Oliver vann igen

av Classe Uddgren -

Junior 125 har blivit en mycket populär klass, där man kan köra med både Rotaxmotorer eller Parilla Iame X30-snurror. Huvudsaken är att man måste ha LeContdäck. Övre åldersgräns finns inte, så många som kör i Rotax Max/Senior 125 dubblerar ibland och kör i Junior 125 också. Ett mycket konstigt beslut tycker jag. Till Västerås Höstrusk kom nu 18 sugna piloter, där Oliver Fürstenhoff tog en ny seger.

Junior 125

Johanna Jansson har gått starkt framåt under säsongen och Energytjejen fortsatte sin framgång med att vinna tidskörningen med 43,679 sekunder. Oliver Fürstenhoff var tvåa med 44,058 följd av Benji Robertson med 44,487, Victor Carlsson med 44,731,Hugo Kahnborg med 44,894 samt Sofia Svennberg-Jakobsson på 45,255. Hon var först diskad, då det påstods att hon hade genat. Men till det första heatet hade diskningen hävts så att hon kunde ställa upp på sjätte rutan i alla fall.

Såg inte riktigt hur det gick till, men Johanna blev snabbt passerad av både Oliver och Benji,när hon hamnade lite utanför asfalten. Hur som helst var hon så stark att hon kunde komma tillbaka och köra om Benji igen. Men Oliver rådde hon inte på. Han seglade iväg och vann med 2,890 sekunder, men Johanna var snabbast i det att hon noterade 42,993 sekunder.

Victor behöll sin fjärdeplats med Sofia femma. Sexa i sitt andra 125cc-lopp någonsin blev Marcus Radne, som verkade säkrare i den större karten än han varit i Mini, vilken han nu säkert har lämnat för gott liksom Södertälje-duon Lucas Björk (8:a) ochVilgot Hjorvard, som denna gång parkerade efter sex varv. Lucas låg för övrigti bakbågen på Hugo, som ju har kört en hel säsong i klassen.

I det andra racet ledde Johanna till andra kurvan, där Oliver smet förbi. Johanna kom dock snarttillbaka. Oliver höll emot så mycket han orkade, vilket resulterade i att han ramlade av. Såg inte exakt hur han låg till efter gräsåkat, men det kan havarit femte position eller möjligen någon placering sämre. I vilket fall startade han omgående ett återtåg. Under tiden hade Victor smitit fram tillandra plats före Benji. Där låg de när Oliver kom ikapp. Oliver hann köra förbiBenji, men fick sedan nöja sig med tredjeplatsen, en dryg sekund bakom Victor. Benji blev därmed fyra.

Marcus gjorde ett nytt bra åk från sin niondeplats till femte i mål med Lucas en knapp sekundefter. Sofia drog däremot en nitlott. Hon var femma från start till mål, men nosen hade flyttat sig så med tio extra  sekunder blev det nerflytt till 13:eplats.

Nicolas Castillo och Linus Ahlström lyckades inte särskilt bra under tidskörningen. I det andraracet revanscherade de sig rejält genom att gå i mål som sjua och åtta, en bit före Hugo och Vigor.

Johanna blev master till förfinalen med Oliver bredvid sig. Victor fick dela utrymme med Benji i andra raden, medan Marcus och Lucas samsades i tredje. Hugo och Sofia startade från fjärde led, medan syskonen Castillo, Nicolas och Ainhoa, återfanns i femte.

Benji från fjärde rutan hittade en lucka i fältet och smet direkt fram till andra plats efte rJohanna i första kurvan. Victor kom iväg som trea och Oliver som fyra, medan Marcus på femteplatsen trillade av banan och förlorade några placeringar.

Härnäst började en tänd Benji kriga med Johanna, medan Oliver och Lucas stack förbi Victor.Johanna vann duellen och sedan fick Benji bekymmer med Oliver, som dock for avutan att tappa någon position. Det var nu inte slut på dramatiken. När Johanna och Benji gick in i målchikanen på sista varvet, knuffade Benji till Johannasena bakhjul varvid hon for ut mot gräsvallen så att Benji kunde smita förbi påinnern. Nu höll man andan. Skulle Benji få något straff? Jo, det fick han, men det blev det snällaste möjliga - tillbakaflytt till andra plats med Johanna etta och Oliver trea.

Lucas blev rejält ifrånåkt av tättrion, men han tog ändå en klar fjärdeplats före Victor samt Elias Callin. Marcus tog sig till slut in på sjunde plats före Vigor och Ainhoa. Nicolas bröt liksom Linus och Sofia, som kanske inte ens kom iväg. Honhar i varje fall inte ett enda varv noterat. Nicolas och Sofia bröt sedan även i finalen, där Linus i sin sämsta tävling för hela 2017 inte ens kom till start.

Största dramatiken i finalen skedde redan i första kurvan. Johanna med en nu perfekt inställd kart försökte ta ett snabbt spår genom första kurvan. Därigenom styrde hon ut en aning för att kunna få en snabb utgångsfart ur den tvära svängen. Detta skapade en liten lucka på insidan, vilket Oliver inte var sen att utnyttja. Så när Johanna svängde inåt, så small kartarna ihop så det sjöng omdet. Av smällen vände hon runt, men hon kom ganska snabbt iväg igen och med sitt nu perfekta chassie, så jagade hon upp till tredje plats innan målgång.

Oliver ledde efter krocken hela vägen till mål. Långa förare brukar alltid göra bra ifrån sig på blött underlag och Oliver har vuxit rejält de senaste åren. Så som en vajande flaggstång körde han skjortan av Benji och vann med hela 9,786 sekunder. Sedan kom alltså Johanna, som hade Marcus närmast i hälarna efter en (nästan) perfekt dag. Det visade sig tyvärr att båda Johanna och Marcus hade noskonen i fel position, så med tio sekunder vardera fick de flytta ner tillfjärde och femte plats. Det var ingen mindre än Vigor Hjorvard, som till slutknep tredjeplatsen.

Efter nämnda kvintett kom Lucas Björk efter en bra start, där han en stund låg fyra. Nu blev det sjätte plats före Hugo Kahnborg, som äntligen fick till ett riktigt bra race, medan Victor Carlsson från femte startrutan fick nöja sig med åttondeplats strax före Ainhoa Castillo, som var sista ovarvade ekipage.

 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.