Hannes i stöten

av Classe Uddgren -

Fjolårets mästare i Rotx Junior, Hannes Morin, fortsatte i samma spår, när årets första två deltävlingar kördes på Hälla Ring i Västerås. Han vann nämligen båda lördagsfinaler utan större besvär. Under söndagens båda finaler var han etta i den första och trea i den andra.

Rotax Junior

Det var bara 21 förare som villevara med i premiäråket på lördagen. Hannes Morin visade omgående sin styrkagenom att vinna tidskörningen på 34,851 sekunder. Närmast kom Simon Sjögren med35,055, Wilgot Edqvist med 35,137, Maja Hallén-Fellenius med 35,165, BenjaminRobertson med 35,195, Lucas Stenberg med 35,196, Linus Ahlström med 35,198,Johanna Jansson med 35,263, Moa Liljendahl med 35,284 och Hugo Kahnborg med35,323.

Hannes och Simon höll första ochandra plats genom hela första kvalet. Wilgot var en tidig trea med Benjaminfyra. Men Benji körde snart om Wilgot och behöll sedan tredjeplatsen till mål.Jag såg sedan aldrig vad som hände, men Wilgot dalade plötsligt från fjärdetill sista plats i mål.

I stället kom tidssjuan LinusAhlström smygande upp till fjärdeplatsen före Maja, Johanna, Lucas, Moa, Hugosamt Sam Hammarstedt. Så såg det ut vid målgången.

Det andra heatet blev likadantmed Hannes och Simon i ledningen från start till mål. Och nu lyckades Wilgotstanna kvar på tredjeplatsen hela vägen trots att han var jagad av trion Benji,Maja och Lucas. Det blev emellertid inga omkastningar, så Linus fick nöja sigmed sjundeplatsen denna gång. Johanna blev åtta och Nicolas Castillo nia.

Därmed var det dags för denförsta finalen med Hannes och Simon i första startled. Benji och Maja stod iandra, Linus och Lucas i tredje, Johanna och Moa i fjärde samt Hugo och Nicolasi femte.

Benji hakade på Hannes redan istarten, men han förmådde inte hålla andraplatsen mer än till andra varvet. Dåångade Simon nämligen förbi för gott. Men Simon var drygt tresekunder bakom Hannes efter de 20 varven.

Lucas ville också framåt, så hankörde snabbt om den tidiga fyran Maja och lite senare petade Lucas även ner Benjiett pinnhål. Innan målgång hade både Maja och Johanna tagit sig förbistockholmaren, vilken därmed slutade sexa med Hugo sjua och Linus åtta.

Efter sitt missöde i förstaheatet fick Wilgot starta långt bak, vilket inte hindrade honom från att köraupp sig till nionde plats. En bit bakom körde Viktor Agardh in på tionde plats.

Dagens sista final såg Hannesånyo ta täten, som han sedan aldrig släppte. Lucas startade rakt bakom ochhängde på direkt, vilket även masterfemman Johanna gjorde. Så mastertvåan Simondalade ner till fjärde plats genom den första svåra högerhårnålen.

När Simon sedan körde förbiJohanna, så passade både Maja och Benji på att följa med. Simon fortsatte sedanframåt och smet snart upp på andraplatsen före Lucas. De följdes åt hela vägenoch skildes bara åt av 191 tusendelar samtidigt som de var över tre sekunderbakom Hannes när målflaggan föll.

Maja seglade runt på en ganskaensam fjärdeplats, medan Johanna med Linus i släptåg skickade ner Benji tillsjunde plats. Wilgot gick in som åtta, medan Hugo rasade till 17:e efteren visit ute på gräsmattan.

Hannes vann även söndagenstidskörning på 34,831. Sedan kom Benji på 34,977, Maja på 35,083, Simon på35,135, Linus på 35,169, Johanna på 35,171, Lucas på 35,211, Sam Hammarstedt på35,238, Elias Callin på 35,268 samt Moa på 35,311.

Benji hade tydligen hittat mer farti sin Tonykart under nattvilan. Han kunde därmed haka på Hannes under detförsta heatet, där även Maja kunde hålla undan för Simon. Linus hade ocksåhittat mer speed och nöp femteplatsen före Johanna, Lucas, Moa och Elias, medanHugo tvingades bryta.

Hannes och Benji följdes även åti det andra heatet, där Simon lyckades snuva Maja på tredjeplatsen. Lucasstyrde in som femma med Sam en överraskande sexa före Johanna och Hugo. 

Till den första söndagsfinalenfick Hannes och Benji ställa upp i första ledet med Maja och Simon i andra.Lucas och Johanna återfanns i tredje. Nu var Simon i god form igen och stormadesnart fram till andraplatsen bakom den hittills oslagbare Hannes Morin frånSävar strax norr om Umeå. Benji klarade i alla fall av de övriga med Lucas påfjärde plats. Sedan kom Linus Ahlström, som jag inte vet var han startade.Enligt amigoo.se, så var Linus 21:a i andraheatet utan ett enda varv. Detta kan mycket väl vara fel. Om det däremotstämmer, så har Linus gjort en enastående uppåkning från en startplats i kön.Ni som var där vet!

Maja och Moa gjorde bra ifrån sigmed sjätte och sjunde plats. Sedan kommer en helt ny förare, nämligen GöteborgsRobin Knutsson. Han kom tia i andra heatet men hade ett sämre resultat i detförsta, så åttonde plats i finalen före Johanna och Hugo var ett mycket braresultat för denne nykomling.

En final återstod innan det vardags att börja packa för hemfärd. Och nu var det inte nummer 1, som kom försttill målflaggan. Nej, Hannes fick nu nöja sig med det tredje trappsteget påprispallen. Det lär ha varit göteborgaren Simon Sjögren som tog hem spelet föreLucas Stenberg. Det märkliga är att amigoo.se placerarSimon på 19:e plats - ett varv efter. Samtidigt har Benjamin Robertsonplacerats på första plats före Lucas och Hannes. Detta är uppenbarligen heltfel. I den riktiga listan är Benji bara femma med Linus Ahlström närmast föresig. Vet inte om amigoo.se är helt ute ochseglar eller om Benji fick något tidstillägg.

Tjejerna kom in efter varandramed Maja först. Hon var sexa, Johanna sjua och Moa åtta. Topptio fylldesdessutom av Hugo Kahnborg och Robin Knutsson.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.