Bälten i bilen

Bälten i bilen heter ju harnesses och som alla vet är detta en nödvändig säkerhetsdetalj för alla sorters bilar. Detta gäller inte minst inom rally och racing, och där är kraven ännu högre än för personbilar. Säkerhetsbälten i bilar blev ingen självklarhet vare sig för civil trafik eller för tävlingsbilar, först på femtiotalet kom trepunktsbältet att börja installeras i personbilar. Då hade bältet funnits i nästan 40 år sedan flygaren Adolphe Pegoud flög upp och ner under en flygning 1913. Första gången ett bälte blev standard i en bil var när den inmonterades i en Volvo PV 544 år 1959 och följdes av att alla av modellen Amazon även de utrustades med säkerhetsbältet. Från och med 1970 blev det lag på att alla nya bilar måste utrustas med säkerhetsbälte i framsätena. Obligatoriskt att bära säkerhetsbälte i framsätet blev det 1975 och för baksätespassagerarna 1986. Tyskland (dåvarande Västtyskland) var snabbare än Sverige och införde dessa lagar 1970 respektive 1979.

Bälten i bilen

Bälten i bilen från Sparco

8PT Double Shoulder: Åttapunktsbälte. Är HANS- kompatibel med tretumsförarstag och ett tvåtumsstag för kragen. Fäster med snap-on och har snabbspänne. Finns i färgerna blå, röd och svart. Godkänd av FIA.

6PT Belt HANS: Sexpunktsbälte. Har tretumsvarv- och axelband som avsmalnar från tre till två tum för bästa integrering med HANS. Snabbspännen och aluminiumjusteringar. Finns i färgerna blå, röd och svart. Godkänd av FIA.

6PT Belt: Sextumsbälte. Tretumshöft- och axelremmar som fäster i mitten med snabbspännen. Ramfäste med snap-on. Två sorter finns, dra upp eller dra ner. Finns i färgerna blå, röd och svart. Godkänd av FIA.

4PT Belt: Fyrpunktsbälte. Består av ett tvåtumshöftbälte och tretumsaxelband. Snap-on fästen. Finns i färgerna blå, röd och svart.

Sverige kör med bälten från Sparco

Radne Motor AB är ett svenskt företag med tillbehör för rally och racing som specialitet. Från dem kan man beställa ovan nämnda bälten samt en hel del andra specialutföranden. Priserna ligger ungefär från 775 kronor upp till 3 780 kronor och finns i alla Sparcos färger.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.