Claes Uddgren

Benji stal showen

Benjamin Robertsons karriär har väl inte direkt varit spikrak, men han har för det mesta tillhört toppskiktet i sin klass. När Höstrusket i Västerås avslutades med finalen för Senior 125 med hela 40 deltagare, så var Benji omutlig. Ingen rådde på ex-Järfällaåkaren - nu KAK Motorsport. Sedan kom Robbie Avidan, som inledde tävlingen med att bli diskad under tidskörningen.

Senior 125

Det blev givetvis två tidsgrupper, tre heat, B-final samt förfinal och final. I den första gruppen var Kevin Thor sensationellt snabbast. Jag har ju nämnt honom flera gånger som duktig mek åt förare som Patrick Rundqvist, Wilgot Edqvist och just Robbie Avidán, som nu tackade för hjälpen med att låna ut en av sina kartar till Kevin, som väl inte tävlat på flera år. Icke desto mindre var han snabbast i söndagsblötan med 43,302 sekunder följd av Jonathan Karlsson på 43,424 och Liam Andersson på 43,589. Trion var ensam om att gå under 44 sekunder. Närmast kom Lucas Björk på 44,046, Wilmer Pettersson på 44,371 samt Patrik Jansson på 44,433.

Det gick lite fortare i den andra gruppen. Kanske drogs det upp ett mindre blött spår? Det öste ju inte ner, direkt. Nu var Benji Robertson vassast på 43,079 före Oliver Fürstenhoff på 43,284. Därmed blev ovannämnde Kevin trea totalt. Efter Oliver följde Vigor Hjorvard på 43,477, Leo Palmgren på 43,524, Jonathan Engström på 43,525, Marcus Radne (som hade önskat sig regn) på 43,660 samt Joel Ededahl på 43,844. Övriga var över 44 sekunder.

Det blev en stunds virrvarr före starten av första heatet, då man inte fick till startuppställningen rätt med en gång, så först 11.50 kunde 20 man blåsa ut på banan. Kvar i depån stod då mastertvåan (det var grupp A och C som inledde) Kevin med en IAME-motor som inte ville starta.

Första kurvan är ju erkänt knepig och Benji blev snabbt snuvad av Jonathan K, men redan under andra rundan blåste Benji förbi och höll sedan undan till mål. Jonathan E var trea med Marcus, Leo och Joel närmast. Hela kvartetten kunde efter en stund peta ned Jonathan K till sjätteplatsen. Robbie fick efter sin diskning starta från 18:e rutan. Härifrån jagade han upp genom fältet och var i mål en fin femma. Men det var innan slutbesiktningen, där Marcus torskade på nosen och skickades ner från sin fina andraplats i mål till en slutlig sjundeplats.

Så Leo ärvde andraplatsen före Joel och Robbie med Jonathan E femma och Jonathan K sexa.

I det andra heatet ledde Benji visserligen från start till mål, men Jonathan K hängde honom som en igel i baken hela vägen. Blott 0,149 sekunder skilde. Jonathan E var åter snabb i starten och låg trea en stund tills mastertvåan Oliver kom farande och smet förbi. Joel och Liam fanns också med i faggorna och tog sig snart också förbi Jonathan E. 

Sedan tappade Oliver lite fart och då slank Joel om och intog tredjeplatsen. Liam grejade femteplatsen före Jonathan E och Lucas. Och Simon Billman fick till ett bra åk med åttonde plats som resultat, medan Vigor Hjorvard stannade redan under startvarvet (eller strax dessförinnan?).

I det tredje heatet stod Oliver master med Kevin bredvid. Under mastervarvet behagade ett hjul trilla av Olivers kart, så han fick parkera direkt, medan Kevin med en nu fungerande kart kunde köra hem segern. Han jagades i inledningen av Leo, men Liam var snabbare och tog över andraplatsen samt närmade sig Kevin något. I mål skilde 0,532 sekunder.

Leo följdes av Marcus hela vägen utan några allvarligare omkörningsförsök. Bakom sig hade de Lucas samt Robbie efter en ny uppåkning genom fältet. Vigors problem från förra heatet var än inte lösta, så han tvingades stå över och istället inrikta sig på B-final, där han vann enkelt med i runda tal 20 sekunder! Det betydde ruta 26 i förfinalen.

Benji blev givetvis master för förfinalen efter sina två segrar. Leo fick stå bredvid. I andra ledet hittade man Joel och Liam, medan tredje innehöll Jonathan K och Robbie. Marcus och Jonathan E stod i fjärde led med Lucas och Patrik i femte. Kevin fick hålla tillgodo med 14:e startrutan.

Benji och Joel var oskiljaktiga från start till mål om man nu bortser från att tidsgapet dem emellan blev hela 8,367. En orsak till det var att Joel tvingades kriga om sin position, medan Benji lätt kunde fly iväg. Från start låg Jonathan K närmast Joel. Efter honom följde Marcus, Robbie, Lucas, Liam och Kevin. Nu blev det åka av. Framfusigast var Robbie, som tog sig fram till Joels bakbåge men inte längre. Det handlade ju inte om några poäng, så förmodligen var Robbie nöjd med sin tredje startposition inför finalen. Kevin stod inte långt efter (jämfört med Robbie) och avancerade fram till femte plats, blott 90 tusendelar bakom Jonathan K.

Leo kom till korta redan i startkurvan och efter att ha blivit passerad av alla ovannämnda, så blev hemmaföraren bara sjunde man, precis bakom Liam. Är osäker på var Oliver startade, men han körde i varje fall upp sig till tionde plats, närmast före Jonathan E.

Det blev lite förseningar under denna blöta dag, så finalen för Senior 125 kom inte iväg förrän 16.15. Nu fick vi se en ny uppvisning av Benji Robertson. Han var helt omöjlig att rå på. Kompisarna Robbie och Kevin hakade emellertid på så gott de kunde. Till min förvåning körde Kevin till slut om Robbie, men hans glädje blev kortvarig. När Kevin ska runda sista kurvan före målrakan, så dör karten. Jag glömde i all hast att kolla vilket felet var, men jag misstänker att det var kedjan som hoppade av. I vilket fall tvingades Kevin skjuta karten över mållinjen som 13:e man, men Vigor som hade kört upp sig till tolfte plats, hade tryckt in nosen längs vägen. Det var han inte ensam om. Marcus berättade att det tog tvärstopp i ytterledet när de skulle in i startkurvan, varvid en helt bunt noskoner trycktes in. Kevin blev därmed tolva och Vigor 13:e man.

Leo var fjärde man iväg efter Kevin med Lucas femma, Jonathan E sexa, Liam sjua och Joel åtta. Liam var nu åter het på gröten och tog sig snabbt och säkert upp till fjärde plats och där låg han fram till sista kurvan, där han ju fick tredjeplatsen gratis på Kevins beskostnad samtidigt som Robbie alltså slutade tvåa.

Lucas hade inte speed nog för att hänga med i täten. Det hade exempelvis Oliver, som var uppe på nionde plats som bäst innan han snurrade och bröt efter tolv av de 17 varven. Kanske var det något fel på karten? Av de övriga så försökte Jonathan E jaga ikapp Leo på femteplatsen men blev istället själv omkörd av Jonathan K, Marcus och Joel. De höll sedan sina positioner till mål, där alla tjänade en placering på Kevins misär. Marcus fick dock maka sig nedåt med sin intryckta nos, så efter Leo i resultatlistan kom Jonathan K, Joel, Jonathan E och Lucas med Marcus nia samt ovanligt bleke Patrik Jansson tia.