Rasmus i stöten i regnit Jönköping

av Classe Uddgren -

Järfällas Rasmus Fridell är inte främmande för regn och vann de båda blöta finalerna, där det precis som i KZ 2 gick långsammare i den sista finalen.

Under den torra lördagsträningen var uppstickaren Viktor Öberg snabbast med sin Falcon. Tiden blev då 43,841 sekunder. Tidskörningen på söndagsmorgonen var allt annat äntorr, så bästa tiden blev bara 56,291. Det var Jesper Sjöberg, som med sin nya CRG var snabbast. För Viktor blev det katastrof direkt. Inte ett enda varv genomfördes, så det blev till att starta båda heaten från 26:e rutan. Närmast Jeppe kom nu Rasmus Fridell på 56,535 följd av David Rehme på 56,595, Kalle Åstrand på 56,716, Felix Jansson på 57,068, Charlie Andersen på 57,243 samt uppstickaren Emil Skärås, som alltså föredrog Rotax framför KZ 2 denna helg.Emils tid blev 57,599.

Tidskörningen startade 09.25. Åttio minuter senare var det dags för det första heatet. Då var det torrt igen, så slicksen åkte på och tiderna sjönk. Snabbast blev Mathilda Olsson under sin resa mot åttonde plats i mål. Hon noterade 43,971, medan elfte man imål, Hugo Anderson, var näst snabbast med 44,069. Rasmus vann heatet före Jeppe, David, Kalle, Emil, Charlie och Lukas Ask. Viktor kämpade sig förbi tolv konkurrenter och klöv mållinjen som 14:e man. Resultaten kommer från amigoo, så tillägg brukar tillkomma. Känt är att Jeppe miste sin andraplats för att körde utanför startkorridoren i starten. Detta kostade tio sekunder och ras till 17:e plats istället.

Två timmar senare kördes det andra heatet. Nu var det David, som lyckades snuva både Jeppe ochRasmus. Den sistnämnde var tvåa i mål före Kalle, Jeppe, Mathilda, Felix,Charlie och Emil. Viktor tog sig denna gång upp till tolfte plats. Banan var fortfarande torr, så Felix Jansson kunde sätta 44,056, medan Viktor Öberg påsitt sista varv klämde till med 44,087.

Det var definitivt inte lika torrt 14.20, då den första finalen rullade igång med alla26 på regndäck. Kalle Åstrand försvann direkt, men i övrigt var det bara två förare till som inte tog sig runt alla varv.


Rasmus var masteroch han höll sin position under alla varv. Vid målgången följdes han av David,Emil, Felix, Mathilda och Jeppe. Den siste startade från sjunde rutan, körde upp sig till tredje plats varpå bakaxeln började spricka. Han ramlade då nertill sjätte. Men nosen hade flyttat sig, så nu blev det tio sekunder igen. Men han var i gott sällskap. Både David, Emil och Mathilda, som var femma i målfick tidstillägg, så en justerad lista gav Rasmus segern före Felix, Charlie (sjua i mål), David, Viktor (åtta i mål), Emil, Mathilda, Jeppe samt Jonathan Karlsson, vilken från och med i år tävlar för SMK Västerås. David Rehme satte den bästa varvtiden till 56,322 sekunder.

I ösregnet 16.40 (skönt att man inte var på plats) höll Rasmus åter undan med master trean Charlie närmast över mållinjen. Sedan kom David, Hugo, Viktor, Emil, Felix och Jeppe. Vid efterbesiktningen var det endast David, som åkte fast och fick tiosekunder. Han flyttades därmed ner till åttonde plats. Så Hugo Andersson fick ett bra helgslut med den tredje platsen på prispallen. I övrigt gick det mycket sakta i regnet. David fick lite plåster på såren genom att sätta snabbaste varv med 57,123 sekunder. Rasmus var tätt efter med 57,127.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.