Hemmaseger för Leo

av Classe Uddgren -

Sista klass ut vid Rotax Max Challenge och Raket Cup var Miniklassen, som under tidigare år var ensam i Raketcupen. Det syntes också på deltagarantalet, som bjöd på den hyggliga siffran 25 startande. Arrangörerna på Hälla Ring kunde även glädja sig åt att deras Leo Palmgren vann båda finalerna, vilket var en smula överraskande. Leo hade inte direkt utmärkt sig under tidskörning och kval.

Mini

Södertälje KRC hade lilla julafton, då tre klubbmedlemmar låg i topp efter tidskörningen. Lucas Björk var överlägset värst. Han körde runt sin CRG till 38,910 sekunder. Sedan kom Vigor Hjörvard med 39,214 följd av Elias Adestam på 39,254. Båda körde Ricciardo. Rasboföraren Astrid Almlöfs Birel gick in på fjärde plats med 39,274. Sedan följde inte mindre än fem hemmaförare anförda av Axel Wadsten före Leo Palmgren, Patrik Jansson, Alexander Coskun samt Marcus Radne.

Södertäljetrion kom även att dominera det första kvalet, som vanns av Vigor före Lucas ochElias. Astrid släppte inte heller fram Västeråsgänget utan lade beslag på fjärdeplatsen före Axel, Marcus och Leo. 

I det andra heatet lyckades mastern Lucas ta segern före Vigor, medan Elias fick gesig för Astrid och Marcus. Leo, som var sjua i första heatet, klättrade upp et tsteg genom att nu bli sexa före Jönköpings Patrik Johnsson, vilken hade skuggat Leo även i första åket.

Ovannämnda resultat är tagna från amigoo.se, så det kan ju hända att någon fått tidstillägg, vilket i så fall ändrar startuppställningen till den första finalen. Men det var säkert en Södertäljeförare på pole position. Leo Palmgren stod nog i tredje startledet, något som inte hindrade honom från att köra förbi alla framförvarande och lite oväntat ta segern med 0,381 sekunder till Vigor med Elias en god trea, även om han var helt avkopplad. Ännu en bit efter följde Marcus, vilken därmed blev fyra med nästan en sekund tillgodo på Astrid, som isin tur hade Alexander i bakbågen, när målflaggan föll.

Mindre kul vardet för trion Lucas Björk, Axel Wadsten och Patrik Johnsson, vilka alla bröt. Deras öden är för mig främmande, men det innebar i alla fall att de fick starta allra längst bak i den sista finalen.

Nu hade Leo med norrländskt påbrå fått segervittring och det slöt med en ny seger i den andrafinalen. Men det satt långt inne, för Elias, Astrid, Marcus och Vigor fanns alla med i ekvationen och såg till att Leo inte fick någon promenadseger. Det skilde till slut bara 14 tusendelar mellan Leo och tvåan Elias, medan Astridv ar halvsekunden efter.

Medan Axel Wadsten och Patrik Johnsson kämpade sig upp genom fältet till elfte respektive13:e plats, gick det ånyo illa för Lucas Björk, som blev stående sex varvföre målgång.

Hittills har racen enbart handlat om de tio främsta från tidskörningen, men i denna sista final dök det upp ett helt nytt namn, nämligen Umeå föraren Victor Kemi. Han varsom bäst tolva i det andra kvalet samt en fin åtta i den första finalen. Han blir säkert farlig i de fyra (!) finaler, som klassen kör vid cupens tredje och fjärde framträdande på Victors hemmaplan i Umeå. Det andra racet med blott två finaler körs för övrigt i Jönköping söndagen den 11 juni.

 Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.