Elias fick sista året

av Classe Uddgren -

Miniklassen i Raketcupen, som kördes i Uddevalla, blev svårt åderlåten på grund av en krock med SKCC i skånska Klippan. Endast två västkustförare sällade sig till de övriga nio, som alla härstammade från MKR-distriktet.

Mini

På tidskörningen överraskade Rasbos Sebastian Svensson med att vara snabbast då han rundade på 55,202 sekunder. Sedan kom slutsegeraspiranten Vigor Hjorvard på 55,432, Astrid Almlöf på 55,524, Elias Adestam på 55,775, Göteborgs Albin Barck på 55,791 samt Tobias Alexandersson på 55,794. Marcus Radne slutade på sjunde plats med55,801.

Mastertvåan Vigor snuvade snabbt mastern Sebastian på ledningen i första heatet och skaffade sig sedan ett litet försprång, men det skulle snart visa sig inte räcka. Möjligen sinkades Astrid en smula av att Sebastian fick släppa av lite. Hon rasade nämligen direkt ner till sjätte plats, medan Marcus gick åt motsatt håll då han smet upp från sjunde till tredje plats. Men ställningen ändrades varje varv. Astrid var femma efter fullbordat första varv, fyra efter det andra varpå hon först smet förbi Elias, som hade tagit tillbaka tredjeplatsen och härnäst även körde om ledarparet. Hennes ledning blev dock inte så långvarig, då trion Vigor, Elias och Sebastian petade ner henne till en slutlig fjärdeplats. Marcus fick hålla tillgodo med femteplatsen. Samma position fick han senare även i det andra kvalet.

I det andra heatet stod Sebastian emot övermakten till det andra varvet, då Vigor störtade förbi. Astrid låg då trea, men sedan Elias fått upp farten, jagade han förbi allihop. Men det var till slut Vigor som fick sista ordet och vann före Sebastian, Astrid och Elias tillbaka på fjärdeplatsen framför Marcus. Elias blev för övrigt nerpetad under sista varvet, men det var så tight att endast 0,9 sekunder skilde mellan ettan och fyran. Bakom tätkvintetten turades Tobias Alexandersson och Moa Runesson om att bli sexa och sjua.

Vigor blev numaster till den första finalen med Sebastian bredvid sig. I andra ledetstartade Elias och Astrid med Marcus och Tobias i tredje ledet.

Innerledets Vigor, Elias och Marcus tog täten, medan Sebastian genom den första kurvanrasade till sjätte plats.

Ledningen växlade så gott som varje varv mellan Södertäljekompisarna Vigor och Elias. Det var omöjligt att gissa utgången, men det blev till slut Vigor som kunde öka på sin poängskörd över Elias. 

När Marcus motor plötsligt började få för mycket soppa, sackade han och hamnade till slut nerepå nionde plats, vilket senare byttes till elfte, då noskonen hade flyttat sig. Astrid kunde då ta över tredjeplatsen, medan Sebastian aldrig hittade tillbaka utan istället kom i mål efter Moa. Än sämre gick det för Tobias, som ramlade ner från sjätte till åttonde plats.

Ett lopp återstod. Genom första kurvan kom Vigor farande med Elias, Astrid, Sebastian ,Moa och Tobias i hälarna. Men Moa stannade snart och stod still i kanske 20 sekunder, innan hon kunde fortsätta men naturligtvis på sista plats.

Elias gick snart upp i täten och sedan hade han lite flyt, då Astrid började attackera Vigor.Under deras intensiva fight kunde Elias nämligen dra ifrån så pass mycket, attde andra inte hade en chans att komma ifatt. Det blev till sist Astrid som vann tvekampen om andraplatsen, medan Sebastian cirkulerade på fjärdeplatsen undersamtliga varv. Tobias tog hand om femte följd av Albin Barck och uppåkande Marcus Radne.


 

 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.