En finalvinst för Hannes

av Classe Uddgren -

Hannes Morin från Umeå Ak överraskade alla (utom sig själv?) med att vinna den första av de två finalerna i Rotax Max, när årets Rotax Max Euro Challenge avslutades i Italien på Castellettobanan. Tyvärr blev han utträngd och tvingades bryta tidigt i den andra finalen, där Lucas Ask lika överraskande gick fram och tog åttonde plats.

Rotax Max

Det kom 30 förare till finalomgången av Euroserien, men glädjande nog var det hela åtta förare från Sverige! Hannes Morin, som är ganska färsk inom seniorklassen, hade redan säkrat titeln och biljetten till Världsfinalen i Portugal, då hans poäng efter Kalmartävlingen var tillräcklig för att ta hem Rotax Junior för andra året i rad.

Engelsmannen Myles Apps blev kvaletta med fem poäng med Kindervater tätt efter på sex poäng. Trea var serie vinnarfavoriten Jordon Brown-Nutley. Hannes skötte sig fint och avancerade upp till sjätte plats. Charlie bättrade sig två snäpp till 14:e plats, Lucas sju positioner till 15:eplats, Hugo fyra platser till 16:e, Patrick två till 19:e, Madde ett steg till 25:e plats, Jonathan två till 26:e, medan Nicolle tappade till sista plats.

Därmed var det dags för den första finalen. Hannes hade gjort allt rätt och lyckades mot alla odds ta hem segern före Jordon, Myles och Robert. Oerhört starkt gjort. Lucas var åter på uppåtgående och hamnade till slut på elfte plats, Men Hugo var före i mål som nia. Han hade dock en flyttad noskon och fick fem (!) sekunders tillägg, så han skickades ner till 16:e igen. Det var samma visa med Charlie, som hängde på Hugo, men som sedan fick flytta ner till 17:e plats. Patrick saknade fart och tappade till 22:a plats, medan Madde och Jonathan fick behålla sina startpositioner även till den andra finalen. Nicolle hoppade emellertid fram två steg till 28:e plats.

Hannes ville vara kompis med Jordon och släppte frivilligt fram honom till förstaplatsen så att engelsmannen skulle kunna säkra titeln. Problemet var bara att Jordon inte var ensam. Han hade en hel svans med förare i hälarna och de var inte lika artiga utan petade ut Hannes på gräset, där han snurrade och innan han hade kommit upppå banan igen, hade hela fältet passerat.

Det blev sedan dubbelt England i topp genom Jordon och Apps, medan finnen Lauri Leppä slutadetrea. Robert K blev sexa, men Lucas och Hugo gjorde strålande race. Hugo klarade sig dock inte från tidstillägg. Lucas var åttonde man i mål och Hugotia. Stockholmaren hamnade efter tillägget på 17:e plats. Charlie och Patrickkunde därmed kliva upp till 14:e respektive 16:e plats.

Madde och Jonathan fortsatte att paråka till 23:e och 24:e plats. Nicolle till slut kom också i mål. Hon blev åter 28:a, strax bakom sin klubbkamrat Hannes Morin.

Totalt har 53 förare kört Euroserien i år. Jordon Brown-Nutley vann nu med Hugo Andersson sexa, Charlie Andersen åtta, Patrick Rundquist på 15:e plats, Hannes Morin på16:e, den frånvarande David Rehme på 22:a, Lucas Ask på 29:e. Madde slutade som 43:a, Jonathan som 45:a, Nicolle som 49:a samt Mathilda Olsson som 52:a.

Inga svenskar deltog i Rotax Junior eller DD2.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.