Claes Uddgren

Ny seger för Linus

Katrineholms Linus Granfors går från klarhet till klarhet. I Västerås Höstrusk blev det en ny överlägsen seger i Junior 60, medan de värsta konkurrenterna Ruben Eronen och William Adolfsson trängde av varandra så att båda blev diskade.

Junior 60

Linus Granfors öppnade tidskörningen med att göra ett varv på 38,337 på en kylig bana med dåligt grepp. Det blev under dagen sakta lite varmare tack vare en generös sol, men tiden stod sig faktiskt dagen lång.

Tidstvåa blev Max Bik på 38,798 följd av Ruben Eronen på 38,806, Lucas Hillström på 38,809, William Adolfsson på 38,814, Wilhelm Nejman på 38,873, Charlie Lindmark på 38,880, Albin Gustavsson på 38,923 samt Carl Karlsson på 38,984. Inga fler gick under 39 sekunder.

Innerledets Linus, Ruben och William tog täten genom första kurvan och följdes sedan åt genom hela första heatet. Ruben var 0,775 sekunder efter i mål, medan en bakifrån ohotad William var 2,353 sekunder efter.

Tidssexan Wilhelm gjorde en mycket bra start och lade sig strax efter ovannämnda trio. Wilhelm var även fjärde man över mållinjen, medan mastertvåan Max tappade ner till femte plats i startkurvan. Han hade Lucas, Charlie och Albin närmast bakom sig, när loppet var över.

Det blev en ren upprepning i det andra heatet med Linus i täten hela vägen före Ruben och William. Men denna gång lyckades Max smita in i ledet som fyra och hålla Wilhelm bakom sig till mål. Lucas tog en ny sjätteplats och Charlie var åter sjua, medan Albin nu blev nia efter Carl.

Till förfinalen fick Linus och Ruben stå i första led, William och Max i andra, Wilhelm och Lucas i tredje samt Charlie och Albin i fjärde startled. Det blev till en början en ny lugn resa för Linus, men klassen hade flera färska deltagare, som inte hade så bråttom. Och de hann "naturligtvis" inte undan förrän Linus kom stormande. Han blev nu en smula sinkad, varpå förföljarna William och Wilhelm kom ikapp honom. Men Linus hade mer att ge, så han började sakta men säkert dra ifrån igen och vann till slut med hela 2,583 sekunder.

Som vanligt hakade mastertrean och masterfemman på Linus i starten. Det var alltså William från Linköping och Wilhelm från Gävle. Ruben smet in på fjärdeplatsen men blev omgående passerad av Max.

Sedan blev racet en duell mellan William och Wilhelm, där de bytte plats ett par gånger. Jag tyckte mig se att William var tvåa över mållinjen, men jag bedrog mig. Både Wilhelm och Max var nämligen en bråkdel före. Mellan andra och fjärde plats skilde endast 0,073 sekunder. Och Ruben på femteplatsen var inte heller långt borta - 0,151 sekunder från andraplatsen.

Lucas låg precis som i kvalheaten sexa i inledningen, men den här gången var Albin vassare och befriade Lucas från sin vanliga position. Milla Sjöstrand var tia på tidskörningen och höll sig under heaten runt denna placering, men i likhet med Albin hade hon större ambitioner i förfinalen och smet snart fram till åttonde plats före Carl och Alice Lundberg, som också hade legat lågt tidigare under dagen.

Finalen bjöd på dramatik, fast inte för Linus Granfors som seglade runt i splendid isolation med i det närmaste fyra sekunder tillgodo på närmaste man.

Mastertvåan Wilhelm Nejman lyckades med konststycket att runda den första högern, som egentligen är två kurvor med några meter raksträcka emellan, som andre man med mastertrean Max Bik som god trea.

Ruben Eronen var fjärde man iväg och William Adolfsson femma. De hade knappt petat på varandra under de tre första åken, men nu trängde sig William så bryskt förbi Ruben att den sistnämnde for ut på gräset och förlorade massor av placeringar. Till allas förvåning fortsatte Ruben över gräset och körde upp på den näst sista raksträckan, dit han då kom före alla andra. Ruben visade sig ha hämndplaner. Han släppte nämligen förbi tätkvartetten och lade sig bakom William, så när läget var perfekt så körde han rakt på William på start- och målrakan så att denne for nedför en slänt och blev stående. Ingen av dem kom sedan i mål och blev dessutom uteslutna. Jag känner inte till om någon av dem fick något ytterligare straff i likhet med det som dömdes ut vid MKR-finalen i Rasbo, när ungefär samma sak inträffade.

Ja, Linus hade fortfarande paret Wilhelm-Max närmast efter sig i mål, medan Albin, Lucas, Alice, Milla och Charlie körde i mål cirka fem sekunder senare.