Teodor hetast i Micro

av Classe Uddgren -

Liksom ifjol slutade kartsäsongen i och med Höstrusket, SMK Västerås tävling, som hade sin premiär 2015 och då definitivt inte gjorde skäl för namnet. Denna lördag, den 1 oktober, var vädret åter suveränt även om det inte var riktigt lika varmt som förra året. Startfältet var något mindre, men fighterna i täten var lika heta som vanligt och först ut var Micro, där Södertäljes Teodor Ödmark visade var skåpet skulle stå.

Micro

Det levererades en smärre bomb under tidskörningen, när Rasbos Astrid Almlöf toppade tabellen på 41,392 sekunder. Så vitt jag kan minnas, så brukar hon hålla till ungefär i mitten av fältet, men denna vackra dag skulle bli en av hennes bästa hittills. Den allra bästa lär ha varit i Borlänge i år (den enda MKR jaginte besökte pga krock med Juniorfestivalen), där Astrid var trea och tvåa ifinalerna.

Teodor Ödmark komnärmast på 41,488 följd av Axel Wadsten på 41,597, William Palm på 41,796 och Leo Palmgren på 41,821. De övriga 16 förarna kom inte under 43 sekunder.

När det första heatet brakade iväg tog Teodor en lång väg på yttern och kom ut ur den tvärastart kurvan som klar etta. Axel smet snart också förbi Astrid. Denna trio fick snabbt sällskap av William P och därefter gick de loss från klungan. Teodor ledde fram till sista varvet, där hemmaföraren Axel satte in en lyckad stöt ochtog sedan målflaggan som förste man före Teodor, Astrid och William. Men Teodorfick tre sekunders påslag på tiden och flyttades ner till fjärde plats istället. Jag antar att straffet berodde på att han hade kört utanför startkorridoren i starten.

Simon Gottfridsson var femma från start, men blev sedermera omkörd av Noam Fältskogoch Gustav Ryderdahl. Enligt mina anteckningar, så körde Gustav om Noam på sistavarvet, men i resultatlistan är Noam femma, Simon sexa och Gustav bara sjua. Kanske fick han också ett tidsstraff, som inte är dokumenterat på listorna?

Det blev samma scenario i andra heatet, där Teodor ledde från start tills Axel smet förbi ochvann med 0,163 sekunder. Astrid var trea loppet igenom, men hon hade hela tidensällskap av Leo, som jag tror blev påkörd i första heatet, där han bara blev 13:e man. Gustav var femma från start men petades snart ner till nionde plats.Som om det inte räckte, så fick han (ånyo?) ett tresekundersstraff pga ojustekörning och föll därmed ytterligare en bit till elfte plats.

Det var Wiliam Poch Noam, som var först att smita förbi Gustav. Härefter höll de sina positioner till mål med Simon en avkopplad sjua.

Det kördes förfinal, innan det var dags för den stora finalen. Axel blev givetvis mastermed Astrid vid sin sida till förfinalen. I andra ledet ställde Teodor och William upp, medan Noam och Simon fick samsas i det tredje. I det fjärde stod Leo och Gustav.

Axel ledde sedantill fjärde varvet, då Teodor gled förbi. Axel återtog sedan täten en gång, men Teodor drog till sist det längsta strået och vann med 0,472 sekunder. Men detvar inte Axel, som blev tvåa. Nej, den placeringen togs av Astrid. Trist nog vetjag inte hur detta gick till. Jag brukar ha bra koll på täten, men inte denna gång. Jag trodde att Axel var tvåa, Noam trea, Leo fyra och Astrid femma. Tidigare under dagen hade det varit taskig blåflaggning, men under eftermiddagen var den suverän. Det fanns ju en hel del färska förare med ileken och de blev ofrånkomligen varvade. Killen med flaggan sprang ner ochställde sig före den avslutande S-kurvan och vinkade bort de som skulle varvas,varpå de direkt efter kurvan kunde köra in i depån och slapp att oroa tätgruppen. Så det kan inte ha varit någon varvad som ställde till det. Men somsagt, resultatlistan rimmade inte med mina anteckningar, så kanske somnade jagtill på slutet? I vilket fall var Astrid alltså tvåa före Axel, Leo och Noam. Någonting hade uppenbarligen hänt. Tyvärr var inte MyLaps "på plats"och Amigoo pajade som vanligt - kanske beror det på närheten till Västeråsflygplats?

Ett loppåterstod. Nu blev det en ännu hetare batalj mellan Teodor Ödmark och AxelWadsten. De turades om att leda ett otal gånger och det var omöjligt att spåutgången. Det var bortaföraren, som till slut spöade hemmaföraren med 14hundradelar (eller 0,140 sekunder om så vill).

Astrid Almlöf vartrea från start följd av Noam Fältskog, som efter något varv smet förbi. LeoPalmgren fick ingen bra start från sin fjärde startplats. När jag hittade honom låg han nere på sjunde plats. Men av de åtta hemmaförarna var Leo den nästbäste efter Axel, så han bet ihop och började plocka placering efter placeringtills han slutligen var uppe på tredje plats. I mål skilde det dessutom bara0,305 sekunder upp till Axel. Astrid blev följaktligen femma. Bakom henne var det ett smärre vakuum innan näste man dök upp. Det var Simon Gottfridsson, som kom igång som femma och sedan släppte bara förbi Leo.

Alexander Coskunblev "best of the rest", cirka fem sekunder efter tätsextetten. William Palm snurrade bort sina chanser och fick dessutom tio sekunder extraför att nosen tryckts in, så han hamnade på en blygsam 16:e plats.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.