilen och släppte endast förbi Gabriel, så det blev en tredjeplats före Benji, Lucas, Rasmus,Simon och Oscar, vilken kommit ner till Lidköping ända från Luleå.

Precis som förseniorerna gick det en halv sekund fortare på söndagens tidskörning inför den andra tävlingen. Nu toppade Gabriel Nord med 53,822 sekunder med Hannes Morin tätt efter på 53,922. Benji Robertson var trea på 53,950, Robin Knutsson fyrapå 53,990, Theo Wernersson femma på 54,018, Lucas Stenberg sexa på 54,022, Rasmus Jansson sjua på 54,231 och Wilgot Edqvist åtta på 54,262.

Gabriel, Hannes,Benji och Lucas intog samma fyra tätplatser i båda heaten, så deras startplatser till den första finalen var givna. Theo kom femma i första åket och sexa i det andra. Rasmus var samtidigt sexa och sjua i heaten, vilket gjorde att Theo fick starta femma och Rasmus sjua i första finalen. 

Den som rörde om lite i grytan var Göteborgs Robin Knutsson, som uppenbarligen hade hittat merfart på sin Westspeed Racing-kart. Han kunde visserligen inte behålla sin fjärde startplats i heaten men sjunde plats i första åket och femte i det andravar fullt godkänt. Det blev sjätte startrutan i första finalen.

Åt motsatt hållgick Wilgot med sin KH Racing-Birel. Han startade ju från åttonde rutan i heatenmen blev bara nia i båda åken och blev därmed just kvalnia bakom Oscar. Änvärre var det för Simon. Han inledde med att köra upp sig från tolfte platstill åttonde i första åket, men bröt tyvärr efter bara fyra varv i det andra.

Det blev ett väldigt krigande mellan Hannes och Gabriel i den första finalen. Den sist nämndesänkte sin tidskörningstid med en halv sekund till 53,389. Det räckte nu inte till seger, utan Hannes snuvade honom och gick i mål 0,432 sekunder före. Theo och Benji var inte långt efter på tredje och fjärde plats. Lucas, Robin och deövriga blev emellertid rejält avhängda. De gick in som femma och sexa. Sedankom Uddevallas Kajsa Spangenberg följd av Wilgot och uppåkande Simon, mengrabbarna hade intryckta nosar och fick tio sekunder extra vardera, så deramlade ner till 16:e och 17:e plats istället. Allra värst var det för RasmusJansson, som lade av efter sex varv.

Det gick ännu fortare i den sista finalen. Nu var Theo Wernersson värst med 53,080 tätt följdav Gabriel Nords 53,083. För en gångs skull hängde Hannes inte riktigt medtrots att han startade från pole position. Gabriel vann ganska klart med Theotvåa strax före Hannes. Benji, Lucas och Robin var nu inte så långt efter. 

Oscar tog sig uppfrån nionde till sjunde plats, men nosen satt fel, plus att han fick tresekunder för någon mer indiskretion så det blev nerflytt till 15:e plats. Därmed blev Malmös Ville Malja en ny sjua före Simon Sjögren, Kajsa och Wilgot.Rasmus var nionde man över mållinjen, men hans nos hade också flyttat sig, sådet blev 14:e plats istället.

Det blev alltsåtre finalsegrar plus en tredjeplats för Hannes Morin, som ju en månad tidigaretog fyra raka segrar hemma i Umeå. Tvivlar på att någon rubbar hans cirklar, sådet blir nog en andra rak Världsfinal för ynglingen från Sävar. 

 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.