Hugo fick hjärnsläpp, skänkte bort segern

av Classe Uddgren -

Rotax Junior var den enda av de tre Rotaxklasserna i RMC, som inte var avgjord före racet i Linköping. Det handlade i stort om Hugo Andersson, Felix Jansson och Hannes Morin. Två av dem skulle få åka till Världsfinalen. När Hugo i ledning i den första finalen åkte in i depån istället för att avsluta sista varvet, skänkte han segern till Hannes, som sedan även tog hem det hela med Felix tvåa.

Rotax Junior

Prick 30 ekipage ställde upp för tidskörning. Det innebar att deträckte med två kval och två finaler. Mest bråttom på tidskörningen hade FelixJansson med sin Tonykart. Han rundade banan på 46,321 sekunder. Hugo Anderssonvar tätt efter med sin FA/Alonso på 46,324 med Hannes Morin trea med sin Kosmicpå 46,342.

Oliver Fürstenhoff, nykorad MKR-vinnare i Junior 125, placeradesin Tonykart på fjärde plats med 46,386. Femma blev Alexander Jeppssons Gillard på 46,416 följd av Kalle Gustafssons Birel på 46,421, Lucas Stenbergs Ricciardo på 46,449, Benjamin Robertsons Tonykart på 46,493, Patrick Rundqvists RK på 46,503, Lucas Asks Kosmic på 46,527 och sedan kom de båda bästa tjejerna Madeleine Radnes CRG med 46,612 och Mathilda Olsson, som jag är osäker på omhon körde sin RK eller den Kosmic, som hon har tävlat flitigt med den senaste månaden. Hennes tid blev 46,627.


Det blev en smidig start utan krockar i första heatet, där Hugofrån yttern lyckades smita in bakom mastern Felix med Hannes tätt efter på tredjeplatsen. På andra rundan fick Felix maka på sig och det ner till tredjeplats. Hannes verkade ha mycket speed i sin kart och tog snart över i täten. Så såg det sedan ut under resten av varven, men endast 134 tusendelar skilde vidmålet. Felix kom in en sekund senare.

Benjamin krigade framgångsrikt till sig fjärdeplatsen och närmade sig även Felix, men det skilde till slut 0,573 sekunder.

Lucas Ask hade också en snabb kart. Så han klättrade fempositioner från tionde till femte plats. I mål hade han en halv sekund tillgodo till Alexander, medan Oliver verkade lite oinspirerad och föll från fjärde tillsjunde plats. Kalle tappade till åttonde, Lucas S till tionde, medan Mathilda gick om tre konkurrenter och slutade nia. Patrick var åttonde man över mållinjen och Madde tia, men båda torskade på intryckt noskon och "belönades" med tio sekunder extra. Därmed föll Patrick till tolfte och Madde till 13:e plats. 


Andra heatet följde samma mönster med Felix i täten efter startföre Hugo och Hannes. Nu var den sistnämnde så på bettet att han blåste förbide andra i ett svep. Därefter höll han undan och vann med 0,306 sekunder, vilket ju inte var så mycket. Men Hugo hade ju också en snabb kart och tog sig också snart förbi Felix och hakade på Hannes hela vägen till mål. 

Alexander körde ikapp Felix men kom aldrig om utan fick nöja sig med att hålla undan för Oliver på femteplatsen. Lucas S höll sig länge på sjätte plats, närmast följd av Patrick. Men Lucas A var åter snabb, så han lyckades köra om både Patrick och Lucas S, innan det hela var över. Benji körde upp sig till åttonde plats, men han ansågs ha kört alltför bryskt och flyttade sner en placering till nionde bakom Madde. Patrick var annars åttonde ekipage över mållinjen, men än en gång hade nosen tryckts in, så det blev förvisningner till 23:e plats. Mathilda gjorde inte så mycket väsen av sig utan föll nuistället tre platser men tjänade en på Patricks nerflyttning, så det blev tillslut elfte plats bakom Sonny Broström.


Till den första finalen ställde Hannes och Hugo upp i första led, Felix och Alexander i andra, Lucas A och Oliver i tredje, Benji och Madde i fjärde samt Lucas S och Kalle i femte.

När Hannes nu för en gångs skull låg i täten från start, så fickhan känna på hur det kändes att bli omkörd. Hugo slank nämligen in på tredjeplats efter Felix, som snabbt passerades och efter en stund lyckades Hugo äventa täten. Teamet hade i förväg planerat för detta scenario och på något sätt slog det fel i huvudet på Hugo, som med ett varv kvar fick för sig att han hade gått i mål, så han körde in i depån och fick då uppleva att alla andra körde ett varv till. Ridå!

Hannes blev naturligtvis både överraskad och glad, när han ficksegern till skänks. Dessutom innebar ju misstaget att Hugo fick starta sist iden andra finalen - det var nämligen inga ekipage som bröt.

Felix och Lucas A höll sina positioner från start till mål ochblev därmed tvåa respektive trea. Däremot var det åter fart på Benji, som nu gjorde ett snyggt lopp och klättrade från sjunde till fjärde plats före Alexander, Oliver och Mathilda, som äntligen var med och fightades. Däremot fick Madde ingen bra start från sin ytterposition, så hon störtdök från åttonderutan till 13:e plats i mål.

Bakom Mathilda styrde Lucas S, Kalle och Simon Sjögren in närmast.Det var ju Simon, som hade det mesta flytet i Junior 125-klassen vid SM-tävlingarna i Kristianstad i somras. Han spöade då Felix, Lucas A och Hannes i nämnd ordning.

Den sista finalen blev Hannes Morins enklaste race inom överskådlig tid. Utan någon Hugo att kämpa med, så blev det en stillsam resa i ledning från start till mål. Segern innebar även att Hannes tog hem hela mästerskapet, vilket fick hans pappa Martin lite senare på kvällen i ett tacktal nämna: "jag har fyra söner som har tävlat inom Rotax Max Challenge, men vad varken Jonathan, Ludvig eller Teodor lyckats med, gjorde nu yngsten Hannes. Fantastiskt". Stort jubel i Radnetältet, där bankettenhöll på till fram på småtimmarna.

Alexander Jeppsson fick en kanonstart från sin femte ruta och lyckades snabbt trassla sig fram till andra plats och där stannade han sedan kvar, slagen av Hannes med 1,337 sekunder. Lucas Ask kom iväg som trea menkunde sedan inte hindra Felix Jansson och Benji Robertson från att köra förbi. Felix låg sedan länge trea, men på slutet kom Benji och Lucas tillbaka ochpetade ner Felix till femte plats. Samtidigt passade Mathilda Olsson på attgöra dagens bästa åk, då hon i sällskap med Kalle Gustafsson smet förbi Oliver Fürstenhoff, som enligt uppgift saknade den rätta motivationen. Kanske var det, det faktum att han hade erhållit startnummer 1, som störde honom?



Simon klev upp ett steg och slutade nia med Lucas Stenberg ochRasmus Jansson närmast efter sig. Hur gick det nu för Hugo Andersson? Jo, tillen början gick det lysande. Ett tiotal kartar passerades utan minsta problem,men sedan blev Hugo lite för otålig och försökte köra om någon i en tvärvänster. Det slutade med att han rammade den andra karten i sidan. Det gavhonom strax efter en mycket svart flagga och därmed var biljetten tillVärldsfinalen helt borta. Ridå för andra gången!




Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.