Maxad Max Runesson

av Claes Uddgren -

Max Runesson, Södertälje, föredrog att vara åskådare vid Rotax Max Challengeavslutningen i Västerås. Men dagen efter i Höstrusket på samma bana ställde han upp i Junior 125, som ju inte har någon övre åldersgräns (!). Det gick över förväntan. Max sopade hem rubbet, d v s han vann allt.
 Läs mer...

Tjejerna regerade i Micro

av Claes Uddgren -

Racerföraren Alx Danielssons dotter Alexia såg ut att ta hem den 22 ekipage stora Microklassen i Höstrusket, men i finalen stack Agnes Malmsten upp och snuvade allihop på segern. Alexia slutade som fyra.
 Läs mer...

Sebbes Raket och Simons Höstrusk

av Claes Uddgren -

Den i år nedkortade Raketcupen hade avslutning i samband med Rotax Max Challenge i Västerås. Det blev en enormt spännande uppgörelse där Rasbos Sebastian Svensson till slut drog det längsta strået. Han vann båda finalerna och tog därmed totalsegern i Raketcupen med fem poängs marginal till Järfällas Simon Heed. Dagen efter kördes Höstrusket och…
 Läs mer...

Johan Ernholm till Brasilien

av Claes Uddgren -

Medan Rotax DD2 lever ett bra liv i södra Sverige, så verkar det stört omöjligt att få sydsvenskarna att åka längre norrut än till Lidköping. Ändå har Rotax Challenge inte körts norr om Uppsala i år. Vid årsavslutningen i Västerås dök elva förare upp med Johan Ernholm i spetsen. Han vann både den stora finalen och hela serien totalt.
 Läs mer...

Wilgot tog hem rubbet

av Claes Uddgren -

Wilgot Edqvist fick en bra avslutning på säsongen när han dominerade Rotax Junior vid finaltävlingen i Västerås. Det blev omgående en biljett till Världsfinalen i Brasilien om en dryg månad.
 Läs mer...

Dramatisk Rotax Max-final i Västerås

av Claes Uddgren -

Sista varvet i sista racet avgjorde vart segern i Rotax Max skulle gå. Den hela tiden ledande Jesper Sjöberg fick på näst sista varvet hård uppvaktning från Kalle Åstrand, vilket resulterade i en krock i sista varvets första kurva. Jeppe blev stående, medan Kalle haltade vidare till en sjätteplats. Den förföljande Felix Jansson tog nu segern före…
 Läs mer...

Hannes gjorde rent hus i Rotax Euro

av Claes Uddgren -

Brasilienresan till Världsfinalen är nu helt säkrad sedan Hannes Morin i spetsen för ett framgångsrikt svenskgäng gjorde rent hus i finalomgången av Rotax Euro Trophy, där den fjärde och sista deltävlingen avgjordes i tyska Wackersdorf.
 Läs mer...

Noahs 5:e plats enda VM-glädjeämnet

av Claes Uddgren -

Det har väl inte undgått någon att det kördes en VM-tävling för OK och OK Junior i Kristianstad för en dryg vecka sedan. Intresset från svenska förare var rekordartat med 19 i OK och 18 i OK Junior. Av dessa 37 svenskar var det dock bara sex som tog sig till final, där Noah Milells femteplats var det enda glädjeämnet.
 Läs mer...

Ingen rådde på en Rotax

av Claes Uddgren -

I Senior 125 var det finalomgång i X30 Challenge och även i MKR-serien. Oliver Fürstenhoff har ömsom kört i X30-serien, ömsom i MKR med en Rotaxmotor. Och det var det senare alternativet han valde i Rasbo. Och det visade sig vara rätt. På denna bana stod sig IAME X30 slätt mot Rotax, så Oliver vann rubb och stubb, men inte ens ett kedjehaveri…
 Läs mer...

Fullt startfält i Mini när Junior tog titeln

av Claes Uddgren -

När var det ett fullt startfält i Mini senast? Det är säkert några år sedan. Men vid MKR-finalen i Rasbo dök hela 30 förare upp och det var exakt det antal, som banan var besiktigad för, så alla fick åka final. Dagen lång stod hemmaföraren Sebbe Svensson i särklass i sin Ricciardo.
 Läs mer...

Teo och Theo i Junior 60

av Claes Uddgren -

Junior 60 är inte riktigt lika populärt i MKR-serien som i SKCC, men till Rasbo kom i alla fall 20 ekipage. Titelfighten stod mellan Teo Ödmark och Theo Thorszelius. Men medan allt fungerade för Teo, så strulade det en hel del för Theo, så Teo tog slutligen seriesegern med 21 poängs marginal till Theo.
 Läs mer...

Tecnoseger i Micro

av Claes Uddgren -

Tecno är ett gammalt fint märke med anor sedan 60-talet. Ronnie Peterson körde exempelvis en Tecno Formel 3-bil till otaliga segrar. Hur många segrar Tecno tagit inom karting är nog omöjligt att räkna. Den senaste kom emellertid en solig lördag i Rasbo och det var SMK Västerås Lucas Hillström, som stod för den bedriften.
 Läs mer...

Tobias Sjögren dominerade KZ 2

av Claes Uddgren -

Det har bara körts fem race i denna klass i MKR-serien. Tobias Sjögren hade före Rasbofinalen bara kört ett, så att vinna MKR var omöjligt, men att vinna själva tävlingen skulle ge honom fjärde plats. Och det var just vad Hedemorasonen gjorde.
 Läs mer...

Fantastiskt startfält i MKR-finalen

av Claes Uddgren -

Det blev jättelika startfält i nästan varje klass i MKR-finalen, som även innehöll finalomgången av X30 Challenge. Tävlingen kördes på Rörken Ring utanför Uppsala i regi av Rasbo MK. Man fick ta till två B-finaler under lördagen och en under söndagen. Och Miniklassen hade max antal startande - 30 stycken.
 Läs mer...

66-åring vann DD2

av Claes Uddgren -

När Hedemoras Sven-Arne Karlsson blev änkeman blev han övertalad av sina vänner att återuppta kartingen. Sven-Arne tillhörde de främsta i Sport 2000 på tiden det begav sig, så nu var han på plats med en Birel i Rasbo med startnummer 52 efter hans födelseår 1952. Han lär inte ångra sig, för han kom att dominera klassen.
 Läs mer...

Emil, Alexander och Norton hjältar i VM

av Claes Uddgren -

Belgiska Genk stod som värd för VM i KZ och finalomgång för Academyklassen. Bäst gick det i KZ 2, där Emil Skärås bland 104 deltagare blev sexa med bästa kompisen Alex Dahlberg strax bakom på nionde plats. I Academyklassen fanns bara en svensk, Norton Andreasson, som gjorde sin bästa körning just i finalen, där han slutade på tionde plats.
 Läs mer...

Lycklige Felix

av Claes Uddgren -

Felix Gehrling, som tävlar för Team 13, men bor i Halland (Tvååker?) har i år hittat det rätta flytet med ett flertal segrar. Göteborgs SP var inget undantag och Felix var tämligen överlägsen.
 Läs mer...

Norsk seger i S 125

av Claes Uddgren -

En hel del danskar och norrmän deltog under Göteborgs SP. En av dem var norrmannen med det svenskklingande namnet Tobias Nyberg, Trots hemmabana för årets Riksmästare i klassen, Isac Valtonen, var det norrmannen som dominerade. Svenskarna hade ingenting att sätta upp emot honom.
 Läs mer...

Viktor Öberg tog hem OK

av Claes Uddgren -

Viktor Öberg tävlar numera på grund av sitt flygande tämligen sporadiskt, men till Göteborgs SP hade han lyckats ta ledigt och ställa upp i söndagens OK-klass - den enda kvarvarande i Swedish Kart League, vars andra klasser avhandlades under lördagen. Det räckte till slut för seger för Viktor.
 Läs mer...

Oscar omutlig

av Claes Uddgren -

Förutom Rotax Max Challenge så bjöd Göteborgs SP på finalomgången av Swedish Kart League, vilken innehåller fyra klasser. Tre av dem hann avverkas under mastodontlördagen med Junior 60 som tredje tävling. Här dominerade upplänningen Oscar Pedersen.
 Läs mer...

Kejsar Caesar

av Claes Uddgren -

Av ekonomiska skäl har Kristianstads Caesar Kristiansson inte kört många race i år, men de han har kört har gått otroligt bra. Sedan han tvålat till stora delar av världseliten, som var på besök i Kristianstads SKCC-tävling för att träna inför den kommande VM-tävlingen på samma bana fick han fabriksförarerbjudanden. Tyvärr var Caesar tvungen att…
 Läs mer...

Bra race i KZ 2

av Claes Uddgren -

Det var många som ville vara med i växellådsklassen. Men avhopp i sista stund gjorde att alla till slut fick plats i en grupp. Startfältet gick inte av för hackor med stjärnförarna hos Energy (Emil Skärås) och Birel (Alexander Dahlberg) på plats. Dessutom tog Andreas Bäckman semester från STCC för att vara med och leka. Systern Jessica föredrog…
 Läs mer...

Lyckat byte för Wilgot

av Claes Uddgren -

Wilgot Edqvist startade säsongen hos KH Racing med en Kubica och hade stora framgångar. Men under sommaren har hans framträdanden försvagats, så till Rotax Juniortävlingen i Göteborg kom han med en helt ny maskin (FA-Alonso?) i Morin Racing Academys färger och det blev succé direkt. Wille vann rubbet.
 Läs mer...

Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.