Bröderna Ernholm i topp

av Classe Uddgren -

Bröderna Johan och Peter Ernholm blev i Uddevalla för svåra för Stefan Malm i DD2, som samlade tio deltagare. Man trodde nog att SKCC i Klippan skulle ta delar av detta startfält, men det blev tvärtom, så klassen fick utgå i Klippan.

DD 2

På sin hemmabana (ja,Johan Ernholm har ju även Lidköping som hemmabana numera) var bröderna Ernholm värst under tidskörningen med Johan snabbast på 48,935 sekunder och Peter tvåa på 49,161. Stefan Malm från Malmö behövde 49,245, Peter Eklund 49,273 och Michael Buckley 49,355.

Johan ledde första heatet från start till mål före Stefan från tredje rutan. Sedan kom Peter Ernholm, som hade Peter Eklund i släptåg en kort stund, innan Eklund fick en oväntad sladd i en kurva och därvid tappade ner till sjunde plats. Han hämtade sig aldrig och stannade således på sjunde plats loppet ut. Istället smet Patrik Sigurdh från sjätte rutan upp till fjärdeplatsen före Michael samt hemmaföraren Jonas Brissman.

I det andra heatet inträffade dagens första krock - alla klasser inräknade. Vem som körde på vem hann jag aldrig uppfatta, men både Jonas Brissman och Fredrik Fransson blev stående. I täten var det samma ordning som i första heatet med Johan, Stefan och Peter Ernholm. Sedan kom Patrik och Peter Eklund.

Till den första finalen fick Stefan stå i andra rutan. Trots det kunde han efter ett varv smita förbi den ledande Johan. Men Stefan hade lite för hög fart in i den första kurvan, så han gled ut mot kanten och då stack båda bröderna Ernholm förbi på innern. Sedan var det loppet kört för skåningens del. Johan vann före Peter med1,574 sekunders marginal. Stefan var tätt efter på tredjeplatsen följd av Patrik, Michael och Peter Eklund.

Trots att Stefan nu liksom i kvalen fick starta sista finalen från tredje rutan, lyckades haninte snuva bröderna Ernholm på någon placering, utan Johan vann igen före Peter och Stefan. Men det var tight och endast 0,771 sekunder skilde trion åt.

De övriga var långt, långt efter vid målgång. Största anledningen till detta berodde på att Peter Eklund (med eller utan hjälp) brakade rakt ut i skogen i andra kurvan -en hårnål. Fredrik Fransson klarade av denna situation bäst och smet direkt uppfrån sjunde till fjärde plats, men hans Haase hade inte så hög fart, vilket resulterade i att Fredrik lite senare blev infångad och passerad av Patrik Sigurdh. Ett flertal förare bröt, så efter Fredrik fanns till slut endast debutanten Joakim Elander.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.