MKR-förarna dominerade Mini

av Classe Uddgren -

Bara ett fåtal förare från södra Sverige och dess SKCC-serie kör i år Raketcupen. Kanske inte så konstigt då att resultatlistorna ser ut som om de kom från en vanlig MKR-tävling. I Jönköpings deltävling på Axamo Ring var således Södertäljes Lucas Björk först över mållinjen i den första Minifinalen och Katrineholmaren William Karlsson (tävlande för KAK Motorsport) i den andra.

Under lördagens torra träningspass var Katrineholms Joel Granfors snabbast på 49,791 sekunder. Under söndagens tävlingar gick ingen under 50 sekunder. Klockan 08.05 på morgonen var det warmup. Då var det torrt, så Lucas Björk kom ner på 50,347.  Tidskörningen skedde en timme senare och då var det fuktigt på banan. Åktiderna steg emellertid inte mer än cirka tre sekunder. Nu fick MKR-gänget faktiskt stryk av skåningen Felipe Ahlgren, som noterade 53,582följd av William Karlsson på 53,610. De övriga var en bra bit efter med trean Elias Adestam uppe på 55,850 och fyran Astrid Almlöf på 56,355.

 

Liksom i övrigaklasser var det torrt under heaten. I det första racet blev det en ren duell mellan Joel och Lucas. Det kom att skilja 99 hundradelar till Joels fördel, mendet var Lucas som var snabbast med 50,838 sekunder.

Marcus Radne gjorde ett mycket bra race och avancerade fram till tredje plats med William ihälarna över mållinjen. Mastern Felipe blev nerpetad till femte plats.

I det andra heatet kom Joel loss och var fem sekunder före allihop, när målflaggan föll. Och fort gick det också. Han noterade som bäst 50,230 sekunder. Lucas var än engång tvåa före William, Felipe, Axel Wadsten och Marcus. Axel och Marcus var emellertid rejält avhängda plus naturligtvis resten av 21-mannafältet. 

Det var torrt (!) vid starten för första finalen 13.45, men det blev katastrof direkt när mastern Joel försvann utan att få ett enda varv under bältet. Så det var upptill Lucas att ro hem segern före Marcus, William och Elias. Sedan dök Göteborgs Jonatan Moberg upp på femte plats före Astrid. Trist nog börjadedet regna under racet. Medan det var torrt hann Lucas notera 50,548 sekunder.Hans 14:e och då sista varv tog 66,862 sekunder. Endast sex förare misslyckades med att ta sig i mål.

Klockan var 15.50 när det var dags för den sista finalen. Det gick nu nästan 13 sekunder långsammare med Joel kvickast på 62,973 sekunder. Han startade ju längst bak ifältet men lyckades köra om alla utom William, som var först i mål medLucas tvåa. Marcus försvann redan i starten, så en annan "nollåtta" -Vigor Hjorvard - kom in som fyra med Södertäljekompisen Elias Adestam femma ochAstrid sexa. Inför Umeå-dubbeln så ledde Elias på 200 poäng med Vigor tvåa på194 och Astrid trea på 193.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.