Claes Uddgren

Stenhård fight i Junior 60

Klassen såg döende ut ifjol. Men redan till Maptun Eventet i Södertälje på försommaren hade den vuxit till nio ekipage, vilka vid MKR-tävlingen i Järfälla hade ökat till 13 förare varav fem från arrangerande Järfälla MK. Samtliga kom dessutom från MKR-klubbarna, där nu Wilhelm Nejman efter en jättefight lyckades spöa Albin Gustafsson med 91 tusendelar.

Junior 60

Albin Gustafsson, SMK Västerås inledde den regnfria söndagen med att vinna tidskörningen på 42,482 sekunder med Wilhelm Nejman, SMK Gävle, tvåa på 42,618. Järfällas debutant Leon Hedfors var trea på 42,631, medan KAK:s Fred Saareks var fyra med 42,656 och SMK Örebros Oscar Mellstig femma på 42,930. Rasbos Noah Norrström satte sjätte tid med 43,182. Han följdes för övrigt av ytterligare två snabba debutanter.

Strax efter det att Albin tagit täten för första heatet, så blev han omkörd av Wilhelm. I samma veva blev trean Oscar passerad av Fred. Så trodde jag att det såg ut även vid målgången, men Wilhelm hade plötsligt ramlat ner bakom Albin, Fred och Oscar. Har kollat med Amigoo, som ju har resultat före eventuella bestraffningar och det verkar stämma. Debutanten Leon fick ju inte starta längre fram än på åttonde rutan och var sedan sjua i mål.

I det andra heatet slet Wilhelm åt sig ledningen före Albin, som i en elegant manöver lyckades köra om Wilhelm under sista varvet. Och precis som i första heatet, så kunde Fred ta sig förbi Oscar, även det på sista rundan. Leon tog sig fram ytterligare ett hack och slutade sexa strax bakom Tyra Sundberg.

Albin blev master för den första finalen med Wilhelm bredvid sig. I andra ledet ställde Fred och Oscar upp, medan Tyra och Leon intog tredje startled.

Nu var det Wilhelm som fick jaga Albin och till slut kom gävleborgaren förbi och vann med knappa 37 tusendelar. Oscar kom igång som trea men blev än en gång rundad av Fred. Även Leon var på gång och gjorde sitt livs lopp upp till fjärde plats sedan han lyckats köra om Oscar också. Tyra blev sexa.

Ett race kvar och det blev inte mindre spännande. Men faktum är att Wilhelm ledde från start till mål med Albin mer eller mindre hängande i bakbågen hela vägen sedan han väl smitit om Fred, som var tvåa från start. Så nu skilde det 91 tusendelar dem emellan. Leon blev bara bättre och bättre. Så efter en stunds jagande kunde debutanten passera Fred, men den sistnämnde kom tillbaka och återtog tredjeplatsen och körde sedan ifrån Leon med ett par sekunder. Fjärde plats i båda finalerna är dock inte fy skam av en debutant i en klass, där man kör cirka fyra sekunder snabbare än i Mini på denna bana. Oscar var inte långt efter på femteplatsen, medan Tyra intog sjätte position en gång till.