Favoritfall i Rotax Junior

av Classe Uddgren -

Efter framgångarna i Västerås vilade favoritskapet tungt på Hannes Morins axlar. Men i Jönköpings blötväder gick det inte riktigt lika smärtfritt för Umeåföraren. Han blev tvåa och femma i finalerna, som istället vanns av Simon Sjögren och Theo Wernersson.

Tidskörningen var satt till 09.15 på söndagsmorgonen. Då var det torrt, men redan på sjätte varvet började det stänka och sedan blev det ett skyfall. Med slicksen på såsteg varvtiderna med i snitt 20 sekunder. Så det gällde att sätta en bra tid under de fem första varven. Hemmaföraren Gabriel Nord klarade av 47,579 sekunder på sitt femte varv. Närmast kom Rasbos Rasmus Jansson på 48,114,Benjamin Robertson på 48,401, Linus Ahlström på 48,938 samt Elias Callin på48,960. Sedan kom bara två förare till under 50 sekunder. De var Sam Hammarstedt på 49,258 och Hannes Morin på 49,642.

Det gick bra att skruva på slicksen igen till första heatet, som rullade igång vid 10.30.Gabriel behöll sin tätposition och vann racet före uppåkande Hannes, som hade hittat rejält med speed. Han tog sig runt på 44,627 sekunder, medan Gabriel aldrig kom under 45,263. De följdes i mål av Benji Robertson, Simon Sjögren och RasmusJansson med sin lillebror Casper i hälarna. Lucas Stenberg grejade sjundeplatsen före Linus Ahlström och Theo Wernersson.

Slicksen fick sitta på även 12.30, då det andra åket avverkades. Tättrion från första loppet, Gabriel, Hannes och Benji. Än en gång var Hannes snabbast med 44,892 sekunder.Theo var näst kvickast med 45,110 men var ändå inte bättre än elfte man övermållinjen. Casper körde också fort - 44,226 - men fick nöja sig med 17:e platsi mål. Segraren Gabriel kom aldrig under 44,251 och det var en tid som han satte på det sista varvet.

Efter tättrionrattade Rasmus in på fjärde plats före Sam, Simon och Lucas. Vid 14-snåret vardet dags för den första finalen. Då var det åter på regndäcken och varvtideruppe på runt 58 sekunder. Theo trivdes mycket bättre i regnet och noterade 57,899 sekunder under sin väg upp mot tredjeplatsen. En av dem Theo passerade var mastern Gabriel. De som kom att kämpa om segern var Simon och Hannes. Jag är osäker på om Hannes möjligen ledde ut på det sista varvet, där han var cirka 1,5 sekunder långsammare än Simon. Över mållinjen var Simon före med 0,506 sekunder.

In bakom tätkvartetten kom Rasmus, Lucas, Robin Knutsson samt Linus. De fick olika tidstillägg, så efter en justerad resultatlista utsågs Lucas till femma följd av Robin, Linus och Rasmus. Sam var nionde man i mål och fickbehålla sin position liksom tian Johanna Jansson. Casper var elfte man i målmen flyttades senare ned till 15:e plats.

Även i den sista blöta finalen var det inte segraren, som begåvades med det snabbaste varvet. Vann gjorde nu Theo Wernersson med en bästa varvtid av 58,012 sekunder.Fyra förare var snabbare. Benji Robertson var i stället vassast med 57,489.


Samma tätkvintett från första finalen kämpade om tätplatserna i det sista loppet. Men positionerna ändrades. Förutom Theo gjorde Gabriel ett bra race och tog över andraplatsen före Simon. Hannes var fjärde man i mål, men han fick tiosekunders tillägg och därmed kunde Benji hoppa upp på fjärdeplatsen. Alla övriga var ett "ljusår" efter. Det dröjde nämligen otroliga tolv sekunder tills näste förare kunde vinkas av. Det var Lucas Stenberg, som därmedslutade sexa före Robin Knutsson, Rasmus Jansson och Linus Ahlström. Efter demkom Casper, Sam och Johanna, men denna trio fick tidspålägg, vilket innebar att Maja Hallén-Fellenius i stället seglade upp till tionde plats före Isak Harrysson.


 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.