WSK på Castelletto

av Classe Uddgren -

Det var ett tag sedan ni såg någon text från mig, men det har haft sina randiga skäl. Först var det utomlandssemester under mars, varpå jag knappt efter hemkomsten hamnade på sjukhus. Tillfrisknade dock fort, men orken saknas, så jag tänkte nu att det är dags att redogöra för vad som har hänt ute i stora, vida världen samt här hemma.

Till att börjamed har vi WSK:s andra deltävling i Castelletto, där sex svenskar deltog iKZ-klassen. Välkände Anthony Abbasse vann den saxade tidskörningen, där Douglas Lundberg med sin Sodi var femma. Emil Skärås var bara en tiondel långsammare och gick in på sjunde plats. Sedan följde Benjamin Törnqvist-Persson på 18:e plats, Alexander Dahlberg på 23:e, Axel Bengtsson på 38:e och Andreas Johansson på 45:e. 53 förare deltog.

Under kvalen rasade alla svenskar utom Emil bakåt. Västeråsaren var trea, femma och sjua i de treheaten, vilket pushade upp honom till femte plats totalt. Abbasse var fortfarande etta. Douglas hade en katastrof i sitt första åk, men gick ändå insom 19:e. Benji hamnade på 22:a plats, Alex på 33:e, Axel på 41:a och Andreaspå 47:e.

Det kördes sedan två förfinaler (semifinaler), där alla blågula utom Benji hamnade i första racet. Medan Abbasse fortsatte att vinna, klättrade Douglas upp till sjundeplats, medan Emil sjönk till tolfte. Alexander var också med bland de 17:e, menen intryckt noskon kostade tio sekunder och ras från 15:e till 23:e plats. Föresig hade han då Andreas på 20:e plats, endast tre sekunder från avancemang,medan Axel bröt efter sex varv. Det andra racet vanns av Bas Lammers. Benji komi mål på 14:e plats, men flyttades upp till 13:e, sedan en framförvarande förare fått tidstillägg.

Den återstående finalen vanns av holländske Lammers. Våra blågula hjältar hade inte sin bästadag. Benji klarade sig bäst genom att belägga 21:e plats. Douglas var ett varvefter på 28:e plats, medan Emil bröt med sex varv kvar att köra.

OK

Här fanns också sex svenskar. Den saxade tidskörningen vanns av tysken Luca Lippkau. Bästesvensk blev Daniel Vebster på 14:e plats. Sedan kom Rasmus Lindh på 18:e plats,Isac Blomqvist på 19:e, Sebastian Persson på 33:e, Simon Ohlin på 41:a och Noah Milell på 47:e av de 51 deltagarna.

Även här kördestre kval. Pedro Hiltbrand var kvaletta. Isac slutade på 18:e plats, Daniel på21:a, Rasmus på 23:e, Noah på 32:a, Sebastian på 45:e och Simon långt ner på49:e plats - men det skulle bli bättre!

Engelsmannen Thom Joyner tog hem den första förfinalen, där Rasmus gled in på sjätteplatsen. Men från 25:e startrutan blåste Simon om 13 ekipage och slutade alltså på tolfteplats, vilket innebar finalåka. Däremot hade Daniel och Sebastian otur attbryta på första varvet. De rankades som 24:a och 25:a.

Den andra förfinalen vanns av Clement Novalak, där Isac klättrade två pinnhål till sjundeplats, medan Noah hoppade upp från 16:e till tolfte plats. Finalen ändrade inteså mycket. Novalak vann igen, medan Isac studsade till nionde plats. Noahstartade från 24:e rutan och kom i mål som 13:e man. Strongt. Rasmus hade 16:eplats på gång, men nosen var flyttad, så han fick nöja sig med 25:e plats strax bakom Simon på 21:a plats.

OK Junior

Endast tre svenskar återfanns i OKJ. Viktor Gustavsson var bäst av dem på den åter saxade tidskörningen med elfte plats. Gabriel Nordh hamnade på 30:e och Dino Beganovic på 41 plats av de 70 startande. Under kvalen klarade Gabbe sig bäst med 27:eplats. Viktor rasade till 31:a och Dino till 58:e.

Den första förfinalen vanns av Andrea Rosso med Gabbe upp till åttonde och Viktor till elfte. Därmed var båda i final. För Dino gick det sämre. Han blev bara 25:a iden andra förfinalen, men det var så tätt mellan kartarna att tre sekunder bättre sluttid hade räckt för en finalbiljett.

Rosso tog ävenhem slutsegern. Gabbe hade 20:e plats på gång, men med en rubbad noskon blev det 29:e istället och därmed blev Viktor bäste svensk med 23:e plats.

Mini

Här drällde det avsvenskar, hela sju stycken. Norton Andreasson hade nu fått en sponsor och kunde vara med i leken igen. Han gick in på 24:e plats bland de 79 deltagarna på tidskörningen. William Karlsson var 38:e, Philip Victorsson 45:a, OscarPedersen 46:a, Sebastian Hedin 59:a, Neo Ringdahl 63:a samt Joel Bergström på71:a plats.

Philip var bäste svensk under kvalen med 31:a plats. Norton föll till 35:e, Neo klättrade rejält till 47:e, medan William rasade till 53:e. Oscar tappade också och slutade som 56:a medan Sebbe föll till 66:e. Joel låg kvar på 71:a och därmed var det slutåkt för hans del. De övriga fick köra i någon av de två förfinalerna. I denförsta tog Norton sig vidare genom att belägga tionde plats. Philip var 18:eman och missade tåget med 0,2 sekunder. Snopet. William blev 28:a och Neo 31:a.

Oscar var precis lika nära som Philip att gå vidare från den andra förfinalen, där han missade 17:e plats med 0,2 sekunder. Sebbe blev 24:e man, så därmed blev Norton ende svensk i finalen. Vad som hände här är okänt, men Norton kom i mål på näst sista plats av dem som tog sig över mållinjen. Det blev med andra ord bara 32:a plats. Tråkigt. 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.