Claes Uddgren

Från sommar till höst

Lördagens heta sommarväder förvandlades blixtsnabbt till höstväder under natten till söndagen under Göteborgs SP. Det regnade under större delen av natten och morgonen, så all söndagsträning, tidskörning och första kvalomgången fick köras på regndäck. Sedan slutade det visserligen att regna, men kyla och blåst gjorde det hela till en ganska trist dag för de återstående fyra klasserna Micro, Mini, Junior 125 och Senior 125.

Micro

Tävlingen ingick i Raketcupen, men det gjorde även Järfällas MKR-tävling samma helg, vilket fick till följd att det nästan bara var förare från SKCC-serien som kom till start. Av de 25 startande tillhörde endast två MKR-regionen.

Elliot Kaczynski har varit en av de tongivande i SKCC under året och det var han som halkade omkring snabbast på tidskörningen. Tiden blev 1.01,364 sekunder. Sedan kom en trio inom samma tiondel, nämligen Max Emanuelsson på 1.01,615, Dante Welander på 1.01,616 samt Edvin Sandberg på 1.01,647. Teo Fredsson var femma på 1.01,827 och Västeråsaren Chris-Robin Traks-Kalam sexa på 1.01,902. Sedan blev det ett rejält hopp till de övriga.

Båda kvalen fick köras på regndäck, men i det andra heatet började det torka upp, så varvtiderna här sjönk med ett par sekunder. På grund av ovädret och kraftig förkylning stod jag över kvalen och kan bara konstatera att Elliot vann första heatet före Teo, Max och tidsnian Alexander Persson. Edvin var femma och Chris-Robin sexa, medan Dante försvann direkt.

I det andra åket stod kvartetten Elliot, Max, Alexander och Chris-Robin i särklass, medan Teo blev diskad på grund av undervikt. Edvin fick fem sekunder för att nosen var intryckt och uppåkande Theo Hansson fick åtta sekunders tillägg för en felaktig start samt att nosen satt fel. Theo hade annars blivit femma och Edvin sexa.

En fin insats i det tysta gjorde Edward Glemhorn, som diskades efter tidskörningen och därmed fick starta kvalen från 18:e rutan. I det första blev han tia och i det andra sjua.

Efter lunchuppehållet var det slicks som gällde inför den första finalen. Elliot blev naturligtvis finalmaster med Max bredvid sig. Alexander tog plats i tredje rutan med Chris-Robin på utsidan, medan tredje ledet innehöll Edvin och Wilhelm Abelmann. I fjärde hittades Edward och Tyra Sundberg från Rasbo.

För Elliot blev det en smärre katastrof direkt, när han snurrade på mastervarvet. Det tog en stund för honom att komma igång igen och sedan blev det jobbigt för honom att komma ikapp fältet, vilket hade relativt hög fart och inte vinkades ned förrän före sista kurvan före starten. Då var det lite försent för Elliot, som visserligen återtog sin masterposition, men som gjorde den sista omkörningen efter linjen, som betyder att inga fler omkörningar får göras. Så redan innan starten hade gått, hade Elliot fått tio sekunders tillägg. Han "fick" nu leda första finalen från start till mål före Max och Chris-Robin, vilka båda låg strax bakom Elliot under alla tio varven.

Så efter straffutdelning korades Max till segrare före Chris-Robin. Sedan kunde det ha varit Edvin, men han vägde för lätt och blev följaktligen diskad, så Dante blev slutligen ny trea sedan han hade gasat förbi Wilhelm. Elliot kunde sedan ta hand om femteplatsen före den uppåkande Teo och Edward. Teo blev den dittills snabbaste föraren med ett varv på 54,054 sekunder.

Sista finalen blev en aning rörig, då Max och Dante touchade i första kurvan. Det möjliggjorde för Elliot att sticka upp och ta täten, men redan under andra varvet avlöstes han av Teo, som sedan kom att leda till mål. Elliot gav inte upp utan fight, men Teo täppte till överallt och vann till slut med 0,065 sekunder.

Dante låg inledningsvis trea före Max och Chris-Robin, men sedan började trion kriga och blandade faktiskt in Elliot också under en kort stund. Chris-Robin fick "låna" andraplatsen ett tag, men som förstås, så tog Elliot snart tillbaka denna position . Därmed fick Chris-Robin nöja sig med tredjeplatsen före Dante, Max, Alexander samt Theodore Zackrisson, som hade varit tia i första finalen.

Wilhelm grejade åttondeplatsen före Edward och Edvin.