Tio svenskar i Rotax Euro Trophy

av Claes Uddgren -

När den tredje och näst sista deltävlingen i Rotax Euro Trophy kördes i österrikiska Brück så fanns tio svenska ekipage med i de tre klasserna.Bäst av dem var göteborgaren Robin Knutsson, som var sjunde man i den sista finalen.
 Läs mer...

Theo till sist

av Claes Uddgren -

Det var mycket omväxlande i Junior 60 och omöjligt att sia om vem som till slut skulle ta hem segern. Teodor Ödmark såg länge ut att vara den starkaste, men till slut var det Rasbos Theo Thorszelius som tog hem spelet före Rättviks Erik Hedenskog. Erik saknades i Mini, men körde alltså J60 istället och eftersom klasserna kördes samma dag, var det…
 Läs mer...

Leo Palmgren bäst i regn

av Claes Uddgren -

Under söndagen i Järfälla slapp Miniklassen regn ända fram till den sista finalen, där alla tvingades ta fram sina regndäck för första gången denna dag. Det visade sig att favoritparet Junior Jonsson/Gustav Ryderdahl inte var så starka på blött före, utan det var istället Leo Palmgren från Västerås som var den bäste.
 Läs mer...

"Rätt" däck blev fel

av Claes Uddgren -

Som alla andra klasser vid Järfällas MKR-tävling kom KZ 2 att lida av regnet och det gällde att mer eller mindre gissa sig till vilka däck, som var det bästa valet i längden. Det var inte torrt när den sista finalen startade, men redan efter halva loppet var banan nästan snustorr, så det blev till slut Stavros Tentis på slicks som tog hem spelet.
 Läs mer...

Casper suverän i Junior 125

av Claes Uddgren -

Rasbos Casper Jansson levererade när det gällde, d v s i den sista finalen, där de flesta MKR-poängen delades ut. Han körde upp sig till andraplatsen i den första finalen och tog sedan över ledarskapet i den andra, som han vann med 4,353 sekunder.
 Läs mer...

Hjulbytarhelg i Järfälla

av Claes Uddgren -

Vädret hade en avgörande roll när Järfälla MK arrangerade sin deltävling, årets femte, i MKR-serien. Lördagen inleddes med regn, sedan kom solen och torkade upp, varpå den sena eftermiddagen blev ännu mer besvärlig för mekarna, som fick byta hjul på kartarna som aldrig förr. Ibland blev det helt fel. Sam Hammarstedt gick i KZ-finalen ut på…
 Läs mer...

Enkel match för Dino

av Claes Uddgren -

Dino Beganovics enda framträdande i Sverige i år slutade med en överlägsen seger före ryske gästen Krill Smal, som annars oftast är före Dino i de europeiska racen. Trea på prispallen och tvåa i SM blev Caesar Kristiansson.
 Läs mer...

Hemmaseger till slut

av Claes Uddgren -

Länge handlade Junior 125 om Vigor Hjorvard och Helsingborgshoppet Filip Fahlström. Under de officiella träningspassen turades de om att toppa listorna. Efter mycket krigande blev det till slut Filip som kunde glädja hemmapubliken med ett RM-guld. Varför de och Senior 125 inte får åka om SM är för mig obegripligt. Det handlar ju inte om…
 Läs mer...

Mycket bra SM-tävling i Helsingborg

av Claes Uddgren -

Helsingborgs KK inhöstade mycket beröm för sitt SM-arrangemang, som klarades av på två dagar. Märkligt nog kördes racen måndag-tisdag, men det berodde nog att SVT endast hade lediga kameror dessa dagar. Sex klasser klarades av. I fyra av dem var det spännande, men i KZ 2 och OK Junior var Emil Skärås från Västerås respektive Dino Beganovic från…
 Läs mer...

Isac i stöten

av Claes Uddgren -

Göteborgaren Isac Valtonen hade en mycket bra SM-tävling, även om hans klass, Senior 125, inte hade SM-värdighet utan "bara" RM-värdighet. Startfältet var dock betydligt tunnare än vad som är normalt med bara 24 startande, men Isac stod ut i mängden och vann det första heatet samt den sista finalen.
 Läs mer...

Svensk seger trots dansk dominans i Junior 60

av Claes Uddgren -

Sydsvenskans serie innehåller ett knippe danskar, som gärna tävlar på alla banor i södra Sverige. De dök mangrant upp vid SM-tävlingarna i Helsingborg och höll sig hela tiden väl framme, men till slut var det f.d. Södertäljeföraren Sebastian Kinnmark, som tog hem lagerkransen och en inofficiell SM-titel. Danskarna var tvåa, fyra och sexa.
 Läs mer...

Så in i Norden bra

av Claes Uddgren -

Bilsportförbundets älsklingsklass OK hade samlat 14 startande varav två danskar. Ett flertal svenskar, som normalt kör i andra klasser, hade nu hyrt/lånat ihop grejor för att tävla med. De kunde annars ha kört i Senior 125, men denna klass kör bara om RM, medan OK har SM-status, så det var nog anledningen till att man hittade flertalet Rotaxförare…
 Läs mer...

Ingenting stoppar Wilgot

av Claes Uddgren -

Wilgot Edqvist var i Borlänge lika överlägsen som tidigare i år, så om han inte tar hem seriesegern i år vore det en sensation. På den härliga Amsbergsbanan toppade han samtliga listor från tidskörning till final med Vigor Hjorvard - en lika klar tvåa i finalerna.
 Läs mer...

Bröderna Ernholm dominerade DD2

av Claes Uddgren -

Det var tråkigt att inte fler än fem ekipage ville vara med och tävla i RMC-serien. Sydsvenskan brukar ha nästan tre gånger så många startande och den lokala Göteborgsserien har oftast ett tiotal startande, så var ligger felet?
 Läs mer...

Hannes tillbaka i god form

av Claes Uddgren -

Efter debaclet vid Eurotrophyn i Kristianstad, där Hannes Morin rullade runt och bröt i den andra finalen, var han tillbaka i sedvanlig god form och dominerade Rotax Max Challenge i Borlänge, som hade övertagit arrangemanget från avhoppande Jönköpings KC. Det blev för övrigt en mycket bra tävling och arrangerande Borlänge MK fick mycket beröm från…
 Läs mer...

Debutseger för Alexander Dahlberg

av Claes Uddgren -

Vid Rotax Eurotrophy i Kristianstad var de båda DD2-klassena ihopslagna precis som i svenska RMC-serien. På så sätt fick man ihop 29 startande, där de flesta kom från Skandinavien. Sverige bidrog dock bara med fyra åkare, varav tre "ungdomar".
 Läs mer...

"EM-segrar" för Mathilda och Alexander

av Claes Uddgren -

Kristianstads KK har kört en deltävling i Rotax Max Eurotrophy med ett stort antal svenskar på plats. Och inte nog med det. Det blev två svenska finalsegrar genom Mathilda Olsson i Rotax Max och debutanten Alexander Dahlberg i DD 2. Det var allra första gången för Alex i en DD2:a och det blev alltså seger direkt. För Mathilda skulle det här bli…
 Läs mer...

Klena resultat i England

av Claes Uddgren -

Den engelska banan PF International stod som värd för den andra omgången av EM för OK och OK Junior. Totalt fem svenskar deltog, men det var bara Dino Beganovic, som fick ett hyfsat resultat med en tiondeplats.
 Läs mer...

Jämnt men händelserikt i Raketcuppremiären

av Claes Uddgren -

Premiär för årets Raketcup i Mini. Det blev en ren raketstart med två tävlingar under den stekheta helgen på Järfällabanan. Tobias Alexandersson och Sebastian Svensson dominerade den första dagen, men de orkade inte upprepa bedriften under söndagen. Speciellt inte Sebbe, som vaknade med feber i kroppen och sedan inte klarade av att hänga med de…
 Läs mer...

Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.