William i vått och torrt

av Classe Uddgren -

Södertäljes William Dahlin var verkligen i stöten i Junior 60, som kördes tillsammans med de två Raketklasserna och Junior 125. Höstrusket bjöd nämligen endast in juniorklasser. J60 innehöll bara elva namn och William låg i topp nästan hela dagen oavsett väglag.

Junior 60

William Dahlin satte tonen, när han under tidskörningen rundade Hälla Ring på 46,434 sekunder.De andra snabba var Isak Koffman på 46,558, Noam Fältskog på 46,644, Elias Adestam på 46,792, Sebastian Hedin på 46,843 samt Teodor Ödmark på 47,045. Men Noam blev sedermera "utkastad" då han hade blivit observerad att köraom under gulflagg. Det innebar därmed elfte startruta för honom i de båda kvalheaten.

William satte gasen i botten direkt och tog hem första heatet med 4,146 sekunders marginal till Isak samtidigt som han sänkte sin bästa varvtid till 45,595. Isak var alltså tvåa hela vägen. Till en början följdes han av Teodor, men denne Södertäljeåkare råkade ramla av banan och bryta efter bara ett par varv. Klubbkompisen Elias, som låg närmast bakom Teodor, ärvde därmed tredjeplatsen och höll undan för detjagande paret Sebastian och Noam.

I nästa heat gick det ännu fortare och den överlägsne vinnaren William kom nu ner på 44,743 sekunder. Isak fick inte en lika lätt resa, då motståndarna nu var varma (?) ikläderna och snart jagade förbi honom. Först att smita förbi Isak var hans klubbkompis i Järfälla, Sebastian. Men även Elias och Teodor hängde på. Dessutom jagade Noam från kön och tog sig också förbi Isak, men de var samtidigt 4,2 sekunder efter fjärdemannen Teodor.

I förfinalen gickdet sedan så snabbt att samtliga elva förare gick under Williams tidigare bästa. De ställde för övrigt upp i konstellationen William och Elias i första led, Sebbe och Isak i andra samt Noam och Teodor i tredje.

William och Elias behöll sina positioner genom första kurvan, men Sebbe var på krigsstigen och passerade Elias redan under första varvet. Härnäst gjorde William sitt enda misstag under dagen. Sebbe var inte sen att utnyttja detta och ta täten. Sedan började Elias kriga med William varvid de smällde ihop och tappade fart så att Teodor, som sakta hade jobbat sig upp från sjätte plats, nu kunde ta över andraplatsen och där låg han tills Elias på sista varvet satte in en stöt och tog över andraplatsen. Men Elias ansågs ha kört ojuste och bestraffades med fem sekunder extra, så istället för andra blev det sjätte plats för honom.

Osäker på om Williams kart blev skadad av krocken. Faktum är att han på slutet blev omkörd av Isak. Möjligtvis kan William ha släppt förbi Isak för att slippa starta på yttern - han visste ju inte att Elias skulle bestraffas - men det är bara en vild gissning.

Så Sebbe vann till slut med 6,236 sekunder till Teodor, som hade Isak, Noam och William tätti hälarna. Sebbe sänkte dessutom varvtiden till fenomenala 40,806 sekunder samtidigt som han var ensam om att gå under 41 sekunder.

Men ett race återstod! Mastern Sebbe och mastertrean Isak var först genom första kurvan, där även William lyckades smita förbi mastertvåan Teodor. Regnet hade nu anlänt, så några nya varvrekord var inte att tänka på. William verkade trivas som fisken ivattnet och snuvade snart Isak på andraplatsen, varpå han kom att jaga Sebbe enstund innan även den sist nämnde blev passerad. Härnäst ökade William tempot och tog till slut målflaggan 1,581 sekunder före Sebbe. William var dessutom snabbast med 46,842 sekunder.

Isak höll si gkvar på tredjeplatsen trots ivrig uppvaktning av Teodor, medan Elias med nöd och näppe höll undan för den jagande Noam. Mellan tredje och sjätte plats skilde bara strax under två sekunder. De två återstående förarna, som tog målflaggan, var emellertid ett halvt varv efter.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.