Claes Uddgren

Alex Dahlberg bäste svensk i South Gardas Winter Cup

Till skillnad mot nyligen körda Winter Cup i spanska Valencia, som kördes för femte gången, så var det 25:e gången som South Garda i italienska Lonato arrangerade sin Winter Cup med ett mycket stort antal förare, där bäste svensk blev Alexander Dahlberg med sjunde plats i KZ 2.

KZ 2

Finske Simo Puhakka i en Tonykart med Vortexmotor tog hem tidskörningen före en myriad förare med TM-motorer och olika chassin. Viktor Gustafsson hade väl inte en toppensäsong i fjol, men nu hade han hittat så mycket fart i sin Birel att han gick in som tidstrea. Alexander Dahlberg har däremot övergivit Birel och körde nu en Energy till 15:e plats. Sedan kom nye (!) Birelchauffören Benjamin Törnqvist-Persson på 24:e plats tätt följd av Daniel Lindholms Sodi på 26:e plats. Isak Sjökvist fortsätter med Energy och gick in som 38:a. Sedan följde Brandon Nilsson, som nu har bytt till CRG. Han blev 54:a med Rasmus Jansson i en Birel på 55:e plats och som jumbo på 68:e och sista platskom  Lukas Jonsson i en Exprit-Vortex.

Efter kvalomgångarna var det italienskt i topp genom Riccardo Longhi i en Birel-TM. Viktor hängde fortfarande med och tog en strong fjärdeplats med Alex åtta, Benji 22:a, Isak 24:a, Daniel 30:e, Brandon 41:a, Rasmus 43:a och Lukas upp ett par snäpp till 66:e plats.

Det kördes sedan ett par semifinaler, där ju samtliga fick vara med eftersom startfältet inte översteg 68 deltagare. De var döpta till "Superheat". I den första körde Rasmus in på 20:e plats, medan Brandon fick problem och ej startade. Övriga sex svenskar körde i det andra heatet. Nu blev Alex bäste blågule förare på tredje plats med Viktor närmast på fjärde plats. Isak avancerade upp till tolfte, medan Benji föll till 23:e. Lukas klättrade fyra steg till och blev 27:a.

Man räknade sedan ihop kval och semifinal och då hamnade hemmaföraren Giuseppe Palombo överst med Longhi tvåa och Viktor trea. Alex fick starta finalen från sjunde rutan, Isak från 22:a, Benji från 23:e och Daniel på 34:e och sista rutan. Som åskådare blev Rasmus på 43:e plats, Brandon på 55:e och Lukas på 64:e.

Tätparet Palombo/Longhi höll sina positioner över finalens mållinje, där Alex låg kvar på sin sjundeplats, medan Viktor rasade till elfte plats, knappt två sekunder bakom Alex.

Benji avancerade fram till 15:e plats och Daniel till 25:e, medan Isak parkerade sin kart två varv före målgång.

OK

Denna klass hade fyra förare från Sverige. Bäst efter tidskörningen låg Norton Andreassons Tonykart till på 20:e plats bland de 85 deltagarna. Sedan följde Theo Wernersson på 26:e plats i en Kosmic. Casper Jansson hamnade på 37:e plats, medan Ville Malja var 52:a på den saxade listan.

Ryssen Nikita Bedrin toppade sedan kvallistan med Theo nere på 33:e plats, Norton på 55:e, Ville på 61:a och Casper på 83:e. Med endast 68 till semifinalerna så var det färdigåkt för upplänningen Casper.

Svensktrion fick köra i den första semin, där Theo klättrade sex pinnhål upp till elfte plats. Norton och Ville hade mycket bråttom. Så Norton klippte 16 konkurrenter och gick i mål på tolfte plats, precis i bakbågen på Theo. Ville var inte mycket sämre, då han passerade tolv konkurrenter och slutade på 19:e plats. Men så kom den tråkiga hopslagningen med kvalresultatet och då blev det inte lika roligt. Theo klarade sig med nöd och näppe till 28:e plats, men Norton och Ville blev utslagna, då de rankades som 46:a och 57:a.

Lorenzo Travisanutto startade master i finalen men fick till slut nöja sig med andraplatsen, då engelsmannen Joseph Turney tog hem det hela. Theo blev avvinkad som 23:e man, men då två man framför honom hade tryckt in sina frontkoner och fick fem sekunders till, så kunde Theo klättra till en slutlig 21:a plats.

OK Junior

Axel Malja från Malmö var ensam svensk här bland 84 deltagare. Han inledde med att bli 62:a på tidskörningen men bara 71:a efter kvalåken, vilket innebar att han inte fick tävla vidare. Norrmannen Martinius Stenshorne tog till slut hem segern.

Mini ROK

Här fanns också bara en svensk - Vilmer Svahn. Men han gjorde mycket bra ifrån sig i den 64 man stora skaran. Efter den saxade tidskörningen låg Vilmer på en fin 22:a plats med sin Tonykart-Vortex. Kvalen gick ännu bättre. Nu var han nämligen uppe på 16:e plats och fortsatte sedan med att bli nia i den andra semifinalen. Efter sammanräkning fick Vilmer starta från 16:e rutan i finalen. Här gick det inte fullt lika bra, men 20:e plats i utlandspremiären är inget att fnysa åt.