Wilgot Edqvist överraskade

av Classe Uddgren -

Rotax Junior var sedan länge avgjord och dess segrare Hannes Morin åkte nu i seniorklassen istället. Det blev nu en hel del överraskningar som till exempel att klassdebutanten William Karlsson vann tidskörningen och att Wilgot Edqvist plötsligt plockade fram storformen, som han dittills har lyckats "dölja".

Rotax Junior

Efter att mest ha synts till i Junior 60 dök Katrineholms William Karlsson plötsligt upp i Rotaxseriens sista tävling. Och har man sett. Han klippte till direkt med bästa tid 45.521 sekunder. Sedan kom Simon Sjögren på 45,531, Robin Knutsson på45,578, Wilgot Edqvist på 45,630, Lucas Stenberg på 45,738 och Benjamin Robertson på 45,744. Liksom William gjorde Södertäljes Ministjärna Lucas Björk 125-debut. Han tog det dock lite försiktigare och stannade på 15:e plats.

Tyvärr missade jag första racet (pga avsaknad av tidsschema) och kan bara konstatera att William vann före Robin, Simon, Wilgot och Benji, men den sistnämnde torskade på nosen liksom sjuan i mål, Casper Jansson. Så Benji hamnade nere på tionde och Casper på elfte plats. Lucas S tog därmed över femteplatsen före Linus Ahlström. 

I andra heatet ledde William länge med Wilgot tätt i hälarna, men på sista varvet smet Wilgot elegant förbi och vann med 0,423 sekunder, vilket var nästan exakt samma avstånd som William hade till Robin i första heatet. Lucas S var en tidig trea,men sedan hände det nog något som jag missade för Lucas kom i mål som 13:e man med namnen Björk i hälarna. Möjligen var Simon också inblandad i någonting (samma som Lucas?) för han ramlade också bakåt från fjärde till en slutlig sjätteplats.

När Lucas S och Simon försvunnit från ledargruppen, tog Oscar Hedqvist över tredjeplatsen, men på slutet blev Oscar omåkt av Robin. En bit bakom dem cirkulerade Linus Ahlström och Rasmus Jansson. Men Rasmus, som är mer van vid X30-motorer, blevunder sista varvet passerad av Robin Knutsson.

Till den första finalen ställde William och Wilgot upp i främsta ledet. Bakom dem stod de båda göteborgarna Robin och Simon. I tredje led återfanns Linus och Oscar, medan fjärde raden bestod av Maja Hallén-Felenius, medlem i Morin Academy Racing och assisterad av Ludde Morin, samt Lucas S. Benji och Casper fick nöja sig med femte led.

Allt kan hända i första kurvan och nu var det Robin, som på något vis lyckades få till det bästa spårvalet så att han kom att leda ut på första varvet. William var då tvåa, Wilgot trea med Simon, Maja samt Linus i släptåg. Robin blev nu inte gammal iledningen. Efter bara några varv var han nere på fjärde plats. I täten låg istället William före Wilgot och Simon. Härnäst kom Lucas S blåsande och blandade sig i händelserna. Det blev ett väldigt krigande bakom William. Wilgot gjorde sig till slut fri från uppvaktningen och tog sikte på William, som han åter kunde passera på sista varvet. Lucas S var trea över mållinjen följd av Simon, Robin, Benji och överraskningen Elias Callin. Var kom han ifrån? Men än gång återstod efterbesiktningen och då blev det mungiporna ner för William ,Lucas S, Elias, Oscar och Maja. Så när resultatlistan hade skrivits om så fannsWilgot kvar i täten men med Simon tvåa, Robin trea, Benji fyra, Casper femma och Linus sexa.

Wilgot Edqvist startade den andra finalen från pole position och den positionen släppte han aldrig. Det blev en överväldigande seger med 1,637 sekunder.

Casper Jansson lyckades fint i första kurvan och slank in på andra plats, uppvaktad av Benji Robertson och snabbstartande Robin Knutsson. Men Robin blev snart utmanövrerad och dök ner till åttonde plats. Det var Linus Ahlström, Simon Sjögren, William Karlsson och Lucas Stenberg som slank förbi.

Nästa händelse var att Benji snodde andraplatsen för gott. Casper fick lite senare även ge sig för Simon, som innan dess hade smitit förbi William Karlsson. Båda hade även tagit sig om Linus Ahlström. Lucas hade också tänkt peta ner William ett snäpp, men det gick inte så bra. Lucas ramlade av banan istället och kom upp först på nionde plats. Än värre blev det när han fick tio sekunders tillägg för nosen och störtdök till 13:e plats.

Så till slutmålet kom Wilgot före Benji, Simon, William, Casper, Robin, Linus, Rasmus Jansson,Maja, Oscar, Elias och Lucas Björk.

Vid poängsammanräkningen framkom det att Hannes vunnit före Simon, Benji, Lucas S,Robin och Maja. Det blir alltså Hannes och Simon, som får åka till Portugal och Världsfinalen i början av november.

 

 

 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.