Claes Uddgren

Isac väntade till finalen

Isac Valtonen, numera tävlande för Lidköpings KK, smög fram under den regntunga söndagen och vann till slut prestigeklassen Senior 125, vilken ingick i IAME Challenge. Robin Knutsson såg länge ut som en vinnare, men i finalen fick han alltså stå tillbaka för Isac. Trea blev en annan göteborgare, Oliver Ahrenstedt.

Senior 125

Det var tänkt att ha två tidskörningar, tre kvalheat, en B-final samt två finaler. Men antalet startande sjönk denna vidriga söndag, vars enda glädjemoment var att loppen skars ned och att de tight satta åktiderna hölls, så att Senior 125-finalen, som avslutade dagen var klar redan 17.15. Ett stort grattis till Göteborgs KRC. Så till slut räckte det med en tidskörning, två heat och två finaler.

Man trodde knappt sina ögon när tidskörningen var avverkad och Lidköpings Fabian Kvarnevång toppade med 53,881 sekunder. Fabian brukar för det mesta (åtminstone i Rotax Challenge) figurera på den undre planhalvan. Men tyvärr gick det i fortsättningen rätt ner i källaren med en uteslutning för ojuste körning i dagens sista åk.

Tidstvåa blev nu Robin Knutsson med 54,189, följd av Oliver Ahrenstedt på 54,857, Rasmus Jansson på 54,976, Freddie Carlsson på 54,984, Vigor Hjorvard på 55,270, Lucas Björk på 55,321, Max Sjölander på 55,356, Erik Bergstrand på 55,378, Isac Valtonen på 55,436 samt Alex Bergqvist på 55,487.

Stackard Fabian blev helt utmanövrerad i banans andra kurva - högerhårnålen. Det var svårt att se i regnet hur det hela gick till, men Fabians ras blev inlett med ett DNF. Kort därefter lossnade någonting på Freddies kart, vilket renderade honom en teknisk svartflagg. I täten tronade istället Robin en bit före Oliver, Max och Rasmus. Så småningom kunde man se att Isac hade smitit fram till femteplatsen före Vigor, Lucas, Erik samt Klippans Victor Karlsson. Det var för övrigt tur att Robin var så överlägsen i täten, eftersom han fick tre sekunders tillägg för felaktig start. Det förändrade därmed ingenting.

Fabian slapp bli stående i det andra heatet, men han hamnade snabbt ganska långt i fältet och fick vara glad över en åttondeplats. Återigen var det Robin som tog initiativet före Rasmus, Isac, Freddie, Max och Victor C. Den sistnämnde blev sedan omåkt av Lucas och Vigor, men Victor fick inte behålla åttondeplatsen heller, då han hade gjort en felaktig start. Jag antar att han körde ur startkorridoren för tidigt. Det kostade honom tio sekunders tillägg och nedflyttning till 16:e plats. Tillägg blev det även för Erik och Alex, vilka båda hade tryckt in nosen. De skulle ha placerats bakom Fabian, men åkte nu ner till tolfte respektive 13:e plats. Albin Karlsson kunde också ha hamnat efter Fabian i listan, men han fick en (!) placerings nerflytt för något mindre fel och blev då tia istället.

Därmed var det dags att rada upp sig för första finalen med Robin och Rasmus i första ledet, Max och Isac i andra, Vigor och Lucas i tredje, Oliver (bara 14:e man i andra heatet) och Erik i fjärde samt Alex och Albin i femte ledet.

Isac lade på en ytterrökare i starten och blåste förbi Robin i första hårnålen, men Robin kom tillbaka redan på andra varvet och återtog ledningen, som han sedan höll alla varv. Isac låg då kvar på tredjeplatsen och Rasmus var en lika klar trea hela vägen. 

Oliver spurtade fram till fjärde plats och tog sig bland andra förbi Max, som nu blev femma följd av Vigor, Albin, Erik. Max var emellertid inte femte man över mållinjen, utan den äran tilldelades Freddie. Men han hade nosen på fel ställe och skickades ner till nionde plats.

Erik Bergstrand hade annars Victor Karlsson närmast bakom sig, men Victor hade också flyttat nosen, så det blev tolfte plats istället.

Medan lördagsvädret bedarrade under eftermiddagen, var det närmast storm och regn vid 17-tiden, då den sista finalen drog iväg. Det blev en spännande inledning. Isac lade på sin sedvanlig startrökare och fick med sig Oliver, så när de första böjarna var avklarade, så låg mastern Robin bara trea. Men bara ett varv senare var Oliver förpassad till tredjeplatsen igen och där fick han stanna under resten av de 14 varven. Isac Valtonen hade ett enormt tempo, så Robin Knutsson kom aldrig i närheten av att nå honom igen.

Rasmus Jansson var en tidig fyra och den positionen behöll han loppet ut, trots att han Freddie Carlsson i nacken hela vägen. En liten bit bakom cirkulerade Vigor Hjorvard runt på sjätte plats följd av Victor Karlsson, som spurtade fram till sjunde plats från sin tolfte startruta.

Max Sjölander var åttonde man i mål men med nosen intryckt, åkte han ner till tionde plats istället. Därmed tog Erik Bergstrand åttonde plats och Alex Bergqvist nionde. Det gick inte riktigt lika bra för Albin Karlsson, som kanade bakåt från sjunde till 13:e plats i mål.