MKR slutade i Rasbo i härligt väder

av Classe Uddgren -

Sista omgången av MKR-serien arrangerades av Rasbo MK, som helgen till ära hade byggt en ny tillfartsväg och en mycket större depå, så att all trängsel och parkeringsbesvär var ett minne blott. Det var faktiskt en klubbmedlem, som hade fixat alltihop!

Mini

Det var så många startande denna härliga söndag att man fick dela upp förarna i två tidsgrupper och sedan köra tre heat samt en nästan onödig B-final. Det var bara en förare som skulle slås ut och det skedde utan problem, då en förare bröt så att de femi mål alla gick vidare.

Bästa tiden kom ur första tidsgruppen, där Vigor Hjorvard noterade 45,221 sekunder följd av andra gruppens vinnare Lucas Björk på 45,255. Sedan kom trean från grupp 1, fyran från grupp 2 och så där höll det faktiskt på ner tills 14:e man totalt som följde efter 13:e i samma grupp. Trea blev nu Elias Adestam med 45,367 följd av Albin Karlsson på 45,504, Gustav Jansson på 45,530 samt en trionförare med exakt samma tid 45,538. De var Axel Wadsten, Tim Jansson och Junior Jonsson.

Första heatet vanns av Axel före Elias, Tim, Vigor, Albin och Marcus Radne, som ifortsättningen skulle få en jobbig och mindre kul dag.

Nästa heat toppades av Lucas med Elias tvåa igen före Axel, Junior och Astrid Almlöf, som för övrigt var sjua i första åket.

Sista heatet vanns av Vigor före Lucas, Tim, Albin, Junior och Gustav J. Därmed stod detklart att Lucas blivit kvaletta och fick starta första finalen som master med Axel bredvid sig. Vigor och Elias fick stå i andra led, Tim och Albin i tredje samt Junior och Astrid i fjärde.

Lucas ledde iväg finalen med Axel, Elias och Vigor närmast i hälarna. Vigor lyckades sedan kämpa sig förbi allihop och ta ledningen, men Lucas gav sig inte så lätt utan hade svar på Vigors alla attacker, så Lucas vann till slut knappt före Vigor, medanElias i skuggan av tätduons kamp tog över tredjeplatsen från Axel. Osäkert omA xel släppte fjärdeplatsen frivilligt för att slippa få starta den andra finalen från yttern, men det var i varje fall Tim som blev slutlig fyra föreAxel.

Lucas och Vigor fortsatte sin batalj även i den andra finalen och turades om att leda, men det var mest Lucas i täten och så också vid målflaggan. Mot slutet fick Vigor fullt med att freda sig mot Elias och Axel. Det blev ett överraskande slut, där Axel snuvade de båda Södertälje förarna på andraplatsen. Vigor hängde dock på och grejade tredjeplatsen före Elias.

I början avloppet låg Elias trea tills både Tim Jansson och Simon Heed, som varit sjua iförsta finalen, blåste förbi. Men Tim och Simon stötte sedan ihop så illa att Simon hamnade "på taket" och att båda tvingades bryta. Med dem ur leken kunde Isak Hovberg från nionde rutan smita upp och belägga femteplatsen bakom Elias.

Det blev nu så att Södertälje KRC lade beslag på alla tre pallplatserna i MKR:s totallista med Lucas Björk guldmedaljör, Elias Adestam på silverplats och Vigor Hjorvard på bronsplats. Simon Heeds olyckliga avslut gjorde att Isak Hovberg blev seriefyra med en poäng tillgodo på Simon, som för övrigt hade samma slutpoäng som VictorSundberg. Victor var elfte man i den första finalen men kom bort helt i den andra liksom Marcus Radne, som blev stående efter bara två varv.

Junior 60

Det var redan klart före start i Rasbo att Katrineholms Joel Granfors hade totalvunnit klassen, så Joel stod över detta race. Därmed var det upp till Noah Eriksson att försvara Katrineholms färger och det gjorde han så bra att han grejade den totala silverplatsen efter Joel.

Järfällas Sebastian Hedin inledde dagens övningar med att vinna tidskörningen på 43,979 sekunder. Sedan kom Isak Arvidsson på 44,000, Theo Thorszelius på 44,118, Noah Eriksson på 44,164, Casper Jansson på 44,168, Joel Bergström på 44,258, William Karlsson på 44,613 och Teodor Ödmark på 44,680.

Det blev en dubbel hemmaseger i första heatet, där Theo T vann före Casper med Noah trea och Piteå-Joel fyra. William K bättrade sig två positioner till femte plats.Masterparet Sebbe och Isak kom bara fyra varv. Jag var inte på plats just då, men det förefaller ju som om de har haft kontakt.

I det andra åket var det masterparet som dominerade med Isak före Sebbe och med Noah trea samt Theo T fyra. Nu var det istället Caspers tur att ha otur och rasa ner tilltolfte plats. Han var visserligen femma i mål, men fick tio sekunders tidstillägg och föll då sju placeringar.

Till den första finalen radade Theo T och Noah upp sig i första ledet. William K och Joel Bställde upp i andra samt Casper och Teo Ö i tredje.

Theo T tog snabbt täten jagad av Noah och William K. Mot slutet satte Noah in en stöt som gick hem, så det var Noah som seglade i mål som förste man före Theo. William Kverkade dock tappa ork. Han föll i varje fall sakta bakåt till en isolerad femteplats.

Redan efter två rundor hade Casper tagit över tredjeplatsen före Joel. Och så såg det ut under resterande varv. Sebbe Hedin var starkt uppåtgående i loppets inledning och jagade på tills han var uppe på sjätte plats, men sedan började han dala igen.Kanske det var däcken, som inte ville vara med längre. 

Teo Ödmark tog alltså tillbaka sin förlorade sjätteplats men nådde inte riktigt fram till William på femteplatsen. Efter Teo följde William Dahlin samt Sebbe och Erik Hedenskog. 

I den andra finalen kom Noah och Casper iväg före Theo T och Joel, medan Teodor Ödmark tvingades ge upp efter bara ett varv.

Joel Bergström jagade härnäst upp till andraplatsen, medan Casper Jansson föll som en sten till sjätte plats. Medan Noah kunde gå loss i täten, så kämpade TheoThorszelius sig upp på andraplatsen. Men bakifrån kom Sebbe Hedin sättande. Hantog både Joel och Theo i ett svep och behöll därefter andraplatsen till målföre Theo och Joel. Men det var inte över än. Stackars Theo fick nämligen tiosekunders tillägg och skyfflades ända ner till nionde plats.

Så Joel ärvde tredjeplatsen före Casper och Isak Arvidsson, som kommit tillbaka starkt eftersina tidigare missöden. William Karlsson blev därmed sexa, medan namnen WilliamDahlin blev stående efter sex varv.

Senior 125

Till skillnad mot Järfällas MKR-race, så kördes inte Senior 125 och Junior 125 samma dag, vilket uppskattades av dem som var gamla nog att köra i båda klasserna. Apropå gamla. Det dök nämligen upp tre gamla kämpar, som dessutom gjorde debut i denna klass.Det var först och främst Rasbos gamla stjärnpar Johan Stolt och Pär Pettersson, vilka väl inte tävlat i karting på de senaste 15-20 åren. Jag vet att Johan gick direkt till banracing och att han efter avslutad karriär blev kartmekaniker åt sitt barn under något år. Pelle N däremot har inte varit borta så länge. Han körde ett KZ 2-lopp i MKR tidigare , men har annars varit kartmekåt sin son.

Jesper Sjöberg toppade tidskörningen med 41,041 sekunder. Sedan kom den i MKR sällsynte gästen Patrick Rundquist på 41,055, Benjamin Robertson (också sällsynt i denna klass) på 41,169, Simon Berg på 41,198, Rasmus Jansson (heller inte så ofta i denna klass) på 41,234, Hampus Öhrn på 41,239, Johan Stolt (med värkande revben) på fenomenala 41,309 - alltså före Mathilda Olsson på 41,359 och Oliver Fürstenhoff på 41,385.

Vid målflaggan för första heatet var det oförändrat Jeppe, Patrick, Benji och Simon i topp, medan Rasmus ramlade av och bröt på första varvet. Så Hampus klev upp och tog femteplatsen före Oliver och Mathilda. Johan rasade däremot bakåt till 16:eplats.

I det andra heatet blev det stora omkastningar. Patrick tog över och vann med 0,396 sekunder till Rasmus. Sedan följde Simon, Jeppe, Hampus, Mathilda, Benji och Johan. Pelle N tog sig upp till elfte plats, medan Oliver försvann efter ett varv.

När det var dagsför den första finalen så ställde Patrick och Jeppe upp i första led, Simon och Benji i andra, samt Hampus och Mathilda i tredje.

Jeppe lyckades smita in mellan Patrick och Simon utan att krocka men lite längre fram på samma varv blev det en smärre kontakt mellan Patrick och Jeppe varvid den senares noskon flyttades. Så efter att ha kommit i mål tätt efter Patrick fick Jeppetio sekunders tillägg och flyttades ner till tolfte plats inför den sista finalen. Inte så kul.

Oliver kom farande bakifrån och kunde till slut belägga andraplatsen efter en hård matchmed Benji, som därmed slutade trea med Mathilda på fjärde plats. Simon låg länge i Mathildas kölvatten, men under slutvarven blev han omkörd av Hampus. Från kön körde Rasmus upp sig till tionde plats. Johan och Pär var nog ganskamöra vid det här laget och kom i mål lite längre bak, medan Pelle blev ståendepå första varvet.

Benji Robertson fick aldrig köra den sista finalen, då batteriet sprack ute på banan innanstarten. Trist. Oliver och Rasmus, vilka brutit varsitt heat, hade nu däck som hade rullat 15 varv mindre än de flesta andras. Så Oliver testade däcken direktgenom att snabbt bromsa sig förbi Patrick i täten. Men Olivers taktik med attköra med breda uppställ för att hindra Patrick fungerade bara tills däcken intehöll i lika bra längre. Så till slut kunde den mjukare körande Patrick tatillbaka ledningen.

Rasmus då? Jo,han flög fram med sina fräscha däck och välvarvande X30-motor - de flesta andra hade Rotaxmaskiner. Han behövde inte försvara sig bakåt utan kunde bara titta framåt och passera så många som möjligt. När han till slut kom ikapp Oliver, hade den sistnämnde inte en chans att stå emot. 

Mathilda var trea tills Rasmus stormande. Hon slutade nu på fjärde plats med Jeppe, Hampus, Simonoch Henrik Tibblin närmast. Johan Stolt kämpade på och tog till slut 13:eplats, medan både Pelle Nejman och Pär Pettersson fick bryta.

Det var förmodligen så att Oliver Fürstenhoffs totalseger i MKR var klar redan före start. Den somlåg närmast honom var klubbkamraten i Västerås, Jonathan Karlsson. Jonathanbrydde sig emellertid inte om att ställa upp men blev ändå klar serietvåa föreSimon Berg, Hampus Öhrn och Henrik Tibblin.

Junior 125

Rasmus Jansson från hemmaklubben Rasbo MK höll alltså på att vinna Senior 125 under söndagen. Men under lördagen gick det dock vägen. Han vann tidskörningen, kom tvåa iförsta heatet och vann sedan det andra samt båda finalerna. Men liksom i S125 har Rasmus inte deltagit i många MKR-race och fick därmed inga framskjutna totalplaceringar.

Benjamin Robertson, som hade ett olyckligt avslut i S125 med ett trasig batteri, hadedet betydligt roligare under lördagen. Han inledde med att bli tidstrea efter Rasmus och Linus Ahlström. Härnäst vann Benji första heatet samt blev treaefter just Rasmus och Linus i det andra. Benji fick därmed starta tvåa i den första finalen, där han även slutade tvåa och samma resultat blev det i den andra finalen.

Rasbos Victor Carlsson var fyra på tidskörningen, nia i första heatet samt fyra i det andra. Han startade från sjätte rutan i första finalen, där han åter blev fyra med Rasmus, Benji och Mathilda Olsson före sig. I den andra körde han förbi Mathilda och knep tredjeplatsen. Men Victor fick ett tidsstraff och skickades ner till tolfte plats, vilket ändå var nog för att totalvinna MKR med blott trepoängs marginal till Benji.

Sam Hammarstedt hade inte direkt någon lysande dag i Rasbo. Men han var sexa totalt påtidskörningen och kom femma i det andra heatet samt körde i mål som nia och elva i finalerna. Men precis som för ovannämnde Victor, fick Sam tidsstraff i båda finalerna. Så hans riktiga placeringar blev 21:a och 18:e. Det räckte ändå för att bli en slutlig serietrea före Linus Ahlström (femma och fyra ifinalerna), Maja Hallén-Fellenius (åtta i båda finalerna) samt Liam Andersson, som efter att ha varit elva totalt på tidskörningen, inte figurerade alls. Omvänt var det för Casper Jansson, som inte märktes mycket förrän det blev finaldags. Då gasade han upp sig till sjätte plats i den första och blev sjua iden andra, men det var innan han fick ett tidsstraff och ramlade ned till 15:eplats i sista åket. Oliver Fürstenhoff var en total tidsfemma, fyra och sjua iheaten, sjua i första finalen och flyttades upp till femte plats i den andra på Caspers bekostnad.

Micro

I J125 körde man med två tidsgrupper, men behövde bara köra två heatomgångar. Så var det inte i Micro. Här blev det två tidsgrupper, tre heat samt en B-final, innan det vardags för de båda finalerna.

De fyra bästa tiderna kom från den andra gruppen, där William Palm var värst med 46,834 sekunder följd av Alice Lundberg på 46,951, Junior Jonsson på 47,215 och Noam Fältskog på 47,361. Gustav Ryderdahl vann den första gruppen på 47,377, vilketgav honom femte plats totalt. Sedan kom en lång rad ur första gruppen med bl aLinus Granfors, Albin Gustavsson, Lucas Hillström och Vincent Karlsson.

Alice duell  vann över William i det första heatet med 0,303 sekunder. De följdes närmast avLinus, Noam och Vincent.

I det andra heatet blev det en överlägsen seger för Alice på dryga fyra sekunder tillGustav. Junior låg i Gustavs bakbåge, medan fjärdemannen Lucas var en bra bit efter. Albin, som varit sjua i första åket, gick nu in som femma.

Junior körde upp sig och vann det sista heatet med endast 0,075 sekunder till William med Linustätt efter. Även Gustav, Noam och Lucas fanns i närheten. Alice och Junior fick därmed starta från främsta ledet i första finalen, medan William och Gustav ställde upp i andra. Linus och Noam tog plats i tredje led med Lucas och Albin i fjärde.

Vid målgången för den första finalen saknades Alice, som blivit stående efter endast tre varv. Den ärmaste åtta förarna kom i mål i samma ordning som de startade. Men sedan tillkom tidsstraff och Noam på femteplatsen fick då byta plats med Lucas, somvarit sexa i mål. Albin flaggades av som sjua men flyttades ner till elfteplats, så Vincent Karlsson fick överta sjundeplatsen före Thor Sundberg.

I den andra finalen var det William Palms tur att ha otur, då han tvingades bryta efter sexvarv. Nu blev det inga större omkastningar pga tidsstraff. Utan Junior Jonsson kunde sopa hem både final och totalsegern i MKR med fyra poäng tillgodo på Linus Granfors, vilken missade pallen i racet och kom i mål som fyra. 

Gustav Ryderdahl måste ha varit nöjd med sin dag. Han tog nu över andraplatsen och avancerade till sjätte plats totalt i serien. Noam Fältskog var trea i finalen och bleväven trea i MKR, där Vincent slutade fyra sedan han kört i mål som sjua i denandra finalen.

Alice Lundberg hade det knepigt att komma fram från sin sista startruta. I mål var hon 22:a, men flyttades upp till 21:a, sedan någon fått tidspålägg. Hon hade ändå intekunnat hota Junior och Linus totalt, men kanske hade två pallplatser ha räckt till bronset?

KZ 2

Tolv tappra dökupp i Rasbo. Hemmatrion Isak Sjökvist, Hjalmar Sjölin och Marcus Grönman har inte kört någon MKR-tävling tidigare i år och Wäxjös Simon Sundahl har väl inte heller synts till så mycket dessa breddgrader. Men nu ville alla vara med.

Tidskörningen togs hem av Hedemoras Tobias Sjögren på 39,643 sekunder. Sedan följde Isak Sjökvist på 39,793, Hjalmar Sjölin på 39,851, Simon Sundahl på 39,906, William Winsth på 39,923 och Simon Pettersson var siste man under 40 sekunder med39,980. Marcus Grönman var sjua på 40,095.

Tobias och Isaktoppade även första heatet, där Simon S snuvade Hjalmar på tredjeplatsen. William var femma och Niclas Nåtfors avancerade från åttonde till sjätte plats.

I nästa heat var Tobias åter först över mållinjen med Isak tvåa igen. Hjalmar lyckades behålla tredjeplatsen följd av William, medan Simon S rasade ner från fjärde tillåttonde plats.

Så inför den första finalen fick Tobias och Isak ställa upp längst fram med Hjalmar och William i andra raden. Simon S och Niclas parkerade i den tredje. 

För tredje racet i rad ledde Tobias Isak över mållinjen med klara 1,713 sekunder. Simon S körde upp sig och låg mer eller mindre i Isaks bakbåge vid målet. William var fjärde man över mållinjen, men han fick tio sekunders tillägg och skyfflades ner till nionde plats. Hjalmar tog därmed över fjärdeplatsen före Marcus, Simon P och Niclas.

Den sista finalen blev roligast. Här hände det nämligen en hel del samtidigt som alla slapp tidsbestraffningar. Simon Sundahl kämpade sig nämligen upp till första plats och gjorde väl resan ner till Småland lite roligare. Tobias Sjögren bet sigfast på andraplatsen, men sedan kom William Winsth, som alltså knäppte hela hemmagänget på näsan. Isak Sjökvist fick därmed nöja sig med fjärde plats före Hjalmar Sjölin, Simon Pettersson och Niclas Nåtfors.

Det var kanske lite otur för Enköpings Jacob Danielsson att det kom så många"gästförare" till start. Hans egna prestationer räckte nu bara till två åttondeplatser i finalerna och därmed en missad möjlig totalseger i MKR. Denna gick istället till William Winsth med 20 poängs marginal över Jacob. De övriga har inte tävlat lika flitigt, så Tobias Sjögrens poäng räckte till en slutlig bronsplats före Niclas Nåtfors.

 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.