Claes Uddgren

Viktor Gustafsson tog Sveriges andra raka EM-guld

EM för KZ (1) och KZ 2 avslutades i belgiska Gent, medan Academyklassen körde sin andra av tre tävlingar. Och i alla klasserna gick det mycket bra för Kristianstadtrion Noah Milell, Viktor Gustafsson och Albin Sturesson. Ifjol lyckades ju Emil Skärås från Västerås sno hem EM-guldet i KZ 2 och i år var det Viktor Gustafssons tur att vinna guld genom att bli finaltvåa.

KZ (1)

Här fanns bara tolv förare. Noah Milell var ende svensk. Han inledde med att vinna tidskörningen, men bröt sedan i sitt första heat efter ett varv. Då Stan Pex gjorde likaledes kan man misstänka att de kanske kolliderade? I vilket fall vann Noah sedan sina två återstående åk och det räckte för att bli kvaltvåa efter holländaren Martijn Kremers.

Sedan kördes bara en final och nu överraskade Stan Pex med att gå fram och vinna före Kremers och sin egen bror Jorrit Pex. Noah slutade som fyra och det blev även hans slutplacering i EM.

KZ 2

Viktor Gustafsson och Jesper Sjöberg var denna gång ensamma svenskar i klassen. Antagligen tyckte väl de som var med i premiären och inte tog några poäng att det var meningslöst att åka ner till Belgien.

Viktor ville inte vara sämre än Noah, så han vann också sin tidskörning, där Jeppe hamnade på 27:e plats bland de 32 förarna. Viktor tappade ner till fjärde plats under kvalen, medan Jeppe bara avancerade upp till 24:e rutan inför finalen. Nu blev det i alla fall åka av. Viktor körde upp sig till andraplatsen bakom tysken David Trefilov, medan Jeppe dundrade upp till elfte plats. Därmed stod det klart att Viktor hade vunnit EM på 62 poäng före italienaren Simone Cunati på 38. Jeppe samlade ihop sex pinnar och var väl delad 16:e man, även om han står som 17:e i tabellen.

Academy

Albin Sturesson inledde helgen med att bli 16:e man under den saxade tidskörningen. Under de tre heaten blev han nia, tvåa och femma, vilket räckte för att klättra till nionde plats inför finalen. Här blev han sedan elfte man och håller samma position totalt inför den sista deltävlingen, som körs i samband med VM för KZ. Amerikanen Connor Zilisch tog för övrigt hem segern.