Joels utklassningsseger

av Classe Uddgren -

Joel Granfors, Katrineholms MK, utklassade samtliga konkurrenter och var aldrig någonsin hotad på sin väg mot segern i Junior 60. Precis som under lördagen var det starka startfält med förare från hela Sverige.

Junior 60

Ett flertal av de som tävlade under lördagen stannade kvar till söndagen och spred då upp sig påde tre olika klasserna. Joel Granfors nöjde sig emellertid med söndagsåka. Han inledde med att vinna tidskörningen på 47,852. Sedan kom Sebastian Hedin på 48,036, Alxander Spetz på 48,183, Lukas Blomgren-Dahl på 48,226, Sebastian Kinnmark på 48,315 och Neo Rocksjö på 48,397. Under lördagen kördes sex klasser. Trots det kom man igång med tävlandet redan 10.50. Något tidsschemaför söndagen var omöjligt att uppbringa, så jag var på plats 10.30 eftersom man nu bara hade tre tävlingsklasser och två uppvisningsklasser (Cadetti och Classic). Döm om min förvåning när det hela inte drog igång förrän 12.30. Sedan sölade sig dagen fram - tack och lov med en del sol - och 6-7 minuters väntetider mellan varje klass. Så klockan var 12.55 innan J60-gänget fick äntra banan. Joel tog omedelbart adjö av de övriga och stack iväg mot en seger på 2,786 sekunder. Sebbe Hedin var en lika klar tvåa hela vägen, medan den tidiga trean Alxander sakta började falla bakåt till en slutlig sjätteplats. Han fic ksällskap bakåt av Sebbe Kinnmark, som låg femma under första varvet och nådde målet som åtta. Lukas tog sig emellertid fram till tredje plats, medan William Dahlin gick från nionde rutan till fjärdeplatsen och Mille Johansson till femte efter att ha startat från åttonde rutan. 

Tättrion från första heatet behöll sina positioner även i det andra heatet, där Joels seger skrevs till 2,692 sekunder. Sebbe K och Alxander höll sig denna gång kvar i tätgänget och tog målflaggan som fyra och femma. William  Adolfsson var elva på tidskörningen, bröt första heatet två varv före mål, men gjorde ett brarace i andra heatet, där han tog sig fram till sjätte klass.

Så till förfinalen ställde Joel och Sebbe H upp i första ledet, Lukas och Alxander i andra, Sebbe K och Mille i tredje. William D och Linus Granfors fick starta från fjärde raden.

Medan Joel som vanligt lämnade de andra åt sig själva, blev det en tät fight om andraplatsen mellan Sebbe H, Lukas och Alxander. De följdes åt hela vägen och stundtals fanns även Mille med i ekvationen innan han började rasa bakåt. Sebbe släppte emellertid aldrig andraplatsen före Alxander och Lukas. De övriga var nästan fem sekunder efter vid målgången med William D slutlig femma före Sebbe K och Mille. Joels seger skrevs till 5,290 sekunder.

I sista finalenvar Joel Granfors än mer överlägsen och vann till slut med 9,357 sekunder. Loppet hade knappt kommit igång förrän Alxander och William D gav upp med olika problem. Det blev sedan en del omkastningar i Joels kölvatten. Lukas B-D startade ju i ryggen på Joel och gjorde det bästa av det genom att lägga sig tvåa och behålla sin placering under alla varv. Sebbe H var trea genom Sveriges svåraste startkurva men lyckades sedan inte behålla sin plats. Först blev han nerpetad av namnen Kinnmark och strax efter blåste även Mille förbi. Underresten av racet krigade Mille och Sebbe K om tredjeplatsen. De bytte platsnågra gånger, men till slut var det Sebbe K som hamnade på pallens nedersta trappsteg.

Det blev inga stora luckor den här gången utan Mille hade Linus G, Teodor Ödmark och Albin Karlsson i hälarna under större delen av loppet.

Sebbe Hedin hade nog något problem för han sackade mer och mer tills han var nere på en slutlig niondeplats, just i hälarna på Junior Jonsson. 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.