Teodor vassast i finalen

av Classe Uddgren -

Teodor Ödmark, Södertälje KRC, vann den långa finalen på Järfälla Ring med Piteås Joel Bergström en god tvåa. I MKR-serien var det emellertid klart sedan tidigare att Theo Thorszelius tagit hem titeln, så han prövade nu sinas vingar i söndagens Miniklass istället. Axel Wadsten blev serietvåa med långresenären Joel Bergström trea och Teodor fyra.

Micro

Med 29 ekipage på startlinjen behövdes ingen B-final och bara två kval. Under tidskörningen var det tummen upp för Alice Lundberg, som har haft en berg- och dalbaneliknande karriär sedan den populära segern i Rättvik tre månader tidigare. Nu rundade hon banan på 44,818 följd av Joel Bergström på 44,849, Leo Palmgren på 44,882, Teodor Ödmark på 44,900, Axel Wadsten på 44,942 och William Dahlin på 44,995. Linus Granfors missade precis en 44-runda, då han satte 45,008. Men hela 16 förare trängdes inom en sekund, så det var jämnt.

Alice tog täten för första loppet men blev omgående nerpetad av de ivrigaste konkurrenterna och blev till slut femma.

Joel hakade på i inledningen och var den förste att sno förstaplatsen från Alice. Teodor var trea i inledningen följd av Leo och William. Sedan körde Teodor om Alice, medan William tog sig förbi Leo. Men även Axel var på krigsstigen och han kunde snart passera både Leo och Alice och därmed grabba fjärdeplatsen. Leo fick emellertid finna sig i att studera Alices bakbåge, vilket gav honom sjätte plats strax före tidsnian Elias Adestam samt Linus Granfors.

Det andra heatet hade tre huvudaktörer. Det var Alice, Teodor och Joel. Det var den sistnämnde som blixtsnabbt tog täten före Alice och Teodor. Men denna gång lyckades Joel inte hålla Teodor bakom sig, sedan denne först hade erövrat andraplatsen från Alice. Teodor gled förbi och vann med 0,209 sekunder till Joel och med 0,283 till Alice. William var heller inte långt efter liksom Axel, så de blev fyra och femma, medan en avkopplad Leo tog en ny sjätteplats före Linus och Elias.

Det var Joel, som blev master för den första finalen med Teodor vid sin sida. I andra ledet tronade William och Alice, medan Axel och Leo stod i det tredje. När Joel sedan tog täten för de 29 ekipagen, så lade William sig i ryggen på honom, medan Teodor slank in på tredjeplatsen. Härnäst körde Teodor om båda två, varvid William och Axel följde med. Men Joel kunde snart ta sig förbi Axel igen. Så såg det ut fram till sista varvet, då Joel lyckades smita förbi William och grabba andraplatsen. Teodor hade under tiden stuckit iväg och vunnit med klara 1,662 sekunder. Mellan Joel och William skilde dock bara 45 tusendelar.

En bit bakom tättrion tog Axel fjärdeplatsen just före Linus, medan Alice hamnade på sjunde plats, sedan hon hade blivit omkörd av Gustav Ryderdahl. Gustav var nia i båda kvalen men hade nu hittat mer speed i karten. Elias fanns också med i klungan och gick i mål strax efter Alice men hela två sekunder före Leo.

Teodor stod nu för första gången på pole position inför sista finalen. Karten gick lika bra som tidigare, så han kom att leda under samtliga varv. Joel och William var lika klara på andra- och tredjeplatsen hela vägen.

Nu gick Gustavs kart ännu bättre, så han kunde redan under första varvet ta sig in på fjärde plats, där han sedan stannade loppet ut. Han var emellertid chanslös mot topptrion. Bakom honom fightades trion Alice, Axel och Linus om femteplatsen. De gick alla i mål inom en halv sekund med Axel som femma före Linus och Alice. Leo slutade på åttonde plats, medan Elias hamnade på tionde plats bakom Sebastian Kinnmark. 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.