Vi "gor" mot seger

av Classe Uddgren -

Vem vinner Raketcupen i Mini? Ja, så mycket är klart att det blir en förare från Södertälje KRC. Tabellen toppas nämligen av Södertälje-duon Vigor Hjorvard på 737 poäng och Elias Adestam på 706. Båda kör dessutom Ricciardo i Kenneth Hildebrands stall KH Racing. I Kalmars deltävling vann de varsin final, men Vigor tappade viktiga poäng genom att bryta den andra finalen.

Mini

Med SKCC på plats tillsammans med Raketcupen fick man ihop 17 ekipage, där Vigor Hjorvard var snabbast under den blöta tidskörningen med 62,776 sekunder. Strax efter kom Elias Adestam med 62,826 och han följdes i sin tur av Felipe Ahlgren på 62,911,Simon Billman på 63,051, Albin Karlsson på 63,192, Jonatan Moberg på 63,360,Astrid Almlöf på 63,764, Hannes Jönsson på 63,835, Moa Runesson på 63,846 och på tionde plats återfanns Simon Mosén med 63,982. Övriga kom inte under 64 sekunder.

Med slicksen på i det första heatet sjönk varvtiderna med drygt sju sekunder. Snabbast var Måns Döös med 55,522, men det räckte ändå bara till en tiondeplats.

I täten kom Vigor loss, medan Elias fick kämpa desto mer för att greja andraplatsen. Det lyckadestill slut, men då hade Vigor flytt iväg och vunnit med 6,708 sekunder.

Medan Felipe blev stående efter tio varv, så var det Jonatan från sjätte rutan som kom att jaga Elias över mållinjen. En bra bit bakom Jonatan kom det jagande paret Simon Mosén och Marcus Radne. Marcus är ju inte något vidare på att sätta bra tider, men omkörningar har han inga problem med. De startade ju som tia och elva. Efter dem kom Hannes och Simon B.

Det andra heatet skilde sig inte mycket från det första. Vigor vann igen, medan Elias nu förlorade kampen om andraplatsen till Hannes. Felipe kom i mål som fyra med Albin femma och Marcus sexa. Simon M lyckades däremot inte avancera från sin tiondeplats - det blev samma position i mål.

Till starten iden första blöta finalen ställde Vigor och Elias upp i första led, Hannes och Marcus i andra, Albin och Simon M i tredje samt Simon B och Tobias Alexandersson i fjärde. Tobias var nia i båda heaten.

För tätduon blev den inledande finalen tämligen odramatisk. De parkörde hela vägen så att endast 0,316 sekunder skilde dem åt vid mållinjen med Vigor först. Däremot hade de skakat av sig förföljarna, där Felipe visade klassen genom att klättra från nionde till tredje plats före Hannes, Simon M, Albin, Jonatan och Astrid. Marcus rasade från elfte till 14:e plats, sedan han fått tio sekunders tidstillägg medan, medan Tobias blev stående på första rundan.

I den andra finalen ledde Vigor i sex varv, sedan var det Elias tur, varpå Vigor blevstående efter nio varv. Okänt om Vigor fick något problem eller om de touchade?

Felipe ramlade ner till femte plats på bekostnad av trion Hannes, Jonatan och Simon M, vilka delade platserna närmast Elias. Hannes hade emellertid slitit sig loss och kom i mål endast 2,5 sekunder efter segraren.

De övriga fick snart sällskap av Moa Runesson, som gjorde sitt bästa framträdande för dagen.Hon startade den första finalen från 16:e rutan och kom i mål som nia var på Södertälje-tjejen alltså avancerade upp till sjätte plats. Hon var dessutom mer än sex sekunder före Astrid och sedan följde med jämna mellanrum Albin och Simon B.

 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.