Vi "gor" mot seger

av Claes Uddgren -

Vem vinner Raketcupen i Mini? Ja, så mycket är klart att det blir en förare från Södertälje KRC. Tabellen toppas nämligen av Södertälje-duon Vigor Hjorvard på 737 poäng och Elias Adestam på 706. Båda kör dessutom Ricciardo i Kenneth Hildebrands stall KH Racing. I Kalmars deltävling vann de varsin final, men Vigor tappade viktiga poäng genom att…
 Läs mer...

Lucas och Simon toppade Rotax Junior

av Claes Uddgren -

Det var tur för Hannes Morin att hans serieseger är så gott som bärgad efter alla tidigare segrar. I Kalmar gick det inte alls bra för honom förutom att han vann tidskörningen och ett heat men ingenting mer. Nej, det var istället Lucas Stenberg och Simon Sjögren, som tog hem finalvinsterna. Simon var faktiskt först över mållinjen i båda racen, men…
 Läs mer...

Blött i Kalmar

av Claes Uddgren -

Kalmar MK bjöd på en tvådagarstävling för SKCC, där Rotax Max Challenge och Raketcupen ingick. Rotax och Raket körde emellertid endast under lördagen, då det tyvärr var ganska blött i luften och på banan.
 Läs mer...

Mickes (tillfälliga?) comeback

av Claes Uddgren -

Micke Carsting har i år hållit sig borta från kartbanorna, även om jag sett honom i depån vid något tillfälle bärande en KH-jacka. Så det var minst sagt överraskande att han dök upp i Kalmar. Han körde i DD 2 med sammanlagt sex deltagare. Sydsverige har ganska många förare, men de flesta stannade alltså hemma av någon anledning.
 Läs mer...

Ovisst i Micros Raketcup

av Claes Uddgren -

Vad beträffar Raketcupen för Micro så handlar fighten om slutsegern helt om Gävles Alice Lundberg och Linköpings Oscar Klingström. När de tävlade i Kalmar tillsammans med SKCC, så började det illa för Oscar men slutade bra. Inför finalen i Linköping på Oscars hemmaplan leder Alice med blott åtta poäng. Det kommer att bli en nagelbitande finish.
 Läs mer...

Silver för Benji T-P i VM

av Claes Uddgren -

VM för KZ och KZ2 kördes på tyska Wackersdorf med två svenskar i KZ och hela åtta i KZ2. Benjamin Törnqvist-Persson i KZ2 kom att leda finalen med sin CRG från start till det allra sista varvet, då italienaren Alex Irlando från sjätte startrutan smet förbi med och vann med 49 tusendelar. I KZ gick det trögt för Douglas Lundbergs Sodi fram till…
 Läs mer...

Lördagsregn och lite söndagssol i Järfälla

av Claes Uddgren -

MKR-serien sjunger på sista versen. Den näst sista omgången kördes på den nedläggningshotade Järfällabanan i nordvästra Stockholm. Vädret var omväxlande med lördagens kval på torrt underlag och sedan spöregn under finalomgångarna. Under söndagen behövde man inte plocka fram regndäcken alls.
 Läs mer...

Delad glädje i Micro

av Claes Uddgren -

Microklassen i Raketcupen har blivit en tummelplats för i första hand Gävles Alice Lundberg och Linköpings Oscar Klingström. Vid deltävlingen i Uddevalla vann de varsin final, så än är ingenting avgjort.
 Läs mer...

Elias fick sista året

av Claes Uddgren -

Miniklassen i Raketcupen, som kördes i Uddevalla, blev svårt åderlåten på grund av en krock med SKCC i skånska Klippan. Endast två västkustförare sällade sig till de övriga nio, som alla härstammade från MKR-distriktet.
 Läs mer...

Trist krock för KZ 2

av Claes Uddgren -

Att lägga Cambiocupen för KZ 2 till Uddevalla var inte den allra bästa idén, då man körde SKCC i Klippan samma helg. Däremot spelade nog inte krocken med Tyska Mästerskapet, där fem svenskar deltog, inte lika stor roll. Det hade nog varit bättre att ha kört tillsammans med SKCC i Kalmar ett par veckor senare istället. Nu kom nämligen bara sex…
 Läs mer...

Bröderna Ernholm i topp

av Claes Uddgren -

Bröderna Johan och Peter Ernholm blev i Uddevalla för svåra för Stefan Malm i DD2, som samlade tio deltagare. Man trodde nog att SKCC i Klippan skulle ta delar av detta startfält, men det blev tvärtom, så klassen fick utgå i Klippan.
 Läs mer...

Gonattkarting eller Vi hade i alla fall tur med vädret

av Claes Uddgren -

Uddevalla KK med dess Glimmingebana stod som värd för den åttonde omgången av Rotax Max Challenge plus Raketcupen och Cambio Cup. Alla sex klasser klasser klarades av på en dag, men det tog sin rundliga tid, speciellt som Radne Motor hade initierat ett kvällsrace för den sista finalen i Rotax Max seniorer. Fem eller var det sex (?) stora skyliftar…
 Läs mer...

Hannes vann åter allt

av Claes Uddgren -

Precis som vid sjätte omgången, som kördes på Hannes Morins hemmaplan i Umeå, tog han nu här i Uddevalla hem allt igen. I Lidköpings sjunde omgång missade han ju en seger av fyra möjliga finaler. Nu var det emellertid bara två finaler.
 Läs mer...

Samuel Peana har hittat formen

av Claes Uddgren -

Förre Södertälje föraren, numera KAK-åkaren, Samuel Peana har under året bytt från Rotax Max till KZ 2. Under vårsäsongen gick det ganska knackigt, men lagom till Lidköping Open, där Cambio Cup körde sin fjärde deltävling, fick Samuel till det med seger i den andra finalen.
 Läs mer...

Siverholms prinspokal

av Claes Uddgren -

Den enda klassen, som inte körde om några seriepoäng i Lidköping Open var Junior 60. Det kom endast 13 förare. Till den delen fick de köra tre (!) kvalheat plus förfinal och final. När den sista finalen skulle köras var det fyra olika förare, som hade tagit varsin seger.
 Läs mer...

Vigor går mot seger

av Claes Uddgren -

Södertäljes Vigor Hjorvard ser ut som den främsta utmanaren till segern i årets Raketcup. I Lidköping fick han köra fyra finaler av vilka han vann tre samt tog en andraplats.
 Läs mer...

Torrt men långt i Lidköping

av Claes Uddgren -

Lidköpings KK stod som värd för RMC:s sjätte och sjunde deltävling. Det var naturligtvis också två deltävlingar i Raketcupen, en i Cambio Cup samt en något onödigt inbjuden J60-klass. Som lök på laxen kördes liksom tidigare år ett kändisrace, där vår prins Carl-Philip som vanligt vann.
 Läs mer...

Andra raka för Hannes?

av Claes Uddgren -

Ifjol vann Umeås Hannes Nilsson Rotax Junior och i år ser det ut som om han kommer att göra om bravaden. Redan vid lördagens inledande tidskörning lade Hannes sig först med tiden 54,319 sekunder. I hans släptåg kom Gabriel Nord med 54,396, Lucas Stenberg med 54,525, Benjamin Robertson med 54,527, Theo Wernersson med 54,644 och Wilgot Edqvist med…
 Läs mer...

Bra svenska kval men dåliga finaler vid Kristianstad-EM

av Claes Uddgren -

Årets EM-säsong med fyra klasser avslutades på Åsum Ring i Kristianstad. Det blev tyvärr inga framskjutna placeringar i finalerna, så Alexander Dahlbergs åttondeplats i KZ 2 blev det minst dåliga resultatet, sedan flera förare hade kvalat bra. Noah Milell i OK-klassen startade exempelvis tvåa i finalen, men de eviga OK-motorproblemen spökade igen…
 Läs mer...

Rasmus bäst i Tyskland

av Claes Uddgren -

Näst sista deltävlingen i Tyska Mästerskapet kördes samma helg som Cambio Cup i Uddevalla och SKCC i Klippan, vilket kanske var förklaringen till att färre svenskar än vanligt hade begivit sig ner till Wackersdorf. Det var bara fem i KZ 2 och en i OK.
 Läs mer...

Charlie enda glädjeämnet i Wackersdorf

av Claes Uddgren -

Rotax Euro Challenge gästade Wackersdorf. Bland de fem i Rotax Max, så klarade sig Charlie Andersen bäst med sin Kosmic. Charlie missade SM, vilket han ångrade bittert, så han verkade nu vara åksugen värre och blev till slut sjua av de blott 23 deltagarna.
 Läs mer...

Gabriel Nord enda glädjeämnet i Finland

av Claes Uddgren -

EM är i år till mångas förtret utökad från tre tävlingar till fem. Den fjärde deltävlingen kördes helgen efter Kristianstads SM på en bana i finska Alahärmä. Det gick inte så värst lysande för svenskarna i OK och OK Junior. Däremot gjorde Jönköpings Gabriel Nord sitt livs race när han körde i mål som fyra i Academyklassen. Genom detta var han den…
 Läs mer...

Engelsk dominans när Caesar tog SM-guld

av Claes Uddgren -

När klassen tidigare hette KF Junior så var den stor i Sverige, i varje fall söder om Linköping, medan det redan då var klent med förare norr om Östergötland. När CIK nu bytte till OK Junior med helt andra motorer, så blev det massflykt från klassen, som väl bara förekommit en eller möjligen två gånger före SM:et. Klassen innehöll således bara sju…
 Läs mer...

Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.