Claes Uddgren

Gustav vs Wille (R 47)

Rotax Max Endast tolv förare ställde upp; en beklämmande siffra. Vi fick åtminstone uppleva fina dueller mellan i första hand Gustav Jonsson och Wilgot Edqvist. På tidskörningen skilde det 50 tusendelar till Gustavs fördel när de svängde runt den korta Gröndalsbanan på 35,020 respektive 35,070 sekunder. Ytterligare fyra förare fanns med som potentiella vinnare: William Blomberg, Elias Callin, Marcus Radne och Leo Westlin.

I det första åket tog Gustav täten före Leo och Wille. Det skedde sedan en smärre krock mellan Leo och Wille som resulterade i att Wille tog över andraplatsen för gott, medan Leo rasade ner till en slutlig sjätteplats.

Wille tappade så pass mycket fart att Gustav kunde gå loss och vinna med klara 3,061 sekunder. Wille fick senare sällskap av Elias och Marcus. Elias jagade Wille hela vägen och var vid målgången bara några tiondelar efter, medan Marcus tappade lite tid men inga placeringar. Moa Runesson var en säker fyra strax före Leo.

Under de två första varven var William uppe på tredjeplatsen, men sedan hände det något med karten så att han tvingades parkera.

Det andra heatet följde nästan samma mönster med Gustav, Elias och Wille iväg först. Under andra varvet gick Wille förbi Elias för gott. Bakifrån startade William en mödosam resa mot täten. På 16:e varvet stal han fjärdeplatsen från Marcus Leo blev åter sexa, medan Moa backade till nionde plats.

Dagens tredje race skedde i regn och mörker. Det blev nu åter samma ordning med Gustav etta före Wille och Elias. William behöll även sin fjärdeplats före Marcus och Moa.

Söndagen bjöd inte på bättre väder men åtminstone dagsljus. Det skedde dock en del dramatik då Gustavs kart behagade stanna under första varvet. Elias passade då på att sno åt sig ledningen, men den efterföljande Wille blåste snart förbi och vann med 1,415 sekunder. Marcus höll tredje plats i inledningen men blev omåkt av William som därefter körde ifatt Wille men utan att kunna ta sig förbi. Moa höll femteplatsen till mål men fick flytta ner bakom Leo sedan det uppdagats att hon hade tryckt in noskonen.

Gustav tvingades starta det femte racet från tolfte startrutan och kämpade sig till slut upp till femte plats varefter han tjänade en position på att fyran Marcus hade flyttat på nosen. I övrigt hände det smått sensationella att Wille fick hålla tillgodo med en ny andraplats eftersom Elias var rejält på bettet och ledde från start till mål på förstaplatsen. William var dock en bra bit efter på tredjeplatsen i ösregnet.

Efter ett varv av det sista åket ledde Elias före Wille, Marcus, Gustav och Leo. När Gustav blåste förbi Marcus så hängde Leo på, men redan efter andra rundan var Marcus tillbaka uppe på fjärdeplatsen. Trion Elias, Wille och Gustav höll sedan sina platser tills de gick i mål. Marcus låg kvar på sin fjärdeplatsen men med nosen på fel plats så fick han maka sig ned till sjunde plats istället.

Det var nu William som fick ärva fjärdeplatsen före Moa och Carl Andersson. Det kan därmed konstateras att Wille tagit ett bra grepp om förstaplatsen i serien som nu närmast gästar Göteborg men bara med två poänggivande finaler.