Micro Raket Cup Västerås

av Classe Uddgren -

I år körs Raketcupen vid samtliga Rotax Max Challenge-tävlingar. Och inte nog med det - nytt för året är att även Microklassen fått en egen Raketcup. Liksom i Mini körs det 18 finaler under året. Från början var det till och med tänkt att det skulle bli 20 finaler, men vid premiäromgången i Västerås kördes bara två finaler.

Micro

Det kom 13 förare till start på Hälla Ring varav fem från arrangörsklubben. På tidskörningen var den rutinerade Alice Lundberg från Gävle snabbast med 40,877sekunder. Alice vann ju race redan ifjol och dubblerar dessutom ibland med att köra i Miniklassen också. Fast det blir ju svårare att göra det i Raketcupen i fortsättningen om Mini kör samma dag som Micro.

Näst snabbast var hemmaföraren William Palm med 41,051 följd av Ludvig Fransson med 41,251,William Adolfsson med 41,310, Alex Leandersson med 41,641, Max Bik med 41,657, Oscar Klingström med 41,675 samt Gustav Ryderdahl med 41,693.

Trion Alice,William A och William P stack iväg direkt i första heatet. De två första hängdeihop hela vägen till mål, medan Palm så småningom blev avhängd. Alex låg fyraen stund men blev sedan omkörd av Oscar K. Ludvig, som startade från tredjerutan, fick nöja sig med femteplatsen. Däremot gick det sämre för Max ochGustav, som touchade varandra och snurrade av i S-kurvan just före målrakan. Det hände på andra varvet.

Startkurvan är enav de svåraste i hela Sverige och det är inte alltid mastern kommer först ur dubbelkurvan på 180 grader. Så hände i det andra heatet, där William A frånfjärde (!) rutan uppenbarade sig i ledningen efter kurvan. Alex från femte (!) rutan fick också till det och kom iväg som tvåa före mastern Alice och mastersjuan Oscar. Mastertvåan William P ramlade därmed ner till femte plats. Så kunde det ju inte fortsätta? Nej, Alice tog snart över andraplatsen och jagade sedan William A hela vägen till mål. William P körde också upp sig ochtog till slut tredjeplatsen före Alex och Oscar.

Det blev Alice och William A som fick starta främst i den första finalen. Och precis som i det andra heatet var det William med sin Exprit som tog täten före Alices Goldkart. Så såg det ut fram till näst sista varvet, då Alice lyckades smita förbi. Sedan höll hon undan och vann med 0,219 sekunder till William.

William P kom iväg som god trea och behöll sedan sin position under alla tio varv. Han varinte hotad av de övriga, där Alex länge höll fjärdeplatsen tills Oscar tillslut hittade en lucka att smita förbi i. Ludvig kom i mål tätt efter på sjätteplats.

Den sista finalen blev rafflande, då William Adolfsson och Alice Lundberg turades om att leda flera gånger. Men det var Linköpings William, som drog det längsta strået denna gång. Han betvingade dock Alice med blott sju tusendels sekund!

Som vanligt höll William Palm till på tredjeplatsen under hela racet. Han hade emellertid sällskap hela vägen av Oscar Klingström, Alex Leandersson och Ludvig Fransson. En bra bit bakom cirkulerade Lucas Hillström på sjunde plats i ensamt majestät, då de övriga var långt efter.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.