Theo ökade på familjeäran

av Classe Uddgren -

Familjen Wernersson från Västergötland har alltid varit framgångsrik. Theo Wernerssons mamma, moster, mormor och morfar har vunnit en hel del inom folkrace, medan morbrodern Andreas "Junior" firat stora triumfer inom både karting och racing, där han bl a tävlat i STCC. Nu spädde Theo på lagerkranssamlandet med att som troligen den yngste i gänget ta hem Riksmästerskapet för Junior 125.

Junior 125

När 37 förare dök upp till tidskörningen stod det klart att det skulle behövas tre kvalheat ochen B-final, innan det var dags för förfinal och final. Tyvärr finns ingen lista på vilken typ av motor förarna använde, men jag är ganska säker på att det satten X30 i Oliver Ahrenstedts Falcon, när denne tog hem tidskörningen 53,373 sekunder. Tvåa blev Filip Fahlström i en Kosmic på 53,392, trea Theo Wernersson i en Alonso på 53,416, fyra Wilgot Edqvist i en Birel på 53,520, femma Oscar Andreasson i en Gillard på 53,612 och sexa blev Kevin BlombergsTonykart på 53,615. Resten av topptio bestod av Viktor Lindes Tonykart, Lucas Stenbergs Birel, Rasmus Janssons Gillard samt Maja Hallén-Fellenius Kosmic.

Det var grupperna B och C, som fick köra i det första heatet, vilket innebar att Filip Fahlström och Theo Wernersson startade från första led. Medan Filip tog starten och ledde alla varv, dök Theo ner till fjärde plats, varifrån han sedan jobbade sigtillbaka upp till andra plats i mål. Mastertrean Oscar Andreasson var inte lika lyckosam. Han föll snabbt till sjätte plats och kom även i mål på samma plats. Lucas Stenberg kunde trots ytterspår snabbt ta sig fram till andra platsoch låg kvar där tills Theo kom stormande.

Philip Zielinski från Helsingborg proppade i sig en jätteportion revbensspjäll under torsdagskvällen, vilket tydligen var rätt recept för framgång följande dagar .Han startade från sjunde rutan, kämpade sig upp till tredje plats och låg därtills Theo kom farande. Rasmus Jansson blev femma.

I det andra heatet stod Oliver Ahrenstedt och Filip Fahlström i första ledet. Oliver togstarten och höll undan i fem varv, men Filip som snabbt var nere på femte platsoch vände, körde sedan om allihop och vann klart med 1,053 sekunder till Oliver.

Wilgot Edqvist startade från tredje rutan, tog sig upp till andra men slutade som trea bakom Oliver. Oscar Andreasson var med igen och även denna gång blev det ras från fjärde till sjunde plats i mål. Viktor Linde stod i femte rutan, kämpade sigupp till tredje plats men fick ge sig för Filip och blev således fyra.

Listan ändrades efter det att Maja H-F, som flaggades av som femma, fick tio sekunders tillägg och flyttades ner till tolfte plats. Därmed gick Philip Z in som femma. Jag misstänker att den här fredagen var den bästa i Philips liv.

I det sistakvalet turades mastern Oliver och mastertvåan Theo om att leda, men det vartill slut Göteborgs Oliver, som drog det längsta strået med 0,348 sekunder tillTheo. Exakt vad som hände med Wilgot Edqvist såg jag aldrig, men trots att han inte fick något tidstillägg, så blev han bara 18:e man. Precis framför sig i listan fick han Maja, som än en gång fick tio sekunders tillägg. I målvar hon annars åtta.

En bit bakom Oliver och Theo, kämpade en kvintett om tredjeplatsen. Alla fem gick i målinom 1,127 sekunder med ordningen Rasmus Jansson, Emma Wigroth, Isak Harrysson, Axel Persson och Victor Carlsson.

Sedan alla kvalheat klarats av under fredagen var det dags för förfinal på lördagsmorgonen med Filip F och Oliver i första startled. Andra innehöll Theo och Rasmus,tredje Philip Z och Emma W, medan Oscar Andreasson och Victor Carlsson fickstarta från det fjärde ledet. I femte hittades Kevin Blomberg och Viktor Linde.

Från innern tog Filip F täten före Theo och Oliver, men innan den sistnämnde hittade sinrytmen, pep både Oscar och Philip Z förbi. Den sistnämnde snodde åt sig tredjeplatsen under det andra varvet, samtidigt som Theo lade sig precis ibakbågen på Filip F. Så såg det ut fram till det allra sista varvet, då Theo gjorde en lyckad attack. Efter att ha tagit över tätpositionen, höll Theo undantill målflaggan och vann med 0,239 sekunder.

Under det tredjevarvet började Oliver få ordning på tävlandet och det innebar att han tog sigförbi Oscar och ett varv senare även Philip Z. Tätparet var dock ouppnåeligt,så vid flaggan var Oliver distanserad med nästan fem sekunder.

Oscar hängde snart på Oliver och kunde också passera Philip Z, så dessa båda blev fyra ochfemma. Under de första varven låg Emma W på sjätte plats följd av Rasmus. Sedanblev Rasmus lite otålig och körde på Emma, varvid båda tappade fart och blevpasserade av Victor C. Emma kom inte iväg igen så snabbt, så hon blev till slutbara 24:e ekipage. Rasmus kunde emellertid fortsätta nästan omgående och kom imål på sjunde plats. Han fick efteråt tio sekunders tillägg för ojuste körning och flyttades ner till 21:a plats just före Lucas Stenberg, vilken också hade fått tio sekunder extra.

Det var Viktor Linde, som ärvde sjundeplatsen när Rasmus flyttades ner. Bakom sig i mål hade de Kevin Blomberg, men Kevin fick tre sekunders tillägg och petades ner tilltolfte plats. Så efter Viktor L följde Wilgot Edqvist, Axel Persson och Isak Harrysson. Det kan nämnas att Wilgot var uppe på sjätteplatsen en stund innan han blev omkörd.

Theo Wernersson gjorde en perfekt finalstart och därefter var hans Alonso aldrig hotad. Filip Fahlström fick dock en mardrömsstart och kom inte in i gänget förrän han var nere på sjätte plats. Men hans storhet kom snabbt fram, då redan på varv 4 varuppe på andraplatsen. Vid flaggan fattades det nästan exakt en sekund fram tillsegraren Theo.

Annars var det Oliver och Philip Z, som kivades om andraplatsen, medan Oscar försvann ut i ettstort sandmoln i första hårnålskurvan (gamla startkurvan). Han blev sedermera26:e man i mål, men tjänade två placeringar, då både Emma Wigroth och MajaHallén-Fellenius blev tidsbestraffade.

Oliver och Philip Z hängde ihop under hela loppet. De blev ju omkörda av Filip F, men annars höllde sina positioner och slutade alltså som trea och fyra.

Viktor Linde höll länge femte position men blev till slut passerad av Wilgot. Men Wilgot hadefelat (i starten?) och fick tre sekunders tillägg, varvid Viktor fick tillbakasin femteplats. Även trion Benjamin Robertson, Rasmus Jansson och Isak Harrysson tjänade varsin placering på Wilgots nerflyttning till nionde plats.Victor Carlsson blev för övrigt tia.

Lucas Stenberg gjorde liksom Rasmus Jansson en fin uppåkning. Han kom i mål före Isak men ficktio sekunders tillägg och blev därmed bara 15:e man.

Helsingborgs Bastian Ensgård vann B-finalen, vilken kördes redan under fredagen. Det innebar att han fick starta förfinalen från 29:e rutan. Det blev 20:e plats i denslutgiltiga listan. I den sista finalen klättrade han vidare och blev slutligen13:e plats, vilket säkert var värt att fira.

 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.