Claes Uddgren

Elliots revansch i J60

Junior 60 ingick som vanligt vid SM-tävlingarna som inbjudningsklass. Klippans Elliot Kaczynsk, som har haft lite oflyt med ett par brutna race på sistone kunde nu infria förväntningarna och till slut ta hem segern.

Junior 60

Med 40 deltagare blev det två tidsgrupper. När den första gruppen stack iväg så hade det inte börjat regna på riktigt än. Den andra gruppen var inte lika lyckosam, så här steg varvtiderna snabbt med cirka tio sekunder.

I den första gruppen var Jönköpings Vilmer Svahn snabbast med 1.02,025 minuter. Elliot Kaczynski var tvåa på 1.02,599. Hemmaföraren Leo Nilsson var trea men en hel sekund efter Vilmer med 1.03,088. Härnäst rasade det in ett helt gäng på samma sekund: Dante Johansson, Bertram Sachse, Olle Crona, Felix Nordberg, Harry Thygesson och Jack Rydholm, medan rutinerade Ludvig Fransson inte kom under 1.04.

Scott Lindblom vann den andra gruppen med 1.12,671 minuter i regnet. Dansken Viktor Poulsen var tvåa på 1.14,342 och Lucas Hillström trea med 1.14,499. De internationellt rutinerade Oliver Kinnmark och Andri Tsikin hade oflyt. Oliver blev diskad för att han sköt igång karten själv ute på banan, medan Andri aldrig fick någon tid pga något krångel.

Det krävdes hela sex kvalheat för att alla 40 skulle få köra tre race var. I de två första under fredagen var det blött på banan, medan de fyra lördagsracen var torra. Elliot gick nu upp i topp genom att notera raden 2-2-0 med Leo tvåa på 0-3-2. Naturligtvis blev det saxning inför kvalen med så stora tidsskillnader mellan grupperna, vilket Scott var glad för. Han blev nu kvaltrea med 0-2-5 och följdes av dansken Philip Engbak och uppåkande Ludvig. Oliver kämpade sig upp från botten till 17:e plats totalt, medan stackars Andri bara gjorde ett framträdande och där bröt.

Finalen kom i stort sett bara att handla om Elliot och Scott, där den förstnämnde nu fick en fin revansch efter sina tidigare tävlingsmissar genom att vinna med 1,577 sekunder till dalmasen Scott. Ludvig trivdes också bra i det torra föret och tog hand om bronspengen, men han såg nog knappt tätduon, då han var 8,185 sekunder efter till målflaggan.

Tätt efter Ludvig kom Leo, men han fick tre sekunders tillägg och flyttades då från fjärde till femte plats. Den stora vinnaren var ingen mindre än Oliver, som flög fram på dagens bästa tid 58,691 sekunder, vilket alltså gav honom en slutlig fjärdeplats.

Efter tätkvintetten kom tre danskar, anförda av Bertram. Olle Crona, som var tidssexa och 15:e man efter kvalet, körde upp sig och slutade som nia med Luleås Felix Nordberg tia.

Vilmer Svahn rasade under kvalen till tolfte plats. Han körde sedan upp sig till åttonde plats i finalen men tilldömdes sex straffsekunder och flyttades då ned till 15:e plats istället.