Rasmus bäst i Tyskland

av Classe Uddgren -

Näst sista deltävlingen i Tyska Mästerskapet kördes samma helg som Cambio Cup i Uddevalla och SKCC i Klippan, vilket kanske var förklaringen till att färre svenskar än vanligt hade begivit sig ner till Wackersdorf. Det var bara fem i KZ 2 och en i OK.

KZ 2

Tidskörningen toppades av holländaren Jorrit Pex CRG på 46,401 sekunder. Bäste svensk blev hans märkesbroder Benjamin Törnqvist-Persson med 46,670 på 13:e plats. Sedan kom Brandon Nilsson med 46,723 på 18:e plats, Andreas Johansson med 46,990 på31:a plats, Axel Bengtsson med 47,141 på 36:e plats samt William Winsth med47,421 på 41:a plats bland de 44 som tidskörde.

Som vanligt körde alla två heat var och de 34 bästa fick sedan köra två finaler. Jorrit Pex vannsina två heat, medan Benji och Brandon hamnade på samma kvalpoäng. Benji varnia och tia i sina åk, medan Brandon var elva och åtta. Eftersom Benji var snabbare under tidskörningen fick han starta första finalen från tolfte rutan och Brandon från 13:e. Andreas hankade sig också med och gick in som 33:a efterplaceringarna 15 och 28. Däremot var det slutåkt för Axel på 36:e plats och William på 38:e.

Det blev stortmanfall i första finalen, där bara 25 av de 34 kom i mål. Skönt nog kom hela svensktrion fram till målflaggan. Brandon klättrade ett par steg och gick insom elva, medan Benji (som alltså blev passerad av just Brandon) tappade till13:e. Andreas tjänade på de många bortfallen och kom in som 23:a. Jorrit vann ånyo före fransmannen Jeremy Iglesias och sin bror Stan Pex med Bas Lammers på fjärde plats.

I det sista åket blev det dubbelseger för CRG i och med att Jorrit vann före Stan, Jeremy och Bas. I övrigt blev det ett mycket tightare race och inte så stort bortfall.Således kan man konstatera att Benji tog sig förbi Brandon igen och slutade som tolva. Men Brandon fortsatte att rasa och slutade på 26:e plats med Andreas framför sig på 21:a plats. Trots sitt ras var Brandon bara dryga 17 sekunderefter den segrande holländaren.

OK

Lagom till Kristianstads EM-tävling bytte Rasmus Lindh stall från Ricciardo till Exprit. Just EM-tävlingen gick inget vidare med en massa strul, men sedan fortsatte han och körde veckan efter i England på Trent Valley Kart Track. Här gick det mycket bättre. Han vann ett heat och ledde i finalen tills han gled ut i ensväng och rasade till fjärde plats. I mål var han emellertid trea.

Nu var det alltså Wackersdorf, som gällde. Tidskörningen gick lysande, tvåa i gruppen efter Norges superlöfte Dennis Hauger (som "givetvis" kör CRG). Men det var två grupper och i den andra gick det fortare, så Dennis hamnade slutligen på fjärde och Rasmus på sjätte plats.

Dennis vann sedan båda sina kvalheat före tidsettan, spanjoren Kilian Meyer. Rasmus rasade i båda sina race. Han blev 21:e man i det första åket och åtta i det andra. Men medan Dennis blev master för den första finalen, fick Rasmus ställa sig i 20:e rutan. Dennis och Kilian behöll sina positioner i första racet, medan Rasmus kämpade sig upp till 13:e plats.

I det sista racet klev tysken David Schumacher fram och vann före Dennis. Kilian blev fyra, medan Rasmus kämpade vidare och tog sig upp till nionde plats, vilket även blev den bästa svenska placeringen i Tyskland. Finalomgången körs för övrigt i Italien på Lonatobanan!


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.