Många svenskar i South Garda

av Claes Uddgren -

South Garda i norra Italien är ett populärt tillhåll för svenska förare. Om det sedan är själva banan eller närheten till norra Europa som är orsaken ska jag låta vara osagt. Banan är emellertid sällsynt aktiv under hösten. Strax efter det att VM körts här 22/9, så var det dags för "29:e Trofeo Autunno".
 Läs mer...

Mathilda - fin 8:a i X30-final

av Claes Uddgren -

Det är inte bara Rotax, som kör Världsfinal. Två veckor före Rotax Världsfinal, kördes nämligen IAME X30 sin Världsfinal. Till skillnad mot Rotax, som kör på olika ställen varje år, så kör IAME alltid på Le Mansbanan i Frankrike. En annan skillnad är att i X30 kör man med egna kartar. Ett stort antal svenskar var kvalificerade. Bland dem fanns…
 Läs mer...

Krock gav seger i Junior 125

av Claes Uddgren -

Samma dag som anmälan till Höstrusket i Västerås öppnades, ramlade det in 30 anmälningar. Man hade inte tänkt ta fler men tänkte om och satte gränsen vid 45 istället. Det blev till slut 39 förare, som kom till start, vilket innebar tre kvalheat och en B-final, innan det blev dags för förfinal och final.
 Läs mer...

Ny seger för Linus

av Claes Uddgren -

Katrineholms Linus Granfors går från klarhet till klarhet. I Västerås Höstrusk blev det en ny överlägsen seger i Junior 60, medan de värsta konkurrenterna Ruben Eronen och William Adolfsson trängde av varandra så att båda blev diskade.
 Läs mer...

Inte så ruskigt Höstrusk

av Claes Uddgren -

Prognosen om att det skulle bli en frostnatt inför Höstrusket på Hällabanan i Västerås visade sig som tur var vara fel. Visserligen var förmiddagen kylig men det blev aldrig någon frosthalka på banan. Icke desto mindre blev det så stora skillnader mellan tidsgrupperna i Junior 125 att arrangörerna bestämde sig för att saxa resultaten. Detta tog en…
 Läs mer...

Mathilda Europamästare i Rotax

av Claes Uddgren -

Mathilda Olsson är nu klar för Världsfinalen i Rotax Max Challenge, som körs i slutet av oktober på Sarnobanan i närheten av Neapel. Hon vann den ena av de två finalerna i sista omgången av Rotax Euro Trophy, som kördes i tyska Wackersdorff. Men hon hade egentligen inte behövt åka dit, då mästartiteln var klar redan före sista deltävlingen.
 Läs mer...

Benji tog en bronsplats i tyska finaltävlingen

av Claes Uddgren -

Årets femte och sista deltävling i Tyska mästerskapets avhölls i Ampfing 4-6 oktober med ett knippe svenskar på plats. Bästa resultatet stod Kristianstads CRG-förare Benjamin "Benji" Törnqvist-Persson för då han gick in som trea i den första av de två finalracen i KZ 2.
 Läs mer...

Besvärligt för Cambio Cup

av Claes Uddgren -

Ifjol hade Cambio Cup semester, då KZ 2 ingick i Swedish Kart League, som tyvärr är till banor baserade enbart i Södra Sverige. Så i år återuppstod Cambio Cup, men det visade sig nästan vara omöjligt att få till ett vettigt program, då 10-15 svenska åkare kör EM-serien, VM och Tyska Mästerskapet. Man plockade ut fem svenska tävlingar varav fyra…
 Läs mer...

Isac Valtonen slutsegrare i X30 Challenge

av Claes Uddgren -

Finalomgången ax IAME X30 Challenge kördes tillsammans med Sverigecupen i Linköping en kylig söndag, som dock bjöd på uppehållsväder. Isac Valtonen från Göteborg får försvara Sveriges färger i Världsfinalen i och med att han blev totalsegrare i serien, men det var en annan göteborgare, Simon Sjögren, som var segerherre på Sviestadsbanan efter att…
 Läs mer...

Linus Granfors omutlig

av Claes Uddgren -

Liksom Microklassen gällde Junior 60 bara Sverigecupen, men man fick ändå ihop 14 deltagare, där Linus Granfors stod i en klass för sig, sånär som på det andra heatet, där han kostade på sig att ta stryk av hemmafavoriten William Adolfsson.
 Läs mer...

Casper tog Juniortiteln i X30

av Claes Uddgren -

Efter ett succéartat inhopp i Rotax Max med en lånad Birel under lördagens RMC-lopp var Rasbos Casper Jansson på söndagen tillbaka i sin OTK med X30-motor med uppdrag att vinna finalen och hela mästerskapet i X30-serien. Och det gick vägen.
 Läs mer...

Redan avgjort i Mini

av Claes Uddgren -

Sverigecupen i Linköping var även finaltävling i Raketcupen, där Järfällas Victor Sundberg redan hade skrapat ihop så många poäng att han nu nöjde sig med att vara åskådare och lite senare på kvällen ta emot sitt förstapris. Detta gav Västerås MKR-vinnare för året Gustav Ryderdahl tillfälle att skina på Sviestadsbanan.
 Läs mer...

Scott Lindblom blev Sverigecupetta

av Claes Uddgren -

Scott Lindblom, som redan har MKR-titeln i sitt bälte spädde på framgångarna med att vinna även Sverigecupen i Linköping i Microklassen. Den ingick inte i Raketcupen, som (till min okännedom) avslutades redan i Rasbo en vecka tidigare. Av den anledningen kördes klassen inte under lördagen, då det bara var poängjagande klasser i Rotax Max…
 Läs mer...

Tunt utan Freddie

av Claes Uddgren -

Eftersom Freddie Carlsson redan hade säkrat segern i RMC:s DD2-klass och dessutom hade köpare på sin Tonykart, så valde han att bli åskådare istället för tävlande. Freddie var naturligtvis på plats i Linköping för att ta emot sitt pris vid kvällens Rotaxfestligheter.
 Läs mer...

Vigor i topp i tre av fyra race

av Claes Uddgren -

Vigor Hjorvard (ett svenskt vikinganamn och inte utländskt som jag länge trott) dominerade den tyvärr tunna Rotax Junior, där det redan efter förra tävlingen stod klart att Wilgot Edqvist hade vunnit Rotax Challenge-serien. Så Wille körde liksom tidigare i Lidköping i Rotax Senior istället.
 Läs mer...

VM-brons för Emil Skärås

av Claes Uddgren -

Växellådsklasserna KZ och KZ2 hade sin VM-tävling på South Gardabanan i italienska Lonato tillsammans med serieavslutningen av Academyklassen. I KZ 2 har Emil Skärås från Västerås redan ett EM-guld i år och nu spädde han på med en bronsmedalj i VM. Inte illa!
 Läs mer...

Fem man i OK Junior

av Claes Uddgren -

OKJ-klassen har bara kört en gång tidigare i år och det var i Södertälje med ett klart Stockholmsinfluerat startfält. Teodor Ödmark hade en händelserik dag men vann till slut den avgörande finalen.
 Läs mer...

Caspers dubbelseger

av Claes Uddgren -

Junior 125 var näst sista klass vid MKR-avslutningen i Rasbo med hela 41 startande, vilka kördes i två tidsgrupper, tre heat, B-final samt två finaler. Söndagsmorgonens regn upphörde lagom till tidskörningen, men det var ofrånkomligt att den andra gruppen skulle få lite mindre väta att plaska i, så de två bästa tiderna kom just från den andra…
 Läs mer...

Blöt inledning på söndagen i Rasbo

av Claes Uddgren -

Fyra klasser avverkades den sista dagen av MKR-finalen i Rasbo. Under natten till söndagen regnade det rejält, så det var blött värre under all tidskörning samt under de första heaten. Mini inledde. Där var Västerås Gustav Ryderdahl redan klar mästare, så det spelade ingen roll att det inte gick så bra i finalerna.
 Läs mer...

Alexia vann allt utom MKR-titeln

av Claes Uddgren -

Racerföraren Alx Danielssons dotter Alexia siktar säkert på att gå i sin pappas fotspår. Vid MKR-finalen i Rasbo vann hon allt från tidskörning till final i Micro, men slutade ändå fyra poäng kort till Scott Lindblom i MKR-sammanräkningen. Scott har för övrigt också en pappa som har kört bilracing.
 Läs mer...

Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.