TM-avslut i Italien!

av Classe Uddgren -

Tyska Mästerskapet brukar mest köras i Tyskland och dess närmaste grannländer. Men i år gick finaltävlingen i Italien, noga bestämt i Lonato, South Garda. Hit hade inte mindre än tolv svenska förare tagit sig. Bästa resultatet nåddes av Benjamin "Benji" Törnqvist-Persson, som var nia i den ena finalen och tolva bakom Alexander Dahlberg i den andra.

KZ 2

Nio av de tolv återfanns i en av de två (!) KZ-klasserna, ungefär som i EM. Hemmaföraren Fabian Federer tog hem tidskörningen med Benji sexa, Noah Milell tia, Alexander Dahlberg 19:e, Brandon Nilsson 24:a, Linus Lagerström 26:a, Axel Bengtsson 32:a, William Winsth 39:a, Isak Sjökvist 40:a och Andreas Johansson 44:a och siste man efter att ha fått problem efter bara två varv.

Man behövde bara köra två kvalheat per man. Jeremy Iglesias vann båda sina åk och blev därmed kvaletta före Jorrit Pex. Benji föll till åttonde plats, Axel B klättrade duktigt till 13:e, medan Brandon hoppade upp till 15:e och Linus ett steg till25:e. Noah blev bara 24:a i sitt sista åk och föll därmed till 26:e plats, vilket bara var inledningen på en katastrofal helg. Alex D föll till 27:eplats, medan Andreas tog ett rejält kliv upp till 30:e. Även Isak avancerade upp till 33:e plats, medan William rasade ett pinnhål till 40. Den sistnämnde blev därmed den ende svensken, som inte fick köra i de båda finalerna.

Iglesias tog även segern i den första finalen, där Benji tappade en position till nionde plats. Alex D gjorde emellertid ett kanonåk när han tog sig fram till 14:e plats. Brandon blev omåkt av honom och slutade därför som 16:e man i mål. Axel B däremot rasade sex placeringar till 19:e, medan Andreas tjänade lika många och slutade som 24:a. Isak var också på uppåtgående till 25:e plats, medan Linus föllen aning och blev 28:a. Allra sämst gick det för Noah, som i efterskott blev utesluten av okänd anledning och därmed fick starta den andra finalen från 34:erutan.

Den andra finalen toppades av den för mig okände hemmaföraren Matteo Zanchi. Alex var ånyo på krigsstråt och kom i mål som elfte man, cirka 2,6 sekunder före Benji på tolfteplatsen. Brandon och Axel B hängde på upp till 14:e och 15:e plats, medan Linus gjorde ett av sina bästa utomlandsrace i det att han körde in på 20:e plats. Isak stannade kvar på sin 25:e plats, medan Andreas tappade till 27:eplats. Noah kom i mål men bara som 28:e man. Alla 34 kom dock faktiskt i mål.

Holländske Jorrit Pex tog nu hem hela mästerskapet före Jeremy Iglesias och brorsan Stan Pex. Bäste svensk blev Brandon Nilsson på tionde plats. Benji slutade tolva, Noah21:a, Axel B 23:a, Andreas 28:a och Isak 29:a. Alex D borde väl också finnasmed, men han saknas konstigt nog i totallistan.

KZ 2 Cup

Det här verkar vara en mer amatörbetonad KZ-klass. I vilket fall var Malmös Lukas Jonsson med här. Han började i botten på 30:e plats, var 26:a efter kvalen samt blev 18:e och 19:e man i finalerna.

OK Junior

Här fanns Dino Beganovic från Linköping och Norton Andreasson från Nyköping. Dino var 13:e man på tidskörningen med 47,712 sekunder. Klassfärske Norton blev 39:a med 48,057.

Dino kom i mål på 14:e och 12:e plats i kvalen och föll därmed till 16:e plats. Norton bröt sitt första lopp på första varvet men blev 18:e man i det andra samt 44:e man totalt av de 51 förarna. Tyvärr var det därmed färdigkört för sörmlänningen.

Dino körde uppsig till tolfte plats i första finalen, 25,7 sekunder efter ettan. Han ficksedan samma position i den andra finalen men var åtminstone lite närmare täten,bara 20,3 sekunder efter.

OK

Inga svenskadeltagare, men Rasmus Lindh slutade ändå på elfte plats totalt i serien. 


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.