Hugo Sverigecupmästare, men Wilgot vann Raketcupmästare

av Classe Uddgren -

Det var ett fullt startfält om 30 ekipage, som körde sista omgången av Raketcupen och samtidigt om titeln Sverigecupmästare. Hemmasonen Hugo Kahnborg gjorde sitt livs bästa tävling och blev Sverigemästare, medan finaltvåan Wilgot Edqvist tog hem Raketcupen, som spurtade med två tävlingar inom en vecka.

Mini

Hugo Kahnborg placerade sin Tonykart på första plats under tidskörningen med 50,530 sekunder.Tätt efter kom Wilgot Edqvists RK på 50,570. Trea blev Casper Jansson med sin Gillard på 50,683, följd av Elliot Sjögrens FA/Alonso på 50,861, Lucas Björks CRG på 50,920. Sedan kom den tredje hemmasonen (efter Hugo och teamkompisenElliot) Liam Andersson i en FA/Alonso med 51,124. Radne-ynglingen Marcus var bara en tusendel efter i sin CRG, medan Viking Svensson från Lessebo i Smålandgled in på åttonde tid med sin Tonykart på 51,170.

Prick 11.10 på lördagsförmiddagen brakade första heatet iväg. Det blev omedelbart en smärre sammanstötning i "dumsvängen" mellan Casper och Hugo. Den sistnämnde rasade då ner till sjätte plats, medan Casper tappade ytterligare någrapositioner. Istället kunde Wilgot lägga sig först med Lucas och Marcus närmast, men Hugo var tänd till 100 procent och körde ifatt täten och om allihop! Sedan försökte Wilgot tränga sig förbi Hugo igen och i den vevan pep Elliot förbi båda två. Men Hugo var fortfarande inte slagen utan gjorde en ny lyckad framstöt och stod till slut som vinnare med 0,040 sekunder till Elliot. Wilgot tog tredje, Lucas fjärde, Viking femte och Liam sjätte plats. Casper? Jo, han körde upp sig till fjärde plats i mål, alltså före Lucas, men tävlingsledningen gav honom fem sekunders påslag för den inledande knuffningen, vilket skickade ner Casper till nionde plats. Jag såg aldrig vad som hände med Marcus Radne, men han blev slutligen bara tolva strax före Göteborgs-esset Oliver Ahrenstedt.

I det andra heatet turades Hugo och Casper om att leda - utan att toucha varandra. Det blev Hugo, som till sist drog det längsta strået med 0,191 sekunder.

Tre förare komatt fightas om tredjeplatsen. De var Wilgot, Elliot och Viking. Det såg ut attbli just denna ordning, men till slut blev det den omvända med Viking på sistapall platsen före Elliot och Wilgot. Liam var samtidigt sexa hela vägen, medan Joel Ededahl och Vigor Hjorvard skiftade på sjunde plats. Den gick slutligen till Joel före Vigor, Tim Jansson och Oliver A. Stackars Lucas Björk fick dockge sig på tredje rundan med en avhoppad kedja.

Därmed var vi framme vid de båda finalerna. Hugo blev givetvis master till den första medElliot bredvid sig. Wilgot och Viking stod i andra, Casper och Liam i den tredje samt Vigor och Tim i den fjärde raden.

På tolfte rutan (bredvid Marcus R) stod Linköpings Junior Jonsson, som gjorde debut i klassen efter ett framgångsrikt år i Micro.

Den förstafinalen bjöd på en hel del dramatik. Under samtliga varv tampades Hugo och Wilgot om segern. Wilgot ledde i början, men kanske avgjordes fighten av envarvad förare, som kom i vägen i depå-S-kurvan på sista varvet. Hela tätgänget blev sinkat. Toppåkarna for åt alla håll, men alla utom Wilgot klarade sig. Densistnämnde hamnade nämligen ute på gräset och kom upp först på fjärde plats. Hugo kom oavsiktligt att tjäna på kuppen, då han fick en liten lucka och tillslut kunde vinna med 0,251 sekunder före Elliot, som redan på första varvetramlade ner till femte plats, varifrån han sedan sakta men säkert arbetade sigupp till andraplatsen.

Casper var treaiväg och höll denna position tills Elliot dundrade förbi. Även Viking tog sigom och det var han som till sist blev trea före gräsåkaren Wilgot och Casper.

Ett kort tag varLucas Björk uppe på sjätteplatsen, innan Vigor och Liam petade ner honom tillåttonde plats före Oliver A, Marcus R samt segraren i Göteborgs Stora Pris,Victor Ek. Men Victor fick inte behålla elfteplatsen, eftersom nospartiet hadeflyttats bakåt. Det blev nu ras ner till en förarglig 21:a plats. Än värreskulle det bli, då Victor tvingades bryta under det första varvet i den storafinalen.

När de kanske värsta konkurrenterna Elliot och Wilgot stod på ofördelaktiga startpositioner till sista racet, fick Hugo Kahnborg sin kanske lättaste resa under dagen. Hankom nämligen att leda från start till mål. Segermarginalen blev till slut i dessa sammanhang gigantiska 2,691 sekunder - ett ljusår i den här klassen.

Det var Viking Svensson, som först hakade på Hugo genom de inledande svängarna, men det skulle visa sig att Viking inte hade ork att stanna kvar på denna position. Sakta men säkert rasade han tillbaka till en slutlig åttondeplats.

Elliot smet in på tredjeplatsen i starten före Casper och Wilgot. De två sistnämnda bytte docksnabbt plats och sedan tog Wilgot upp jakten på Viking, som också passerades, men då var Hugo redan "long gone".

Så Wilgot ficknöja sig med andraplatsen före Elliot och Casper, men placeringen räckte föratt ge Wilgot segern i Raketcupen.

De fyra nämnda förarna stod i särklass. De rent av utklassade resten. Lucas Björk startadefrån åttonde rutan, så han hade säkert det kämpigt i inledningen, men ickedesto mindre kunde han så småningom köra upp sig till femteplatsen. Strax bakomsnodde Vigor Hjorvard sjätte plats från Oliver Ahrenstedt, Viking, Joel Ededahl och Liam Andersson.

 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.