Hemmadominans i Micro

av Classe Uddgren -

Linköpings MS har fått fram en lång rad duktiga förare i Micro, vilka ska bli spännande att följa under de kommande åren. På Sviestadsbanan var det självklart, att en LMS:are skulle ta titeln Sverigemästare. Frågan var bara vem av dem, som skulle ta hem det sista racet. Äran tillföll till sist Alxander Spetz.

Micro

Av de 21 deltagarna var det hela nio från arrangörsklubben, så oddsen var höga på att någon annan skulle ta hem spelet. JP Racing (Johnny och Peter Milell) hade tre förare med i leken. De kom att toppa tidskörningen med William Adolfsson främsti sin Exprit med 52,479 sekunder. Sedan kom Alxander Spetz Tonykart på 52,613och Daniel Varveruds Exprit på 52,854. Fyra var Gävletjejen Alice Lundberg, som har flörtat lite i Miniklassen utan att ge något större avtryck. Hon tog sin OK1 runt på 52,875 följd av Katrineholms Linus Granfors i en Energy på 52,887.Sebastian Kinnmark,  Junior Jonsson och Gustaf Prytz gick också under 53 sekunder.

Till en början stack William och Alxander iväg och lämnade en lucka till de övriga. Men antagligen fightades de så att de sinkade varandra, för plötsligt var huvudklungan ifatt, så nu låg det åtta kartar på rad. Så mycket omkörningar blev det nu inte, utan den enda förändringen var att Alxander snoddeförstaplatsen från William. Sedan kom Daniel, Linus, Alice, Junior, Sebbe och Gustaf.

En LMS-förare hade stora bekymmer och det var Benjamin Karimi, som redan på tidskörningen fick problem och bara fick en enda varvtid noterad, vilket endast räcktetill 18:e plats. Problemen kvarstod dock och det blev aldrig någon start iförsta heatet.

Alxander gjordeom bravaden i andra heatet och kunde sedan faktiskt köra ifrån William med 0,956 sekunder. I första heatet skilde bara 0,523. Istället fick William fulltupp med att freda sig mot Daniel och Alice, som hängde honom i bakbågen under nästan alla varv. Det blev aldrig några omkörningar nu heller. Däremotlyckades Sebbe ta sig förbi Linus och greja femteplatsen. Junior Jonsson, som gjorde en lyckad Mini-debut under lördagen, blev sexa strax före Gustaf och Oscar Klingström. Benjamin hade nu äntligen fått full fart på sin kart och tog sig från 18:e till tionde plats.

Förfinalen hadegivetvis Alx och William i första startled. Bakom ställde Daniel och Alice uppsig i andra led, Linus och Sebbe i tredje samt Junior och Gustaf i fjärde.

Det blev intehelt överraskande rörigt i första kurvan. Störst olycksfågel här blev Alice Lundberg, som fick en knuff och snurrade så att hon då låg på sista plats. Lilla Alice är dock en stor kämpe och efter de åtta varven var hon uppe på tionde plats, så än var loppet inte kört för hennes del.

Alx och Williamdrog iväg direkt och var inte mycket att göra åt. Sebbe fick till en bra start och låg trea tills han blev omkörd av Junior. De höll Daniel och Gustaf efter sig hela vägen. Någonstans långt bakifrån (jag såg inte vilken startplats detvar) kom Benjamin ångande och han gav sig inte förrän han blivit sjua.

William smidde planer under uppehållet till den sista finalen. De gick ut på att vänta till sista varvet med en framstöt på Alxander om denne då ledde och det gjorde han ju förstås. Planerna gick i lås, nästan, då William Adolfsson togtäten på sista rundan, men Alx Spetz är en svårslagen herre och han lyckades faktiskt ta tillbaka ledningen och till slut vinna med 0,189 sekunder.

Junior Jonssonvar faktiskt trea hela vägen, medan Gustaf öppnade loppet från fjärde plats med Sebbe femma. Sedan "försvann" båda. Möjligen krockade de - jag har inte en aning, men Gustaf tvingades i alla fall bryta, medan Sebbe förstramlade till 13:e plats och sedan skickades ner till 16:e med tio sekunderspåslag för en intryckt nos.

Benjamin Karimi undvek dock alla närkontakter och tog sig fram till fjärde plats före sin klubbkamrat Daniel Varverud. Därmed blev det fem LMS:are i topp. Linusoch Alice hade ingen bra final. De rasade till nionde och tionde, innan Linus lyckades köra om en medtävlare och åtminstone rädda åttonde plats, medan Alice efter en så framgångsrik dag endast blev tia. Hade hon kanske problem?


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.