MKR-förarna dominerade Mini

av Classe Uddgren -

Bara ett fåtal förare från södra Sverige och dess SKCC-serie kör i år Raketcupen. Kanske inte så konstigt då att resultatlistorna ser ut som om de kom från en vanlig MKR-tävling. I Jönköpings deltävling på Axamo Ring var således Södertäljes Lucas Björk först över mållinjen i den första Minifinalen och Katrineholmaren William Karlsson (tävlande för KAK Motorsport) i den andra.

Under lördagens torraträningspass var Katrineholms Joel Granfors snabbast på 49,791 sekunder.Under söndagens tävlingar gick ingen under 50 sekunder. Klockan 08.05 påmorgonen var det warmup. Då var det torrt, så Lucas Björk kom ner på50,347.  Tidskörningen skedde en timme senare och då var det fuktigt påbanan. Åktiderna steg emellertid inte mer än cirka tre sekunder. Nu fickMKR-gänget faktiskt stryk av skåningen Felipe Ahlgren, som noterade 53,582följd av William Karlsson på 53,610. De övriga var en bra bit efter med treanElias Adestam uppe på 55,850 och fyran Astrid Almlöf på 56,355.

Liksom i övriga klasser var dettorrt under heaten. I det första racet blev det en ren duell mellan Joel ochLucas. Det kom att skilja 99 hundradelar till Joels fördel, men det var Lucassom var snabbast med 50,838 sekunder.

Marcus Radne gjorde ett mycketbra race och avancerade fram till tredje plats med William i hälarna övermållinjen. Mastern Felipe blev nerpetad till femte plats.

I det andra heatet kom Joel lossoch var fem sekunder före allihop, när målflaggan föll. Och fort gick detockså. Han noterade som bäst 50,230 sekunder. Lucas var än en gång tvåa föreWilliam, Felipe, Axel Wadsten och Marcus. Axel och Marcus var emellertidrejält avhängda plus naturligtvis resten av 21-mannafältet. 

Det var torrt (!) vid starten förförsta finalen 13.45, men det blev katastrof direkt när mastern Joelförsvann utan att få ett enda varv under bältet. Så det var upp till Lucas attro hem segern före Marcus, William och Elias. Sedan dök Göteborgs JonatanMoberg upp på femte plats före Astrid. Trist nog började det regna underracet. Medan det var torrt hann Lucas notera 50,548 sekunder. Hans 14:e och dåsista varv tog 66,862 sekunder. Endast sex förare misslyckades med att ta sig imål.

Klockan var 15.50 när det vardags för den sista finalen. Det gick nu nästan 13 sekunder långsammare med Joelkvickast på 62,973 sekunder. Han startade ju längst bak i fältet men lyckadesköra om alla utom William, som var först i mål med Lucas tvåa. Marcusförsvann redan i starten, så en annan "nollåtta" - Vigor Hjorvard -kom in som fyra med Södertäljekompisen Elias Adestam femma och Astrid sexa.Inför Umeå-dubbeln så ledde Elias på 200 poäng med Vigor tvåa på 194 och Astridtrea på 193.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.