Alice all the way

av Classe Uddgren -

Sist men inte minst körde även Microklassen en deltävling i Raketcupen på Axamo Ring. Alice Lundberg från Gävle var totalt överlägsen under hela söndagen och faktiskt även under lördagsträningen, då hon var snabbast med 52,562 sekunder.

Fästet var inte det allra bästa under den inledande warmupen, men det blev bättre till tidskörningen. Alice Lundberg kom ner på 52,711 sekunder. Det gick inte lika fort för de andra, så tvåan Linus Granfors noterade inte bättre än 53,506. Sedan kom Oscar Klingström in på 53,881 följd av Karl Engebladh på 53,931, Olle Crona på 53,933 och William Adolfsson på 53,992. De övriga kom inte under 54 sekunder. Best of the rest på sjunde plats var Ludvig Fransson på 54,210.

Till det första heatet 10.05 hade det kommit en regnskur, så nu gick det långsammare och varvtiderna steg med 6-7 sekunder för de främsta och då gällde det dessutom det allra sista varvet, som blev det minst blöta. Alice gjorde en strålande körning och vann heatet med 4,5 sekunder till sin kanske värste rival, WilliamAdolfsson, som alltså avancerade starkt från sin sjätte startruta.

Både Alice och William är ju veteraner i klassen, men det är inte Vincent Karlsson, som trotsatt han är en färsking tog sig in på tredje plats med Linus Granfors och Oscar Klingström närmast efter.

Det andra heatet avverkades 12.05 på en nu helt torr bana. Men det hade inte hunnit bli så bra fäste, så bästa varvtiden, satt av Oscar, blev inte bättre än 53,719 sekunder. Han blev för övrigt trea efter Alice och Linus. Vart William Adolfsson tog vägen är för mig okänt. Kanske blev han sjuk? Han syntes i varje fall inte tillnågon mer gång under dagen. Linus och Oscar hängde ihop tillsammans med KarlEngebladh till mål, men de blev distanserade av Alice med två sekunder.

Första finalen kördes 13.30. Då var banan blöt efter en regnskur 20 minuter tidigare, menbanan var i upptorkande. Alice hade inga bekymmer med underlaget och utklassade allihop. Vid målflaggan var hon nästan 23 sekunder före tvåan Vincent, som hade både Linus och Oscar i bakbågen. Strax efter kom en kvartett innehållande Alx Fredsson, Douglas Bondesson, Ludvig Fransson och Alexander Eriksson. Det vardock stor skillnad bland varvtiderna. Alice rundade på 55,492 sekunder. Ludvig  var näst bäst med 56,288 före Alexander på 56,593. Sedan kom Linus med 57,061 medan Vincent bara var femma på 57,176.

Sista finalen kördes 15.30. Då var det inte kul att vara ute på banan. Regnet hade återvänt ifull styrka och snabbaste föraren Linus Granfors bästa tid blev 65,835. Två avtoppförarna kom aldrig i mål. De var Vincent och Alexander.

Det blev nu en trio, som kom att hålla ihop under de elva varven. Det var Alice, som åter vann men nu bara med 0,356 sekunder till Oscar och 0,488 till Linus. Sedan dröjde det sex sekunder innan Alx styrde in på fjärde plats. Härnäst var det ett nästan lika stort hopp till duon Alex Leandersson och Ludvig Fransson.

Alice leder nu sin Raketcup överlägset.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.