Hannes i stöten

av Classe Uddgren -

Fjolårets mästare i Rotx Junior, Hannes Morin, fortsatte i samma spår, när årets första två deltävlingar kördes på Hälla Ring i Västerås. Han vann nämligen båda lördagsfinaler utan större besvär. Under söndagens båda finaler var han etta i den första och trea i den andra.

Rotax Junior

Det var 21 förare som ville vara med i premiäråket på lördagen. Hannes Morin visade omgående sin styrka genom att vinna tidskörningen på 34,851 sekunder. Närmast kom Simon Sjögren med 35,055, Wilgot Edqvist med 35,137, Maja Hallén-Felleniusmed 35,165, Benjamin Robertson med 35,195, Lucas Stenberg med 35,196, Linus Ahlström med 35,198, Johanna Jansson med 35,263, Moa Liljendahl med 35,284 och Hugo Kahnborg med 35,323.

Hannes och Simon höll första och andra plats genom hela första kvalet. Wilgot var en tidig trea med Benjamin fyra. Men Benji körde snart om Wilgot och behöll sedantredjeplatsen till mål. Jag såg sedan aldrig vad som hände, men Wilgot dalade plötsligt från fjärde till sista plats i mål.

I stället kom tidssjuan Linus Ahlström smygande upp till fjärdeplatsen före Maja, Johanna, Lucas, Moa, Hugo samt Sam Hammarstedt. Så såg det ut vid målgången.

Det andra heatet blev likadant med Hannes och Simon i ledningen från start till mål. Och nu lyckades Wilgot stanna kvar på tredje platsen hela vägen trots att han var jagad av trion Benji, Maja och Lucas. Det blev emellertid inga omkastningar, så Linus fick nöja sig med sjundeplatsen denna gång. Johanna blev åtta och Nicolas Castillo nia.

Därmed var det dags för den första finalen med Hannes och Simon i första startled. Benji och Maja stod i andra, Linus och Lucas i tredje, Johanna och Moa i fjärde samt Hugo och Nicolas i femte.

Benji hakade på Hannes redan i starten, men han förmådde inte hålla andraplatsen mer än till andra varvet. Då ångade Simon nämligen förbi för gott. Men Simon var drygt tre sekunder bakom Hannes efter de 20 varven.

Lucas ville också framåt, så han körde snabbt om den tidiga fyran Maja och lite senare petade Lucas även ner Benji ett pinnhål. Innan målgång hade både Maja och Johanna tagit sig förbi stockholmaren, vilken därmed slutade sexa med Hugo sjua ochLinus åtta.

Efter sitt missöde i första heatet fick Wilgot starta långt bak, vilket inte hindrade honom från att köra upp sig till nionde plats. En bit bakom körde Viktor Agardhin på tionde plats.

Dagens sista final såg Hannes ånyo ta täten, som han sedan aldrig släppte. Lucas startaderakt bakom och hängde på direkt, vilket även masterfemman Johanna gjorde. Så mastertvåan Simon dalade ner till fjärde plats genom den första svåra höger hårnålen.

När Simon sedan körde förbi Johanna, så passade både Maja och Benji på att följa med. Simon fortsatte sedan framåt och smet snart upp på andraplatsen före Lucas. Deföljdes åt hela vägen och skildes bara åt av 191 tusendelar samtidigt som devar över tre sekunder bakom Hannes när målflaggan föll.

Maja seglade runtpå en ganska ensam fjärdeplats, medan Johanna med Linus i släptåg skickade nerBenji till sjunde plats. Wilgot gick in som åtta, medan Hugo rasade till17:e efter en visit ute på gräsmattan.

Hannes vann även söndagens tidskörning på 34,831. Sedan kom Benji på 34,977, Maja på 35,083,Simon på 35,135, Linus på 35,169, Johanna på 35,171, Lucas på 35,211, Sam Hammarstedt på 35,238, Elias Callin på 35,268 samt Moa på 35,311.

Benji hade tydligen hittat mer fart i sin Tonykart under nattvilan. Han kunde därmed hakapå Hannes under det första heatet, där även Maja kunde hålla undan för Simon.Linus hade också hittat mer speed och nöp femteplatsen före Johanna, Lucas, Moaoch Elias, medan Hugo tvingades bryta.

Hannes och Benjiföljdes även åt i det andra heatet, där Simon lyckades snuva Maja påtredjeplatsen. Lucas styrde in som femma med Sam en överraskande sexa föreJohanna och Hugo. 


Till den förstasöndagsfinalen fick Hannes och Benji ställa upp i första ledet med Maja ochSimon i andra. Lucas och Johanna återfanns i tredje. Nu var Simon i god formigen och stormade snart fram till andraplatsen bakom den hittills oslagbare Hannes Morin från Sävar strax norr om Umeå. Benji klarade i alla fall av de övriga med Lucas på fjärde plats. Sedan kom Linus Ahlström, som jag inte vetvar han startade. Enligt amigoo.se, så var Linus 21:a i andra heatet utan ettenda varv. Detta kan mycket väl vara fel. Om det däremot stämmer, så har Linus gjort en enastående uppåkning från en startplats i kön. Ni som var där vet!

Maja och Moa gjorde bra ifrån sig med sjätte och sjunde plats. Sedan kommer en helt nyförare, nämligen Göteborgs Robin Knutsson. Han kom tia i andra heatet men hade ett sämre resultat i det första, så åttonde plats i finalen före Johanna ochHugo var ett mycket bra resultat för denne nykomling.


En final återstod innan det var dags att börja packa för hemfärd. Och nu var det inte nummer 1, som kom först till målflaggan. Nej, Hannes fick nu nöja sig med det tredje trappsteget på prispallen. Det lär ha varit göteborgaren Simon Sjögren som toghem spelet före Lucas Stenberg. Det märkliga är att amigoo.se placerar Simon på19:e plats - ett varv efter. Samtidigt har Benjamin Robertson placerats på första plats före Lucas och Hannes. Detta är uppenbarligen helt fel. I den riktiga listan är Benji bara femma med Linus Ahlström närmast före sig. Vetinte om amigoo.se är helt ute och seglar eller om Benji fick något tidstillägg.

Tjejerna kom in efter varandra med Maja först. Hon var sexa, Johanna sjua och Moa åtta. Topptio fylldes dessutom av Hugo Kahnborg och Robin Knutsson.


 

 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.