Blött i Kalmar

av Classe Uddgren -

Kalmar MK bjöd på en tvådagarstävling för SKCC, där Rotax Max Challenge och Raketcupen ingick. Rotax och Raket körde emellertid endast under lördagen, då det tyvärr var ganska blött i luften och på banan.

Rotax Max

Endast 18 förare kom till start. De fick plocka fram regndäcken redan till tidskörningen på lördagsmorgonen, då David Rehme var värst på 56,350 sekunder. Härnäst kom Rasmus Fridell på 56,746, Hugo Andersson på 56,797, Kalle Åstrand på 56,841 och Jesper Sjöberg tätt efter på 56,842. Ingen av de andra förmådde ta sig under 57 sekunder. Felix Jansson kom närmast när han blev sexa med 57,151 följd av Oliver Fürstenhoff på 57,165 och Madeleine Radne på 57,287. Hannes Morin (som även körde i Rotax Junior) var nionde snabbast på 57,302, men han blev i efterskott diskad, så niondeplatsen togs istället av Lucas Ask med 57,329 följd av Mathilda Olsson på 57,377. Det skilde alltså en hel sekund mellan de tio främsta. Patrick Rundqvist, som brukar höra till de snabbast, var den första att avsluta tidskörningen, varpå nästan hela startfältet bättrade hans tid, när det under sista varven blev något mindre blött. Så efter att ha legat med itäten, fann sig Patrick nerknuffad till 14:e plats.

Glädjande nog hade det torkat upp till det första heatet, så nu gick det att åka på torrdäck. Jag vet inte om Rasmus gjorde en dålig start eller om Oliver från sjunde rutan gjorde en väldigt bra start. I vilket fall kom de i kontakt med varandra. Det slutade med att Oliver fick parkera efter första varvet, medan Rasmus tappade så mycket tid att han till slut fick nöja sig med nionde plats just före uppåkande Patrick.

I täten for David fram med Jesper, Kalle och Hugo i släptåg. Sedan kom ingen mindre än Hannes,som en stund före hade kört det första heatet i Rotax Junior och därför var inkörd på det nu torra underlaget. Han avancerade alltså 13 positioner! Hannes satte också den bästa tiden med 47,578 sekunder.

I det andra heatet, som alltså var Hannes fjärde framträdande för dagen, gjorde han om sin bravad och gick från 18:e till fjärde plats. Men nu var segrande David värstmed 47,976 sekunder. Oliver med fräscha däck tog sig fram till andra plats före Kalle och Hugo. Efter Hannes följde Felix, Rasmus och Mathilda, som fick ett bedrövligt första heat med endast 15:e plats. Än värre var det för Madde, som då bröt efter tre varv. Den sistnämnda fick även kasta in handduken i det andraheatet, där hon kom elva varv. Än sämre gick det för göteborgarna Charlie ochLucas. Charlie var bara tolva på tidskörningen men grejade sjätteplatsen före Felix och Lucas i första åket. Nu bröt båda och några varv senare försvann även Kalle.

Till den förstafinalen fick David och Hugo starta från första led, Hannes och Felix i andra,Rasmus och Jesper (som bröt andra heatet efter elva varv) i tredje, Kalle samt Erik Bergstrand i fjärde ledet. Oliver och dubble tian Patrick stod i femteraden.

Under det sista kvalet började det smådugga igen och lagom till första finalen var banandyblöt. Det gick faktiskt ännu långsammare än under tidskörningen. Bästa tidsattes nu av Kalle Åstrand med 58,388 sekunder. Kalle visade sig också vara den bäste blötvädersföraren i det att han jagade upp från sjunde till andra platsganska omgående. Och som lök på laxen körde Kalle även om den hela tiden ledande David Rehme och vann således med 1,150 sekunder. Felix Jansson var inte mycket efter på tredje plats, men sedan blev det ett bra hopp till en klunga kartar innehållande Jesper Sjöberg, Hugo Andersson, Charlie Andersen (från 13:erutan), Max Runesson (från elfte rutan) och Patrick Rundquist. Sedan trilladede övriga in med ett par sekunders mellanrum. Det var väl inte så kul att ligga nära någon på grund av vattensprutet. För stockholmarna Madeleine Radne och Oliver Fürstenhoff blev det ett nytt fiaskog. Madde parkerade med tre varvkvar, medan Oliver stannade efter blott tå rundor.

Hannes var nu ute för femte gången denna dag och det blev nog lite för mycket för honom. Han orkade helt enkelt inte trots att det inte är lika påfrestande att köra i regn som i torrväder. Han tog sig runt på en blygsam 14:e plats, drygt 25 sekunder efter Kalle. Hannes föredrog sedan att agera åskådare i den sista finalen - det räckte bra med sju race på en dag...

Det var tyvärrlika blött i den sista finalen. Kalle kom iväg bäst, ledde från start till mål och satte bästa tiden med 58,229 sekunder. David tappade lite från sin ytterposition men var snabbt uppe på andraplatsen, där han stannade loppet ut.I mål var han 2,383 sekunder bakom Kalle.

Uppåt gick det även för Charlie och Rasmus. Den förstnämnde tog sig fram till den sistapallplatsen, medan Rasmus avancerade från elfte till femte plats i mål. Han är nog klar seriesegrare nu.

Felix gick istället kräftgång från sin tredje startplats. I mål var han bara åtta. Jesper behöll emellertid sin fjärdeplats, medan Hugo kom i mål som sexa. Patrick hoppade upp en plats till sjunde plats. Mathilda stannade kvar på nionde platsen, medan Oliver klev upp på tionde och Madde i sin enda målgång blev tolva. Sexton ekipage startade och sexton kom i mål - alla med nospartiet på rättplats! 

 

 

 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.