Lördagsregn och lite söndagssol i Järfälla

av Classe Uddgren -

MKR-serien sjunger på sista versen. Den näst sista omgången kördes på den nedläggningshotade Järfällabanan i nordvästra Stockholm. Vädret var omväxlande med lördagens kval på torrt underlag och sedan spöregn under finalomgångarna. Under söndagen behövde man inte plocka fram regndäcken alls.

Junior 60

Prick klockan 15.00 inledde J60 den första finalomgången. Bara minuterna tidigare hade ett hotande regn dragit in över banan. Och det var tur, för nu hann alla byta till regndäck innan starten. Joel Granfors var master och ledde även den första finalen från start till mål. William Karlsson var mastertvåa och kunde snabbt lägga sig i Joels hjulspår. Även mastertrean Noah Eriksson och masterfyran TheoThorszelius höll sina positioner under alla varv.

Mastersjuan William Dahlin tog sig snabbt fram till femte plats men snurrade i halkan och fölllångt ner. I stället kom Elias Adestam farande som en raket från 14:e rutan ochnådde till slut just den "vakanta" femteplatsen.

Deras sista final var mer omväxlande. Regnet hade dragit vidare, men det var ju fortfarande mycket blött. William från andra rutan hade kanske lite nytta av att starta från det en aning mindre blöta racingspåret. I vilket fall snuvade han mastern Joel på ledningen, men redan innan första varvet var avverkat, så hade Joel återtagit ledningen. William rundade nu som tvåa med Theo trea och Noah fyra, men Noah körde snart om Theo.

Sedan hände någonting med den ledande Joel. Jag missade vad som hände, men man kan ju alltid gissa på att tändstiftshatten lossnade eller att motorn började missa avnågon anledning. Hur som helst så sackade hans Energy tillräckligt mycket för att William och Noah skulle kunna köra förbi. Men vad Joels problem än var, så rättade det till sig ganska omgående. Så medan Noah tog ledningen, så ångade Joel förbi William och halade så småningom in även Noah. Vid målgången varordningen återställd med Joel etta och William tvåa efter att också ha smititförbi Noah strax efter att Joel gjorde det.

En bra bit bakom tättrion kämpade sig Elias upp till fjärdeplatsen på Theos bekostnad. Sedan körde även William Dahlin om Theo, varpå båda två kanade av asfalten. Detta lämnade femteplatsen öppen för hemmaföraren Isak Koffman. Theo lyckades kommaupp på sjätte plats, medan William D snurrade ännu en gång.

Micro

Klassen hade så många deltagare att en B-final behövdes! När det sedan blev dags för den förstafinalen, så ställde Noam Fältskog upp på masterpositionen med Gustav Ryderdahl bredvid sig. Linus Granfors och Thor Sundberg hamnade i andra led, medanJonathan Nylén och William Palm ställde upp i tredje.

Noam fick bara leda i ett varv, innan Linus smet förbi och sedan höll undan för Noam. Gustavvar trea tills han ramlade av banan, så i stället tog sig Thor in på tredjeplats före Junior Jonsson. Junior hade motortrassel i kvalheaten, men i regnet handlade det mer om rattvridning än om motorstyrka och då kom Juniors talang fram. Han har ju tidigare visat upp sig både i Södertälje och Katrineholm.

Linus Granfors ville inte vara sämre än storebror Joel i J60, så han bärgade ytterligare enseger för Katrineholmsfamiljen i den andra finalen. Här var William P snabbt uppe på andra plats, men innan första varvet var avslutat, så hade Junior tagit över silverplatsen. Härnäst snurrade William P och då kunde Noam smita upp påtredjeplatsen före Rättviks Herman Holmström. Vincent Karlsson låg i Hermans kölvatten tills han rasade bakåt.

KZ 2 

KZ 2 ingick också i lördagsprogrammet, vilket var lite synd eftersom racet krockade med Göteborgs Stora Pris. Såvitt är känt körde man loppet samma dag, så om Järfälla MK hadebytt ut exempelvis Junior 125 från söndagen mot KZ, så kanske några hemvändandeförare hade stannat till i Järfälla. Det var ju faktiskt JMK:aren David Forslöf,som vann i Götet och även 08:an Jesper Westerholm hade stor framgång i västkustmetropolen. Här i Stockholm dök fyra förare upp. En av dem var Stefan"SODA" Carlqvist, som gjorde ett av sina få årliga framträdanden.William Winsth startade den första finalen från pole, men det var Stefan, somtog täten och ledde tills motorn började sacka. Det gick dock inte långsammareän att Stefan åtminstone kunde greja andraplatsen bakom William.

Det sista loppet blev ganska enformigt med Stefan i ledning före William och Jacob Danielssonhela vägen, medan fjärdemannen Kristian Lundgren fick kasta in handduken.

Mini

Ett hyggligt fält om 24 kartar mötte upp på söndagsmorgonen. Det var dubbelt Södertälje i topp efter kvalen med Lucas Björks CRG som master med Elias Adestams Ricciardo bredvid sig. Bakom dem ställde Simon Heeds Energy och Victor Sundbergs Birel upp. Denna ordning stod sig under hela första finalen fram till sista varvet,då Elias snuvade Lucas på segern. Vigor Hjorvard, som var femma i inledningen,tog så småningom över fjärdeplatsen från Victor. Sebastian Svensson var också med bra från början men dalade sedan bakåt till niondeplatsen. Tim Jansson togistället över sjätteplatsen bakom Victor.

Lucas Björk hade ingen bra inledning i den andra finalen. Han föll bak från andra till fjärdeplats. I täten tronade Elias, Simon och Vigor. Loppet blev allt annat än långtråkigt, för snart nog var Simon uppe i ledning före Elias, medan Lucas körde om Vigor. Sedan skiftade det så fort och ofta att jag knappt hann med att anteckna. Däremot såg jag att Vigor krockade med någon och blev stående. Han räknades som 20:e man.

När sista varvetvar avverkat, så kom det inte ut någon målflagga. Stor förvirring - utom förElias Adestam, som på detta blivande extravarv passade på att ta ledningen och vinna före Simon Heed och Lucas Björk med Tim Jansson och Victor Sundbergnärmast efter. Junior Jonsson var åter med men var nu inte lika framstående ochfick nöja sig med sjunde plats.

Junior 125

Linus Ahlström påsin hemmaplan är inte att leka med. Denne Kosmic-förare var master till denförsta finalen, som han sedan vann ohotad. Oliver Fürstenhoff, som liksom Mathilda Olsson dubblerade med att även tävla i Senior 125 - på samma dag -stod mastertrea och kom sedan iväg som tvåa. Oliver släppte inte sin position,så mastertvåan Victor Carlsson fick nöja sig med tredjeplatsen före Sam Hammarstedt och Lucas Stenberg. Mathilda utgick från tionde startrutan ochlyckades inte att avancera fler än två positioner till åttonde plats.

Det såg även utsom om den andra finalen skulle bli en enkel match för Linus Ahlström. Men i klar ledning så hoppade kedjan av. Det var ett bittert öde, men det har nog deflesta råkat ut för någon gång.

Från start kivades Victor och Oliver om andraplatsen och turades om att inneha denna position. Efter det att Victor verkade ha tagit över för gott, kom Lucasfarande och började blanda sig i leken. Sam låg strax bakom och bevakade fjärdeplatsen. Vad händer då? Jo, Oliver och Lucas krockar, varpå Sam kan smitaförbi. Så till målflaggan kom Victor Sundberg som klar etta före Sam Hammarstedt samt med Oliver Fürstenhoff som trea. Benjamin Robertson, som var tämligen anonym under båda finalerna stack nu upp nosen och grejade fjärdeplatsen före Mathilda Olsson. Hugo Kahnborg fick också till det frånnionde rutan och snöt sjätteplatsen före Lucas Stenberg.

Senior 125

Under söndagen kördes det totalt tolv race. Oliver Fürstenhoff och Mathilda Olsson var med i åtta av dem. Hur orkade de? Till den första finalen hade de i varje fallkvalificerat sig som etta och tvåa. Medan Mathilda föll bakåt i starten ochåterfanns på fjärdeplatsen, så tog Oliver täten och ledde till mål. Jonathan Karlsson, som startade i tredje rutan, hängde väl med Oliver och gjorde säkertett av sin karriärs bättre lopp. Mathilda låg till en början närmast bakomSonny Boström, men Sonny föll snart offer för både Mathilda och mastersexanSimon Berg. De höll sedan sina ställningar.

Järfällas Rikard Karlsson startade från fjärde rutan och föll liksom den framförvarande Mathildabakåt i starten. Han tog sig upp snart upp till femte plats bakom Sonny mensedan lade karten tyvärr av för gott.

Till den sista finalen fick Mathilda starta i ryggen på Oliver. Och hon hade nog fräschare däck och kanske bättre ork, för hon rundade snart Oliver från sydöstra Stockholm men tävlande för SMK Västerås. Även Jonathan Karlsson hade bättre drag under galoscherna än Oliver, så han hakade snart på Mathilda och så sågdet utan under resterande varv, så Mathilda kunde äntligen kvittera ut envälförtjänt seger före Jonathan och Oliver.

Sonny Boström var fjärde man i inledningen men fick än en gång ge sig för Simon Berg, medan Henrik Tibblin tog sin andra raka sjätteplats. Otursgubben Rikard Karlsson körde upp sig från 17:e till nionde plats.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.