Stefan Malm till Portugal

av Classe Uddgren -

Stefan Malm från Malmö behövde bara en säsong på sig för att vinna DD 2 och därmed fixa en betald tripp till Portugal i november. Som vanligt var det Peter Ernholm, som sparrade honom bäst och därmed tog hand om silvret i klassen.

DD 2

Det har tyvärr ofta varit klent med deltagare under året.  Kanske dags att sänka åldersgränsen till 30 år eller ännu yngre?

Till finalomgången i Linköping infann sig endast deltagare, vilka var så jämngoda att alla fanns inom 0,7 sekunder på tidskörningen. Så jämnt har det nog aldrig varit tidigare. Peter Ernholm från Uddevalla klämde till med 45,137sekunder i sin Tonykart och den förre boxaren (!) och Superkartföraren Stefan Malm 45,311. Sedan kom Jönköpings Patrik Sigurdh på 45,522 och Lidköpings Peter Eklund på 45,752. Södertälje har under åren levererat många DD 2-förare och nu fanns två förare på plats, båda med debutantstatus. Det var Joakim Elander, som noterade 45,811 och Thomas Stamreusmed 45,819.

Peter Ernholm tog ledningen direkt för första heatet och ledde före Stefan, Peter Eklund samt Patrik. Men Ernholm gjorde en liten miss, som gjorde att Stefan kunde smita förbi och sedan fick Ernholm en touch av någon så att han for av banan och hamnade sist.

Medan Stefan sedan ledde till mål, tog Patrik sig förbi Eklund och grejade andraplatsen. Eklund var trea i mål, men med inskjuten nos. Så istället för tredje plats blev det nerflytt till sjätte. Joakim vann Södertäljekampen före Thomas, som hade Ernholm i hälarna vid målgången.

Det enda dramatiska i andra heatet, där Ernholm ledde från start till mål, var att Patrik plötsligt brakade av banan i eget majestät när han låg klar trea. Patrik tog god tid på sig att komma tillbaka. Förmodligen trodde han att det var något fel någonstans. Däcken verkade dock vara intakta, men sjätteplatsen var vik åt honom. Stefan tog andraplatsen före Eklund, Joakim och Thomas.

Till den första finalen tog Stefan och Ernholm plats i första led med Joakim och Patrik i andra. I detta lopp hände absolut ingenting. Stefan ledde före Ernholm, Patrik,Eklund, Joakim och Thomas från start till mål. I sista finalen blev det exaktsamma ordning utan minsta dramatik.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.