William oslagbar i J60

av Classe Uddgren -

William Karlsson, NIKA Racings unge påläggskalv, imponerade stort på Järfälla Ring, där han inte gav värste konkurrenten Noah Eriksson någon chans att sticka upp i den längsta finalen. Men andraplatsen räckte för att Noah skulle ro hem hela MKR-mästerskapet - med en poäng!

Junior 60

Hela 23 ekipage dök upp till tidskörningen, där de två huvudkonkurrenterna (från Sörmland) Noah Eriksson och Norton Andreasson nästan var oskiljaktiga. Noahs bästa tid var 41,938 och Nortons 41,939 sekunder.

William Karlsson och Emil Flygare var inte direkt ljusår efter. William stannade klockan på 41,955 och Emil på 42,007. Även Wilgot Edqvist, Sebastian Hedin och Joel Granfors fanns med i tätklungan med tiderna 42,017, 42,024 samt 42,038. Med andra ord låg hela sju förare inom en tiondels sekund!

Noah blev inte gammal i ledningen av första heatet, då trion Norton, William och Wilgot stormade förbi. Men William visade redan nu att han hade bra snurr på grejorna och dök snart förbi Norton och grejade segern med "hela" 87 tusendelar. Wilgot höll sig kvar på tredjeplatsen, en dryg halvsekund efter tätduon. Noah lyckades sedan inte hålla sig kvar på fjärdeplatsen heller, då Emil körde förbi och ifrån honom.

Det sades att de normalt mycket snabba bröderna Wandin (av misstag?) hade satsat på fel däck. På tidskörningen var lillebror Jonathan sjua, medan storebror Filip bara klarade av elfte tid. I första heatet kämpade de sig emellertid upp till sjätte (Filip) och sjunde plats.

Det andra heatet var inte olikt det första med Noah först tills Norton och William ångade förbi. Sedan gjorde Norton faktiskt ett litet misstag (för sen inbromsning?) då han gled ut i en sväng och öppnade en lucka för William att smita förbi i. Därmed blev Williams segermarginal en aning större, 0,397 sekunder.

Wilgot körde också förbi Noah, men inga fler. Detta par var dock klart distanserat av täten.

Sebastian, som ju tappade ett hjul, när han stred om segern i Södertälje, var bara åttonde man i första heatet. I det sista gick det bättre och slöt med femte plats före Emil och Joel.

William och Norton tog självklart plats i första finalledet med Wilgot och Noah i andra samt med Emil och Sebastian i tredje ledet.

William stack nu iväg direkt och gav aldrig de andra en chans. Norton blev utestängd genom första svängen och fick nöja sig med att glida in på fjärde plats. Noah var tvåa iväg och Wilgot trea. Kvartetten följdes av Sebbe och Emil.

Snart nog körde både Wilgot och Norton om Noah. En stund senare var Emil uppe på fjärde och Noah nere på femte plats. Men tillsammans lyckades de lite senare köra om Wilgot. Sedan hände det något, som jag faktiskt aldrig uppfattade, men det måste väl ha varit en smärre sammanstötning. I vilket fall blev det oordning i ledet och plötsligt låg Sebbe trea och Noah fyra. De hann dock byta plats före målgången. Wilgot blev därmed femma följd av Joel och Emil, som förlorade mest på incidenten. Filip tog sig in på åttondeplatsen, medan brorsan blev stående efter bara ett par varv.

Det sista racet blev en ny viktoria för William, medan Norton nu trillade ända ner till sjätte plats i starten och sedan fick kämpa för att ta sig förbi Joel, vilken sedermera även fick stryk av Filip.

Wilgot slängde sig in på andraplatsen i starten, men Noah var inte nöjd med en tredjeplats. Hans eventuella MKR-seger hängde på ett hår, då han säkert räknade med att Norton skulle avancera. Så Noah körde om Wilgot och behöll därefter andraplatsen och hade sedan turen att Norton inte klättrade längre än till femte plats. Därmed räckte Noah Erikssons andraplats för att ta hem hela mästerskapet med en poängs marginal.

Sebbe blev slutligen fyra och fick åtminstone lite revansch på Norton för det snöpliga slutet i Södertälje.

Bakom Norton följde sedan Emil, Joel och Filip, medan lillbrorsan Jonathan nu bara kom ett enda varv.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.