Oliver stod över och vann

av Classe Uddgren -

Man kan vinna på många sätt. Ett av de mer ovanliga är att stå över kvalen och bara köra finalerna, men då får det nog inte vara ett alltför stort startfält om man ska kunna vinna. Det var precis det som hände i Senior 125, vilken var Sverigecupens nionde och sista tävlingsklass.

Senior 125

Det kom bara tio tävlande. Bland dem fanns stockholmaren Oliver Fürstenhoff, som tävlar för SMK Västerås. Precis som för en månad sedan i Järfällas MKR-tävling ställde han upp i två klasser samma dag. Den gången körde han åtta lopp och var helt slut iflera dagar efter racet. Med ett så litet startfält som det var i Linköping, så kunde han kosta på sig att stå över kvalen i denna klass. Men först var det tidskörning och här var hemmahoppet Sonny Broström 14 tusendelar snabbare än Oliver. Tiderna skrevs till 44,256 sekunder respektive 44,270 med Max Runesson tätt efter på 44,296. Sedan kom Sam Hammarstedt på 44,440 och näste hemmason, Jacob Jonsson på 44,463.

För säkerhetsskull startade Oliver i första heatet, där han överraskade Sonny med att rundahonom på yttern i den inledande idiotböjen. Sonny lär ha blivit snopen. Nu spelade det ingen roll, för efter att ha lett i fyra varv körde Oliver in idepån.

Det blev ändå ingen enkel resa för Sonny, då Olivers förre klubbkompis i Södertälje, Max Runesson körde ifatt östgöten och jagade honom fram till mållinjen, där det skilde 0,447 sekunder till Sonnys fördel.

Sam hade inget bra lopp från fjärde rutan. Han föll undan redan i starten och orkade sedan bara med sjätte plats. Bättre gick det då för Jacob, som tog hand om tredjeplatsen efter att ha passerat både Oscar Malmsten (5:a) och Viktor Forsberg (4:a).

I andra heatet gapade Olivers startruta tom. Nu fick Sonny en enklare resa. Sam hade frittfram från fjärdeplatsen i och med att andrarutan var vakant. Han kom iväg som trea bakom Max, som han snart passerade och därmed tog Sam hand om andra platsenför gott. Jacob blev fyra med Viktor F femma.

Till förfinalen fick Sonny sällskap av Max i första ledet. Jacob och Sam stod i andra led,medan Viktor F och Oscar stod i tredje. Oliver stod i tionde och därmed sista rutan.

Det var dubbelt Linköping genom startkurvan, då Sonny närmast följdes av Jacob. Sedan kom Sam, medan Oliver redan på första varvet tog sig fram till fjärde plats. Lite senare fick Sam sträcka vapen och till slut även Jacob. Så Oliver gick i mål som tvåa,medan Sam hängde på och snuvade Jacob på tredjeplatsen. Max fick således nöjasig med femte och Viktor F med sjätte plats.

I och med att Oliver redan hade avslöjat sin startspecialitet i första heatet, nöjde han sigmed att haka på mastern Sonny, som han sedan rundade i den följande vänsterhårnålen istället. Härefter ledde Oliver hela vägen till mål med Sonny cirka en sekund efter hela vägen.

Sam och Max gjorde också bra race. Sam låg faktiskt i kölvattnet på Sonny hela vägen, medan Max tappade kontakten med tättrion och fick vara glad över fjärdeplatsen före Jacob och Victor Lindgren. Victor L var sexa på ett tidigt stadie men blev sedan omkörd av Viktor F och Oscar. Vad som sedan hände missade jag, men Oscar blev diskad och Victor L kom tillbaka sin slutliga sjätteplats.

Det var knappt någon som fick tidsstraff i denna klass, men Jacob Jonsson fick tio sekunderför nosen i sista finalen. Men turligt nog var han så långt före Lindgren och Co, så det straffet spelade ingen roll.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.