Claes Uddgren

Mathilda - fin 8:a i X30-final

Det är inte bara Rotax, som kör Världsfinal. Två veckor före Rotax Världsfinal, kördes nämligen IAME X30 sin Världsfinal. Till skillnad mot Rotax, som kör på olika ställen varje år, så kör IAME alltid på Le Mansbanan i Frankrike. En annan skillnad är att i X30 kör man med egna kartar. Ett stort antal svenskar var kvalificerade. Bland dem fanns upplänningen Mathilda Olsson, som i den sista och avgörande finalen körde upp sig till åttonde plats.

X30 Pro

Jag känner inte till skillnaden mellan X30 Pro och X30 Senior (i Sverige finns ju bara en seniorklass), men gissar att det handlar om någon slags seedning, som i KZ 1 och KZ 2. Hur som helst inledde Mathilda med att bli 15:e bland de 29 som deltog i tidskörningen. Kvalet gick inte så bra. Efter raden 13-23-24-16 var hon nere på 21:a plats. Förfinalen gick något bättre, då hon tog sig upp till 17:e plats.

Men i finalen blev det fart på fröken Olssons Tonykart. Hon körde nämligen i mål som åtta, endast sju sekunder efter ettan Dean McDonald från England. Hans landsman Harry Thompson, som vann förfinalen bröt dock tidigt.

X30 Senior

Klassen innehöll hela 133 ekipage varav fem från Sverige. Under tidskörningen utmärkte sig Rasmus Jansson (ännu en upplänning!) genom att sätta den tionde bästa tiden. Göteborgaren Robin Knutsson var dock inte långt efter på 16:e plats. Det ska emellertid framhållas att det tidvis var blött underlag, så resultaten blev saxade. Rasmus var annars sjua i sin grupp och Robin tolva.

Sedan kom västerbottningen Hannes Morin, som ju hunnit med lite karting mellan all racerkörning. Han hamnade på 40:e plats. Åtskilligt sämre gick det för smålänningen Alex Bergqvist på 113:e och göteborgaren Isac Valtonen på 129:e plats. Gissar att Isac hade problem - kanske fel däck för underlaget?

Sedan blev det hela sju kvalomgångar. Engelsmännen dominerade som vanligt. Augustus Lawrence vann tidskörningen och var sedan kvaltvåa bakom Ben Barnicoat, medan Mark Kimber så småningom tog hem finalen.

Både Rasmus och Robin tappade positioner, men inte mer än att de tog sig till final, vilket även Hannes efter en uppryckning gjorde. Rasmus gick in på 16:e plats, Hannes på 26:e och Robin på 31:a. Alex klättrade till 90:e och fick därmed börja med C-final, medan Isacs klättring till 113:e inte räckte till någon final alls.

Alex körde upp sig till 14:e plats i C-finalen, men tyvärr gick ju bara de sex första till B-final.

I förfinalen blev Rasmus åter bäste svensk med 17:e plats trots fem sekunder extra för att nosen satt fel. Annars hade det blivit 14:e plats. Robin hade nosen på rätt plats, men blev ändå bara 26:a, medan Hannes slutade på 31:a plats med en intryckt nos. Han hade varit 24:a utan tidstillägget.

I finalen var Rasmus 7,992 sekunder efter Kimber i mål, vilket gav honom 19:e plats. Hannes tryckte än en gång in nosen och blev därmed 27:a. Utan tillägg hade han kunnat bli 22:a. Robin till sist måste ha varit inblandad i något, för han kom sist i mål, långt efter de övriga på 29:e plats.

X30 Junior

Här fanns den blågula trion Casper Jansson, Vigor Hjorvard och Albin Karlsson. De 108 deltagarna hade samma underlag så någon saxning blev inte aktuell. Rasmus inledde med en fantastisk femteplats, endast 0,058 sekunder från pole position. Vigor var 27:e man och Albin 45:e.

Efter kvalet låg Casper på 17:e plats, Vigor på 50:e och Albin på 71:a plats. Den sistnämnde var därmed klar för C-final men startade av någon okänd anledning inte.

Vigor körde dock i B-finalen. Han startade från 17:e rutan men var tyvärr bara 20:e man i mål, dryga nio sekunder efter segraren.

Engelsmannen Oliver Bearman dominerade hela tillställningen och var etta hela vägen. Casper tappade två placeringar i förfinalen och blev alltså 19:e man, hela 22 sekunder efter Oliver. I den efterföljande finalen tappade han ytterligare en plats och vinkades av som 20:e man. Men två förare före honom i mål hade nosarna på fel plats, så Casper flyttades därför upp till en slutlig 18:e plats. Inte så pjåkigt bland 108 startande! Nu var han dessutom bara 13,755 sekunder efter över mållinjen.

X30 Master

Klassen för överåriga innehöll den mycket erfarne göteborgaren Tommy Prosi med en Kosmic. Bland 59 deltagare satte Tommy sjunde tid! Under kvalen sjönk han till 14:e plats, men var ju ändå solklar finalist. I förfinalen tappade han till 16:e plats, men i finalen blev det fart på farbror Tommy. Han vinkades av som åttonde man, men framfarten kostade en intryckt nos, vilket bara gjorde en placerings nedflyttning till en slutlig niondeplats. Klassen vanns av fransmannen Jean Renaux.