Dino - som väntat

av Classe Uddgren -

Det kom förare från hela Mellansverige och även söderifrån till Linköping för att tävla om titeln Sverigecupmästare i Junior 60, men ingen kunde mäta sig med hemmasonen Dino Beganovic, som vann alla sina fyra race utan större besvär.

Junior 60

Dino Beganovic behövde bara fem varv under tidskörningen för att sätta 49,426 sekunder. CasperJansson, som tävlade i Miniklassen under lördagen, tog sig in på andra platsmed 49,568. Sedan kom två Katrineholmare med en skåning emellan sig. De varNoah Eriksson på 49,706, Fabian Almqvist på 49,720 och William Karlsson på49,736. Även Rasbos Joel Ededahl och Katrineholms Joel Granfors låg inom sammationdel med 49,758 respektive 49,764.

Medan Dino lämnade gänget bakom sig redan vid starten för första heatet, blev det en hetduell om andraplatsen mellan Casper och Noah, där Noah drog det längsta strået. Sedan kom näste Katrineholmare, William, upp och oroade Casper. Som om inte det räckte så blandade Fabian sig också med i leken. Casper var ett tag nere på femte plats, men han hade mer att ge och innan målflaggan var fälld, så hade upplänningen kört om båda två igen och tagit tredjeplatsen före Williamoch Fabian. En liten bit efter denna kvintett ångade Joel G fram på sjätteplats med Sebastian Hedin och Joel E ytterligare en liten bit bakom. Sedan blevdet ett stort vakuum ner till nian Viktor Agardh, som under fredagsträningen fick så mycket problem med sin TM-motor att han tvingades byta till en något tröttare Parilla.

Det blev inga större omkastningar i det andra heatet, där Dino seglade iväg medan Noah och Casper åter kivades om andraplatsen. Och än en gång var det Noah, som var tvåai mål före Casper, som nu åtminstone slapp uppvaktning från William och Fabian.Den sistnämnde var åter femma i mål, men nu fick han tre sekunders påslag föratt han kört utanför sin startkorridor lite för tidigt. Det blev därmed nerflytt till åttonde plats. Joel G blev nu ny femma före Joel E och Sebbe.

Att Dino och Noah fick stå i första startled till förfinalen var ju givet. Sedan hamnade Casper och William i andra, Joel G och Fabian i tredje samt Joel E och Sebbe ifjärde.

Medan Dino fortsatte sitt segertåg, fick Noah denna gång studera bakbågen på Caspers Gillard. När Casper väl hade kört förbi Energyn, så höll han undan. Möjligen var det taktisk körning av Noah, som nu fick starta rakt bakom Dino i finalen.

Joel G var entidig fyra, men farten verkade saknas, så han blev snart omkörd av en mängdkartar. I mål var Joel nere på en blygsam tiondeplats. Det var William och JoelE, som var först med att peta ner Joel G från fjärdeplatsen. Men medan Williamsedan höll sig kvar på fjärdeplatsen, så fick Joel E sträcka vapen för Fabian. Fabian blev alltså femma, men han var pressad hela vägen med inte mindre än fem konkurrenter i bakhasorna. Joel E tog slutligen sjätteplatsen före Isak Arvidsson, Caspian Hagman, Sebbe Hedin samt Joel G.

Om det nu vartaktik eller inte, men Noah Eriksson hängde på Dino Beganovic direkt i startenoch släppte sedan aldrig andraplatsen. Trots det kom Dino i mål tre sekunder före Noah. Casper Jansson och Fabian Almqvist var trea och fyra under öppningsvarvet, men snart nog kom William Karlsson dundrande och blåste förbi båda två. Williams kart visade sig vara mycket snabb. Hans bästa varv gick på 49,699 sekunder mot Dinos rekordvarv på 49,654. William kom dock aldrig ifatt Noah - det skilde nästan exakt en sekund vid målgång.

Casper var inte långt efter William och höll enkelt undan för Fabian. Sexan Joel Ededahl fickdäremot kämpa till sig denna placering med omkörningar av både Joel Granfors (8:a) och Caspian Hagman (7:a) innan hans sjätteplats var säkrad. Hedin och Agardh följde därefter.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.