Stefan nysatsar

av Classe Uddgren -

Efter många, många år inom Superkart och bara enstaka inhopp i olika klasser med olika chassimärken har Malmös Stefan Malm nu bestämt sig för att satsa på DD 2 med en Tonykart. Det kunde knappast ha gått bättre, då Stefan vann båda finalerna i Västerås vid Rotax Challenge-premiären.

DD 2

De flesta avfjolårets giganter saknades. Det var väl bara "hemmaföraren" Andreas Dahlqvist, som var kvar. Andreas bor i sydöstra delarna av Stockholm (inte sålångt från Radne Motor), men liksom många stockholmare har han gått med i SMK Västerås, vars kartingsektion lär vara en av Sveriges bästa.

På tidskörningen var Stefan Malm rappast med 34,425 sekunder följd Peter Ernholm (brorsan Johan saknades) på 34,710, Peter Eklund på 34,730, Patrik Sigurdh på 34,951, Andreas Dahlqvist på 35,095 och Kenneth Pantzar på 35,098.

Första heatet såg knappt en enda omkörning. Stefan ledde från start till mål med Peter Ernholm tätt i hälarna. Peter Eklund var samtidigt trea hela vägen med Andreas fyra och Patrik femma.

I nästa heat blev det däremot stora omkastningar. Eklund tog nämligen täten före Dahlqvist och Malm. Sedan körde Ernholm om Malm, varpå Sigurdh i ett enda svep smet förbi både Malm och Ernholm. Härnäst touchade Ernholm Sigurdh, varvid både Malm och Pelle Mattsson kunde glida förbi. Eklund och Dahlqvist kunde således hålla undan i täten, medan Malm blev trea före Mattsson, Sigurdh, Pantzar och Ernholm.

Därmed var det dags för den första finalen med Malm och Eklund i första startled. Dahlqvist och Ernholm stod i andra samt Sigurdh och Mattsson i tredje.

Andreas var inte tillräckligt på bettet i starten, så Peter Eklund hann slinka in bakom Stefan när starten gick. Trion höll sedan sina positioner under hela racet. Men Patrik var snabbt uppe på fjärde plats och jagade Andreas ända in på mållinjen. Stefan var däremot klara två sekunder före Peter.

I sista loppet gjorde Andreas en bättre start och lät inte Peter Eklund slinka in emellan sig och mastern Stefan. I fortsättningen gled Stefan ifrån till en fem sekunder stor seger, medan Andreas med nöd och näppe höll undan för Peter. Den andre Peter, Ernholm, for av i första kurvan tillsammans med Patrik. Ernholms ljuddämpare lossnade direkt, så det var bara att kasta in handduken, medan Patrik kunde köra till sig fjärdeplatsen före Pelle och Kenneth. 
Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.