Euro Rotax-start

av Classe Uddgren -

Nio svenskar hade rest ner varav sex tävlade i Rotax Senior, där vi även hittar det bästa resultatet genom Hugo Anderssons åttonde plats. Annars var det mest märkvärdiga att hela sextetten tog sig till final!

Rotax Senior

Tidskörningen gick galant för Hannes Nilsson, men i fortsättningen var det inte lika kul. Han hade nu den femte snabbaste tiden. Närmast kom David Rehme på 19:e plats följdav Patrick Rundquist på 20:e, Charlie Andersen på 28:e, Hugo Andersson på 29:esamt Mathilda Olsson på 38:e plats.

Kvalet blev nästan upp och nervänt. Nu var David bäst med sjätte plats strax före Hugo påsjunde. Sedan kom Charlie på 24:e, medan Hannes rasade till 26:e. Men alla fyra var finalklara, medan Mathilda på 31:a plats och Patrick på 34:e blev förvisade till B-finalen. Denna löpte dock bra. Patrick körde upp sig till tredje plats och Mathilda nöp den sista biljetten genom att gå in som sexa.

Hugo fortsatte uppåt i den första finalen. Han kom i mål som fyra men flyttades ner tillsjunde igen efter att ha fått fem sekunder för flyttad noskon. David däremot tappade tio platser och slutade på 16:e plats just före Charlie på 17:e. Hanneskom upp några placeringar till 22:a, medan Patrick gick in som 27:a och Mathilda som 30:a.

I helgens sista lopp, som vanns av belgaren Noah Roovers, slutade Hugo på åttonde plats. Charlie dundrade upp till elfte med David i släptåg. Men den sistnämnde hade nosen på fel ställe och droppade därmed till 16:e plats. Patrick kom upp till25:e trots fem sekunders tillägg medan Hannes dök till 29:e. Mathilda rankadessom 30:a igen, trots att hon bröt efter tio varv.

Rotax Junior

Här fanns bara Simon Sjögren och Johanna Jansson från Sverige. De började i botten, där Simon var 27:a och Johanna 28:a bland de 28, som körde tidskörningen. Under kvalentog Johanna sig upp till 25:e plats med Simon 26:a. Det blev nästan sammaresultat i den första finalen med Johanna åter 25:a och Simon nu på 27:e plats.

Den sista finalenvanns av holländaren Tijmen van der Helm. Simon bättrade sig till 22:a plats med Johanna nu 26:a.

DD2

Kristianstads Fredrik Fransson var ende svensk i DD2. Han önskade nog att han hade stannat hemma. Det handlade nämligen om krockar och krokiga bakaxlar, så några roliga resultat blev det inte. Av de 29 förarna på tidskörningen blev Fredrik 27:a.Kvalen gick lite bättre med bl a en 17:e plats i första åket och en total 22:aplats. I första finalen föll han till 24:e plats och i allra sista åket parkerade han sin Haase efter sju varv men blev ändå 25:a.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.