Lucas och Simon toppade Rotax Junior

av Classe Uddgren -

Det var tur för Hannes Morin att hans serieseger är så gott som bärgad efter alla tidigare segrar. I Kalmar gick det inte alls bra för honom förutom att han vann tidskörningen och ett heat men ingenting mer. Nej, det var istället Lucas Stenberg och Simon Sjögren, som tog hem finalvinsterna. Simon var faktiskt först över mållinjen i båda racen, men i det första fick han tidstillägg, vilket alltså gynnade Lucas.

Rotax Junior

Bara tolv föraret yckte att det var mödan värt att åka till Skogstorpsbanan i Kalmar. De kunde ju ha fått lite bättre väder. Blött under tidskörningen och i båda finalerna, precis som för seniorklassen.

Hannes Morin toppade nu tidskörningen med 58,981 sekunder. Sedan kom Sam Hammarstedt, som förmodligen hade lite hjälp av sin längd. Långa förare brukar ofta briljera på vått underlag. Sam satte nu 59,104 följd av Robin Knutsson på 59,185, Benjamin Robertson på 59,251, Simon Sjögren på 59,302, Lucas Stenberg på 59,400 och MajaHallén-Fellenius på 59,483. Oscar Hedqvist på åttonde plats var siste man under minuten med 59,628.

Första heatetgick visserligen på torr bana men med dåligt fäste, så knappt någon satte ensnabb tid förrän efter åtta-nio varv. Flertalet förare "persade"(idrottsspråk) på det 14:e och sista varvet. Hur gick det nu då? Jo, det blev stora omkastningar med Benji först i mål före Simon, Hannes, Sam och Moa Liljendahl, som kom upp från tionde plats. Lucas försvann tyvärr efter bara tvårundor medan Elias Callin i likhet med syskonen Cecilia och Oscar Hedqvist blevdiskade i efterskott. Elias var annars fjärde man i mål strax efter Hannes.

Det andra heatet blev inte lika dramatiskt och nu var det dessutom bra fäste. Hannes tog här sinenda seger och klämde till med 48,290 på sitt snabbaste varv. Simon, Sam,Benji, Lucas och Robin var de närmaste förföljarna, medan Moa tyvärr inte fickse målflaggan.

Så till den första finalen ställde Hannes och Benji upp i första led, Simon och Sam iandra, Robin och Maja i tredje, samt Lucas och Moa i fjärde. Hannes hade vid det här laget kört fyra lopp, eftersom han även tävlade i seniorklassen. Detvar nu blött igen och han ramlade ganska snart ner till femteplatsen. Den fick han emellertid inte behålla efter målgången, då det konstaterades att "front fairing" - alltså noskonen - var intryckt vilket belastade honom med tio sekunder och skjuts ner till tionde plats.

Det var istället mastertrean Simon, som tog täten och kom först till mållinjen med Lucas en drygsekund efter. Men Simons nos satt inte heller där den skulle, så han skickades ner till femte plats.

Lucas hade ocksåen dryg sekund tillgodo på näste man, som var Sam med Benji en liten efter påden slutliga tredjeplatsen. Robin gick in som fyra, medan Moa hoppade in påsjätteplatsen efter Hannes tidspålägg.

Det var inte mindre blött när man samlades för den sista finalen. I den första finalen satte Simon den bästa tiden med 58,835 sekunder och i den sista var han åter snabbast på 58,981 och den tiden kom på näst sista varvet. Finalerna var för övrigt avkortade till tio respektive 14 varv.

Att han nu fick starta från femte rutan spelade ingen roll för Göteborgs Simon Sjögren. Han blåste på för fullt och kom åter först till mållinjen, 2,3 sekunder före Sam,som också verkade trivas i blötan. De övriga var dock klart akterseglade. Jagär osäker på om Benji ställde till med någonting. Han föll nämligen från tredjetill sjunde plats i mål och fick därefter 20 sekunders tillägg. Jag gissar attdet var tio för nosen och tio för ojuste körning. Men då endast tio förare kom i mål kunde han ju inte bli sämre än tia.

Robin och Lucas bildade ett ensamt par, som stred om tredjeplatsen, 0,83 sekunder skilde till Robins fördel vid målet. Hannes avancerade (utan hjälp av andras bestraffningar) till femte plats. Detta var ju hans sjunde race för dagen, såhan var säkert ganska mör i kroppen. Han hoppade ju sedan över ett åttonde möjligt race i seniorernas andra final, där han föredrog att vara åskådare.

Oscar Hedqvist fick till slut till det och hade Hannes i sikte vid målgången. Oscar var mindreän två sekunder bakom. Syrran Cecilia blev nia, långt efter Moa på åttondeplatsen.


Claes Uddgren är en av Sveriges mest välmeriterade motorsport journalister, men många år i branshen och har bevakat karting i flera decenier. Classe skriver för Radne Motors räkning denna kolumn, och han har helt fria händer på innehållet i artiklarna.