Ytterligare en seger för Hugo Kahnborg

av Classe Uddgren -

Linköpings Hugo Kahnborg är nog ledsen för att säsongen redan är över. Han har nämligen hamnat i ett flow, där allt han gör blir rätt. Man kan se på hans körning, att det är en slipad herre. Han gör inga vilda chansningar, utan bidar hellre sin tid. Det brukar betala sig och det har nu hunnit bli fyra eller möjligen fem segrar. I vilket fall vann han finalen i Höstrusket, som antagligen var det sista åket i en Mini.

Mini

Det var en Birel ,som kom att toppa tidskörnigen, då Rasbos Rasmus Jansson blev snabbast med39,810 sekunder tätt följd av Hugo Kahnborgs Tonykart på 39,836 och Lucas Björks CRG på 39,990. Tim Jansson var fyra med 40,116 och klassens färsking Theo Thorszelius femma med 40,120. Även Gustav Jansson med 40,146 och NicolasCastillo med 40,182 fanns med i tätgruppen av de 24 ekipagen.

Rasmus tog inte oväntat täten för första heatet med Lucas och Hugo i hälarna. När de två förstnämnda krigade som bäst och passerade varandra ett par gånger, låg Hugobakom och studerade. I ett obevakat ögonblick smet Hugo förbi båda två iinledningen av det tredje varvet. Då Rasmus och Lucas fortsatte att fightas ,kunde Hugo dra ifrån några meter och till slut vinna med klara 1,898 sekunder. Det var Lucas, som vann fighten om silverplatsen med Rasmus 172 tusendelarefter sig. Men det blev lite kontroversiellt, då Rasmus på sista varvets sista kurva blev hindrad av en varvad förare, som INTE hade blåflaggats. Så Lucas valde ett annat spår och kunde accelerera förbi på målrakan.

Sedan blev det Rasbo-Jansson på både fjärde och femte plats också genom Gustav och Tim. Såvitt jag hört, är de inte släkt med varandra. Det sägs att Johansson är Sveriges vanligaste efternamn, inom kartsporten är det Jansson, som klart dominerar.

Det var en liten skillnad i det andra heatet. Nämligen att Lucas tog täten före Rasmus och Hugo. Och Hugo körde inte om båda på en gång utan tog en i taget. Lucas lyckades emellertid haka på och lämna Rasmus åt sitt öde. Så vid målet var Lucas bara 0,109 sekunder efter, medan Rasmus var akterseglad med 2,256.

Jag har inte följt Nicolas Castillos karriär så värst noga, men kan konstatera att han blev sjua i det första loppet och sedan krigade till sig fjärde plats i det andra. Tim Jansson tog samtidigt sin andra raka femteplats.

Under tidskörningen och första heatet såg man inte mycket av Marcus Radne. Han hade bara 14:e tid och blev 15:e man i första åket, men nu i det andra hittade hangaspedalen och tog sig upp till åttonde plats, inte långt efter Rasbotrion Tim,Theo och Gustav. Det här var bara början av Marcus återhämtning!

Hugo och Lucas fick starta längst fram med Rasmus och Tim i andra led till förfinalen. Gustav delade tredje led med Nicolas, medan Theo och Simon Heed tog plats i fjärdeled.

Förfinalen bleven ny batalj mellan Hugo och Lucas, medan Rasmus (motor?) verkade ha tappatstinget. De förstnämnda krigade loppet igenom och bytte plats flera gånger. Hugo täppte inte till nog på slutrundan, så Rasmus lyckades klämma sig förbi och vinna med mycket liten marginal - 55 tusendelar.

Om man bara kollar bästa varvtid, så var Marcus R bara nia. Men krigaren Marcus visade attman inte behövde den snabbaste varvtiden för att ta sig fram i fältet. Jag vet faktiskt inte var han startade, men med 23 kvalpoäng fanns han i varje fall inte med bland de tio främsta. Icke desto mindre kom han farande från "ingenstans", körde om samtliga utom tätparet och tog en mycket överraskande tredjeplats. Tätt efter kom Nicolas och Simon. Gustav var sexa imål och Rasmus sjua, men den sistnämnde hade en intryckt nos och "belönades" med tio sekunder, så det blev nerflyttning till 14:e plats istället. Störst osmak hade emellertid Theo Thorszelius, som av någon oförsiktig konkurrent blev utskickad i spenaten, där det tog stopp.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.